Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 27 Sty, 2009
FZ-50, G10, D40, D60, czy A300
Autor Wiadomość
rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   

Ja ostatnio miałem taki dylemat po raz drugi, teraz mam inne dylematy dot. rozbudowy systemu.

Reklama

Farin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   Jakość

Skorzystałem z poleconych mi stron i przejrzałem zdjęcia zrobione wybranymi przeze mnie aparatami... Przyznam, że albo trafiłem na lepsze kompozycje, ale z Alfy, Nikona i Pentaxa (strzelane standardowymi kitami)najbardziej podobały mi się zdjęcia zrobione Nikonem...
Tego Pentaxa jeszcze nie trzymałem w dłoni, więc nie mogę go odrzucić..

Wiecie - to taki dylemat, że mam ochotę dać komuś te półtora tysiaka i powiedzieć komuś zielonemu , żeby podjął decyzję za mnie i przyniósł mi co sam wybierze;-) :cool:

rafalg 
Rozmowny

Na pewno jakiś chętny się znajdzie. :lol:

f50fd 
Początkujący

Farin,
Cytat:
Zdjęcia jakie chcę robić - to natura, architektura i akty zarówno B&W jak i kolorowe.
Bez jakiegoś kompromisu się nie obejdzie , ja bym radził na razie wstrzymać się z zakupem i trochę bardziej wgryzł się w temat , pośpiech nie jest wskazany. Ja potrzebowałem ok 6 miesięcy mozolnej pracy na wybranie docelowego systemu , a tym systemem okazał się ten ostatni którego na początku nie brałem wcale pod uwagę . :wink:

Farin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   error

aj Panowie... przed chwilą po raz kolejny zrobiłem sobie porównanie aparatów - tym razem z pentaxem i co... zauważyłem, że nikon nie ma stabilizacji... ;/ Ja nie wiem jak to się stało, że wcześniej tego nie zauważyłem... Przy moich drgających dłoniach stabilizacja jest niezbędna - zwłaszcza, że po przygodzie z kompaktem preferuję robienie zdjęć z ręki... Nikonik ten D60 pewnie ma stabilizację w obiektywie, ale to oznacza tylko dodatkowe wydatki przy zakupie kolejnych obiektywów (bo zapewne ten ze stabilizacją jest droższy)...

Poza tym koleżanka powiedziała mi, że ma jakieś obiektywy sigmy tele i jakiś inny minolty - dobre ale stare - więc pewnie bez silników... A to przemawia za Alfą - bo jak to zapewniła - odda prawie za darmo...

Świetnie - sesja na plecach - a ja zamiast się uczyć przeżywam aparaty;/ No ale - w połowie lutego dokonać mam w końcu zakupu;-)
:lol:

rafalg 
Rozmowny

No widzisz kup Sony będziesz zadowolony.

Farin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   ;/

Ale mi kolega tym Pentaxem zamącił...

Porównywałem i...

Pentax vs Sony

+Pentax - zasilany 4xAA = 40zł, a nie 230 za akumulator Sonego
+Pentax - karty SD = 30zł za 4Gb a nie 120zł za patent karty Sonego
+Pentaxa - uszczelniony

+Sonego - Obiektyw 18-77 a nie 18-55
+Sonego - więcej możliwych rozdzielczości

a nie wiecie Panowie jak to z tym Pentaxem jest - czy ona ma silnik w body, czy potrzeba mu każdorazowo aplikować obiektyw z silnikiem :?:

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Farin napisał/a:
+Pentax - zasilany 4xAA = 40zł, a nie 230 za akumulator Sonego

Co do tego to nie wiem czy to na pewno "+". W jakimś wątku czytałem, że najlepiej jeżeli będą akumulatorki z ładowarką neocośtam czy jakoś tak. Jest to problem dlatego, że pokrótce trzeba kupować "specjalne" akumulatorki. A tak to razem z lustrem dostajesz akumulator i się nie martwisz, a na początku nie musisz od razu kupować drugiego.
A co do akcesoriów to ja polecę taką kolejność:

1- torba lub plecak
2- dodatki typu pilot jakiś filtr dodatkowa bateria
3- koniecznie lampa
a jak lampa to od razu dyfuzor który jest bardzo tani
do pkt drugiego możesz przyjąć jeszcze statyw

P.S. Właśnie taką kolejność polecił mi kolega AuThoR.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Farin, ale jedna bateria, ktora jest w zestawie Ci nie starczy? Ja caly czas uzywam jeden i jakos mi to nie przeszkadza.
Farin napisał/a:
+Pentax - karty SD = 30zł za 4Gb a nie 120zł za patent karty Sonego

Bzdura do potegi. Z A300 mozesz spokojnie uzywac kart CF.

Farin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   Sonda

No więc koledzy - szybka sonda - kto jest za czym :idea:

1 - Sony Alpha 300 18-77mm

2 - Pentax K200D 18-55mm

3 - Nikon D60 18-55mm

:?:

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Jeden głos na system Sony'ego :!:

f50fd 
Początkujący

Farin, Złe wnioski wyciągasz
Cytat:
+Sonego - Obiektyw 18-77 a nie 18-55
+Sonego - więcej możliwych rozdzielczości
Ty chyba nic nie rozumiesz , odsyłam do czytania testów obiektywów , te plusy to raczej minusy.
    To jest forum ogólne ,tutaj co użytkownik to inny system , więc każdy będzie chwalił swoje , do Alf nie namawiam bo nie widzę w tym systemie nic dla siebie , mnie przekonał Pentax uważam IMHO ten system jak dla amatora za najlepszy ,.
Pentax ma stabilizację w korpusie ,dobrym rozwiązaniem wydaję się model K-M (k2000) a tak ogulnie to jesteś niezłym leniem. :wink:

Farin
[Usunięty]

Cytat:
Pentax ma stabilizację w korpusie ,dobrym rozwiązaniem wydaję się model K-M (k2000) a tak ogulnie to jesteś niezłym leniem.

a to dlaczego? :?:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Z tych trzech tez bym wybral Sony.

kozidron
[Usunięty]

jeżeli miałbym wybierać między K200 a A300, to bez wahania -pentax !
Farin, przejdź się do jakiegoś sklepu i popatrz przez oba wizjery a zobaczysz różnice tym bardziej przesiadając się z analoga, zachęcą cie pewnie uszczelnienia, górny wyświetlacz i dobra współpraca z manualami. Pewnie ciężko będzie znaleźć K200 za 1500 ziko ale po "wymacaniu" i ocenieniu obu puszek motywacja ci wzrośnie......i chęć do poszukania też.......

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi