Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
northy, piotrmkg, wszystko pięknie, ale jestem przekonany, iż spora część (jeśli nie większość) forumowiczów, kupując swoją pierwszą lustrzankę z kitowym obiektywem nie przewiduje nawet, że będzie kiedyś potrzebować czegoś więcej, a jakby się dowiedzieli ile kosztuje porządny statyw to stwierdziliby pewnie że tyle to oni nawet obiektywu by nie chcieli.
Naprawdę zamierzacie mnie przekonywać, że jak kupowałem swoje pierwsze tele za osiemset złotych to powinienem wziąć do tego statyw za drugie tyle?
Jeżeli ktoś przewiduje rozwój to niestety trzeba zainwestować w statyw, który będzie trwalszy i nie okaże się po dwóch np. latach za słaby do stabilizowania naszego sprzętu. Ja znam przypadki topienia lub trzaskania szkieł za sporo więcej niż dobry statyw właśnie z powodu złego doboru statywu. Najbardziej jednego kolegę zabolała strata EOSa 3 i wielotygodniowa droga naprawa 100-400, które ze słabym mało stabilnym statywem wpadły do rzeki. (Tanew, szumy).
northy, piotrmkg, wszystko pięknie, ale jestem przekonany, iż spora część (jeśli nie większość) forumowiczów, kupując swoją pierwszą lustrzankę z kitowym obiektywem nie przewiduje nawet, że będzie kiedyś potrzebować czegoś więcej, a jakby się dowiedzieli ile kosztuje porządny statyw to stwierdziliby pewnie że tyle to oni nawet obiektywu by nie chcieli.
Naprawdę zamierzacie mnie przekonywać, że jak kupowałem swoje pierwsze tele za osiemset złotych to powinienem wziąć do tego statyw za drugie tyle?
nie mam zamiaru Cie przekonywac do niczego. jak juz napisales, kazdy z nas zaczyna od czegos (tez zaczynalem od kitowego zestawu) i malo kto kupujac podstawowy zestaw wie, co go czeka w przyszlosci. jedni zostana przy fotografii macro, inni beda fotografowac ptaszki w parku, a jeszcze inni zakupili DSLR'y tylko w celu osobistym do robienia zdjec rodzinie i nigdy wiecej poza podstawowym wydatkiem i moze pozniej swiatelkiem kupowac nie beda. ja tylko mowie, jak bylo ze mna. kupilem lustrzanke.. minelo kilka miesiecy i bardzo mi sie to spodobalo i zaczalem brac to hobby troche bardziej powaznie, niz kiedy mialem 6 lat i zmieralem kabzle po piwie. do tego co robie, nic powyzej 300mm f/2.8 VR nie bylo mi potrzebne, i ten statyw ktory mam w zupelnosci wystarczyl mi do tego, aby czuc sie bezpiecznie nawet przy silnych wiatrach.
Jeżeli ktoś przewiduje rozwój to niestety trzeba zainwestować w statyw, który będzie trwalszy i nie okaże się po dwóch np. latach za słaby
A z tym się oczywiście zgodzę – jak ktoś przewiduje rozwój to pewnie.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Najbardziej jednego kolegę zabolała strata EOSa 3 i wielotygodniowa droga naprawa 100-400, które ze słabym mało stabilnym statywem wpadły do rzeki. (Tanew, szumy).
Jakbym miał sprzęt tej klasy cenowej i wagowej to z pewnością dokupiłbym coś lepszego niż Velbon 450R. Obiecuję.
Jesli chodzi o statyw ja mam GoldPhoto YH324 i głowice kulową YH430.
Jest to zamiennik, skuszę się nawet na określenie wierna kopia Manfrotto, czego dowodem jest przekonanie wielu uzytkowników do powyzszego w Walewicach. Jakie welkie było ich zdziwienie i zaskoczenie jak zobaczyli napis ...
Za całość zapłaciłem chyba 280 zł z przesyłką.
Opis - trójnóg:
GoldPhoto YH324 to wysoki, profesjonalny statyw, przeznaczony głównie do zastosowania z lustrzankami cyfrowymi i analogowymi, cięższymi aparatami średnioformatowymi oraz kamerami.
Posiada wyjmowaną kolumnę centralną, która może być zamocowana wraz z głowicą od spodu (istnieje także możliwość zamocowania głowicy pod kolumną centralna, bez konieczności jej obracania a to za sprawą adaptera z gwintem 3/8" umieszczonego w dolnej części kolumny).
Statyw standardowo wyposażony jest w regulowane stopki gumowe, które można przekształcić w kolce
Klamry i piankowe uchwyty na nogach zwiększają wygodę w użytkowaniu statywu.
Regulowany kąt rozłożenia nóg umożliwia fotografowanie z niskich perspektyw. Cała konstrukcja została wykonana z aluminium co sprawia, że zachowując przyzwoitą wagę jest ona jednocześnie bardzo sztywna i stabilna.
Wielkość po złożeniu: 67 cm
Wysokość minimalna: BRAK DANYCH
Wysokość maksymalna: 184 cm
Ciężar: 2.6 kg
Maksymalne obciążenie: 6 kg.
Opis - głowica:
Głowica kulowa YH430 jest odpowiednikiem głowicy Manfrotto MN486RC2.
