Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Sty, 2009 ktoś chce mi wysłać sprzęt z USA...
... w związku z powyższym co mam zrobić by zapłacić jak naj mnie lub nic generalnie chodzi o urząd celny, konkretnie to ma być głowica do statywu o wartości 590$, ja nie płacę nic to ma być gratis, czy w takim razie mam uiścić jakieś opłaty? jeśli tak to jakie? co zrobić by nie płacić nic? Bo to ma być prezent.
Na paczce musi być napisane prezent / gift, poza tym w razie gdyby UC się przyczepił, fajnie byłoby umieć jakoś udowodnić że za ową rzecz nic się nie zapłaciło. W przeciwnym razie doliczane jest cło a następnie VAT. Tego nie płacimy w przypadku prezentów i rzeczy używanych ale trzeba się liczyć z debilizmem kontrolerów i urzędników
Powodzenia
Może być ciężko. Jeśli paczkę ubezpieczymy (bo wartościowa) to automatycznie narażamy się na reakcję Urzędu Celnego - zapłać pan podatki skoro to takie cenne. Jeśli paczka jest z podarkiem (gift) to jeszcze bardziej wspomniany urząd robi się podejrzliwy (bo podejrzewa kant).
Jeśli paczki nie ubezpieczymy to w przypadku gdy ktoś na poczcie sobie do paczki zajrzy i przywłaszczy jej zawartość (a takie sytuacje są dość nagminne w przypadku paczek z USA i to tych z ubezpieczeniem jak i bez ubezpieczenia) to zobaczymy figę z makiem.
Myślę, że nie ma możliwości udowodnienia że za prezent nie zapłaciliśmy a przynajmniej żaden urzędnik przy zdrowych zmysłach w coś takiego nie uwierzy.
Widzę trzy rozwiązania.
1. Prezent przyjeżdża z kimś z USA do Polski i tu jest wręczany jak na prezent przystało
2. Urządź sobie warsztaty foto w USA. Przy okazji jedź po prezent (podoba mi się ten pomysł)
3. Prezent jest nadawany w USA jako paczka wartościowa i ubezpieczony na 590$. I teraz jest loteria - urzędy nie kontrolują wszystkiego, jest szansa że przepuszczą, zwłaszcza że to nie elektronika, coś raczej małego (a może się mylę?) i wtedy mamy to za darmo. Ale jak się przyczepią, to nie pozostanie nic innego jak zapłacić.
Mój kolega tak sprowadzał gramofony z USA. Było to wielkie, ciężkie i ubezpieczone. Musiał zapłacić cło i podatki - kilka stówek za sprzęt wart ok. 1500$. Ogólnie przetrzymywali to w magazynie chyba z 3 tygodnie.
Tak, tylko jak wyjaśnisz że wartość używanej głowicy to 200$ a ubezpieczenie na pakę to 590$?
Ja w żadnym wypadku nie rezygnowałbym z pełnego ubezpieczenia paczki. Niestety ale na polskiej poczcie KRADNĄ! A że nakradli już sporo, to się znają i wiedzą co kraść.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Sro 21 Sty, 2009
Sprowadzałem z usa drogie noże, gpsy, drogi szpej turystyczny, zegarki pro trek, wszystko cenowo w okolicach Twojej głowicy.
1. Nic mi nigdy nie ukradziono.
2. Do każdej paczki zaglądają i tak więc:
napiszę jak robiłem to ja i 'ziom' po drugiej oceanu:
Głowica powinna być zapakowana tak jak by zapakowała ją nasza babcia + karteczka okolicznościowa typu: masz wnuczku/siostrzeńcu/synku niech Ci służy i inne życzenia. Do paczki obowiązkowo skarpetki za 40 centów i jakiś inny drobiazg. No i niby stworzenie wrażenia, że sprzęt był już używany - trzeba trochę go zakurzyć, przyprószyć itd. Cła i podatku nie zapłaciłem nigdy kiedy paczka przyszła w ten sposób. Płaciłem kiedy w paczce były rzeczy w oryginalnych opakowaniach, a sprzedawca dorzucał jeszcze prawdziwą fakturę Największe cło i podatek zapłaciłem za komplet butelek na paliwo do maszynek XGK EX MSR-a, o dziwo! Wiadomo, że i tak mogą się przyczepić więc trzeba z nimi krótko i nie dać po sobie poznać że coś kręcimy, po prostu pełne oburzenie , mam na myśli urząd celny Wawa Okęcie, bo tylko z nimi miałem do czynienia
Paczek nie ubezpieczam bo mam tylko dobre wspomnienia jeżeli chodzi o pocztę (właściwie pocztex,bo to on mi dostarczał ostatecznie, a tam jako taki fason na przesyłkach międzynarodowych trzymają ) nie są to obiektywy za 4000 usd, wtedy może warto
No to na 99% zapłacisz cło i podatek! Nie chce mi się już rozpisywać o moich przygodach z dhlem, shenkerem i innymi. KAŻDA przesyłka dostarczana tymi firmami była w moim przypadku clona i opodatkowywana nie mówiąc już o masie papierów które musiałem wypełniać i osobiście dostarczać!!!
Kupując np. ten model zegarka:
musiałem udowodnić, że pasek nie jest wykonany ze skóry zwierząt zagrożonych wyginięciem! (pasek jest z metalu i pani w urzędzie to widziała i rozumiała, ale papier musiał być!) , co spowodowało że przesyłka która doszła z Usa w 3 dni, leżała 4 tygodnie w UC zanim nie dostarczyłem wszystkich dokumentów!
Firmy kurierskie mają inne zasady i dużo bardziej się zabezpieczają i obwarowują przeróżnymi przepisami...
Sprowadzałem z usa drogie noże, gpsy, drogi szpej turystyczny, zegarki pro trek, wszystko cenowo w okolicach Twojej głowicy.
1. Nic mi nigdy nie ukradziono.
2. Do każdej paczki zaglądają i tak więc:
napiszę jak robiłem to ja i 'ziom' po drugiej oceanu:
Głowica powinna być zapakowana tak jak by zapakowała ją nasza babcia + karteczka okolicznościowa typu: masz wnuczku/siostrzeńcu/synku niech Ci służy i inne życzenia. Do paczki obowiązkowo skarpetki za 40 centów i jakiś inny drobiazg. No i niby stworzenie wrażenia, że sprzęt był już używany - trzeba trochę go zakurzyć, przyprószyć itd. Cła i podatku nie zapłaciłem nigdy kiedy paczka przyszła w ten sposób. Płaciłem kiedy w paczce były rzeczy w oryginalnych opakowaniach, a sprzedawca dorzucał jeszcze prawdziwą fakturę Największe cło i podatek zapłaciłem za komplet butelek na paliwo do maszynek XGK EX MSR-a, o dziwo! Wiadomo, że i tak mogą się przyczepić więc trzeba z nimi krótko i nie dać po sobie poznać że coś kręcimy, po prostu pełne oburzenie , mam na myśli urząd celny Wawa Okęcie, bo tylko z nimi miałem do czynienia
Paczek nie ubezpieczam bo mam tylko dobre wspomnienia jeżeli chodzi o pocztę (właściwie pocztex,bo to on mi dostarczał ostatecznie, a tam jako taki fason na przesyłkach międzynarodowych trzymają ) nie są to obiektywy za 4000 usd, wtedy może warto
kolega sie bardziej wysila niz to wszystko jest wart znajememu pelno rzeczy juz wysylalem do Polski, wszystko w originalnych pudelkach bez zadnych listow do wnusia, a z rachunkami i Polamer nie mial zadnych problemow z dostarczaniem paczek i cla tez nigdy nie placil. moze troche od szczescia to zalezy, ale jesli to co piszesz, to prawda.. to masz naprawde wielkiego pecha
wcale tez nie trzeba niczego w kurzu brudzic. znajomy co w Polamerze pracuje mowil, ze ludzie i po 20 laptopow Della z paczce wysylaja, tylko na karteczne zaznaczysz, ze uzywane i wszystko dolatuje bez problemow i bez cla na miejscu. a skarpetki to Pudzian uzywal jak koks wysylal do Polski, lol.
no chyba, ze w tym roku cosik zaostrzyli przepisy, to sie nie znam
Ostatnio zmieniony przez northy Pią 23 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
northy, ostatnio każda jedna paczka, w której widać iż jest elektronika podczas prześwietlania rentgenowskiego jest komisyjnie otwierana, sprawdzana i clona, niezależnie czy to POLAMER czy US Postal Service.
piotrmkg, o widzisz czyli przepisy sie pozmienialy nie dawno. wiec sorki, za zamieszanie :] swoja droga, mozna zrozumiec taka zmiane, biorac pod uwage obecny stan gospodarki na swiecie. od pierwzego lutego obiektywy Nikona maja podrozec po 20-30% tutaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10