Szybkozłączka YH550 jest odpowiednikiem płytki Manfrotto 200PL.
Nadaje sie do statywów: Goldphoto YH314C, YH324, Manfrotto, Slik i wielu innych.
Głowica jest blokowana w pozycji roboczej za pomocą jednej dźwigni, szybkozłączka ma dodatkowe zabezpieczenie przed przypadkowym wypięciem aparatu. Gumowa podkładka na szybkozłączce oraz całkowicie metalowa konstrukcja głowicy gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo dla Twojego sprzętu.
Parametry techniczne:
Wysokość: 10 cm
Waga: 0,45 kg
Obciążenie maksymalne: 6 kg
Obrót w poziomie: 360°
Pochył w pionie: -90°; +90°
Gwint w głowicy: 3/8"
Gwint w szybkozłączce: 1/4"
Kolor: czarny
Te moje GoldPhoto utrzymało bez problemu D300 z przypiętą Sigma 500mm i zachowywało się bardzo stabilnie gdzie adekwatne Manfrotto z oryginalną głowicą 3D wymiękało . Sytuacja z życia wzięta.
Pamietac nalezy ze oba produkty (GoldPhoto i Manfrotto) robione są w jednej fabryce, posiadaja te same szybkozłącza, tą sama wage, ta samą nosniosć tylko ze GoldPhoto jest 3 x tańszy, ba pasek jest wykonany z tego samego materiału, który różni jedynie napis.
Kupłem sobie równiez tej samej firmy Monopod i nie załuje, zas porównałem z oryginałem w FotoJoker i uważam, że zarobiłem co najmniej drugie tyle.
I to co przedstawił jarecki_jg powinno byc najlepszą propozycją dla szukającego statywu za rozsądne pieniądze.
Po szybkim przeszukaniu okazuja się,że taki zestaw można kupic za 252 zł. + przesyłka a to i tak taniej niż Sherpa 600R A czy lepiej? pewnie tak
Dokładną kopią 055 to owo YH324 nie jest. Goldphoto jest nieznacznie ale jednak cięższy...
Co do zachwytów - funkcjonalnie jest to niewątpliwie bardzo zbliżone do 055. Jednak o ile można się zorientować po różnych wypowiedziach to pewnie kontrola jakości 'nieco' kuleje - niektórzy są zachwyceni, inni psioczą w zywy kamień na jakość zmontowania... Nie mniej jako budżetowa alternatywa dla 055 itede jest to sprzęt godzien rozważenia.
Owszem Manfrotto wazy 2,4 kg natomiast GoldPhoto 2,6 kg. Rozumiem więc ze Manfrotto kazde 100 gram wyceniło na 150 zł, bo literek do wydruku jest tle samo w obu przypadkach.
Jesli chodzi o jakosc wykonania ja nie narzekam, fakt śruby na zaciskach troche luźne ale producent dołączył klucz z uchwytem za który w Manfrotto trzeba dodatkowo zapłacic i mozna dokrecic to tu to tam, co nie jest chyba nie wiadomo jakim wyzwaniem.
U mnie 101% satysfakcji. Polecony zreszta 4 krotnie i wszyscy zadowoleni.
Zaskoczenie po odczytaniu napisaniu nastepuje do dnia dzisiejszego w kregu znajomych, którzy utrzymuja rodzinę z naciskania spust mogawki. I to jest dla mnie potwierdzeniem, ze posiadam bardzo dobry produkt, tym bardziej ze nie zapłaciłem za niego kroci, a uzywam go intensywnie od ponad roku i nic się z nim nie dzieje.
jarecki_jg, ja tylko wskazuje, że nie sa identyczne. Że to wbrew zapewnieniom nie jest dokładna kopia 055. Zaś gdy rozważamy już tak aptekarsko wagę i reszte to chyba jednak 055XPOB (2.4 kg) ma tez nieco inna funkcjonalność od tego GP. To GP to raczej podobne jest do statywów obserwacyjnych MF a te potrafią ważyc 2.1 kg w aluminiowej wersji
Co do jakości - są zdania, że nie chodzi tylko o dokręcenie śrubek... Raczej chodzi o to, że mozna trafić super statyw a także super g...no. Po prostu losowość jest nieco większa niz u Sigmy
Ale jeszcze raz napiszę - to jest zdecydowanie opcja warta rozważenia jeśli ma się taki budżet.
Przychodzi mi powoli wymienic moje badziewie za 50zl (a raczej nie tyle wymienic, co uzupelnic czyms sensownym do wyjsc w plener) i zainteresowal mnie zestaw zaproponowany przez imc Jareckiego.
Da sie to gdzies w jednym miejscu kupic za rozsadne pieniadze, bo glowice YH430 jakos wszedzie wymiotlo... o.O
Aby nie produkować nowych tematów, napiszę tutaj =)
Pora wymienić tanią chińszczyznę, którą ktoś nazwał statywem. Fundusze to max. 350 zł. Wzrost około 180cm, aparat Sony a200, w przyszłości planowane 70-200/2.8 więc przydałoby się coś stabilnego. Wiem, że pewnie dużo osób pomyśli, że za takie pieniądze mogę kupić monopod ale zaryzykuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10