Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Proponował bym Nikona D90 z obiektywem Nikkor 16-85VR.
Przede wszystkim dlatego że chcesz fotografować krajobrazy a różnica miedzy 18mm a 16mm jest duża.
Nikkora 18-200 VR lepiej sobie daruj. Lepiej kupić później Nikkora 70-300VR.
Hmm....tylko ze roznica cenowa pomiedzy d90+18-105mm a d90+16-85 VR jest ok. 1000zl.....wiec czy moze nie lepiej na poczatek wybrac ten pierwszy zestaw a za jakis czas dokupic Tokine AT-X 116 11-16 mm f/2.8 PRO DX albo Tokine AT-X 124 12-24 mm f/4 PRO DX ?
Ja na Twoim miejscu bym wszedł w D90. Różnica w jakości i zachowaniu matrycy między D80 a D90 jest wg mnie znaczna (i jedyna właściwie), ale zasadnicza.
A z obiektywów to pomyśl nad sigmą 10-20 do krajobrazów + nikkor 50/1.8 jako start (albo coś około 35mm - to już zależy co oprócz szerokich ujęć Cię interesuje).
18-200 daruj sobie, szkoda kasy.
Ja również wszedłbym (a w zasadzie za półtora miesiąca wchodzę) w D90. Moim zdaniem z obiektywem 18-105 VR. Kolega mnich poleca 16-85, ale wg. mnie jest on dużo droższy, a podobno gorszy optycznie od 18-105 VR.
Tak, rzeczywiście między 18 a 16 jest całkiem widoczna różnica. Czasem brakuje tego kroczku w tył, oj brakuje…
Scaliłem ten temat z identycznym starszym, bo w sumie to stały i interesujący problem - czy brać tańszego starszego D80 z matrycą CCD czy nowszego D90 z matrycą CMOS.
a ja tez mialem taki dylemat i wybralem D80 i tylko dlatego ze D90 ma funkcje nagrywania filmow;-) - to mi do niczego nie potrzebne - bo mam kamere pozatym aparat to aparat D90 to nowsza technologia i to min. duzy atut tego sprzetu (tak mi sie zdaje) - juz nie wnikalem w szczegoly
Moim zdaniem niewybranie D90 tylko dlatego że ma funkcję nagrywania filmu to jest jakieś nieporozumienie. Dla mnie tylko czynnik finansowy mógłby być usprawiedliwieniem, żeby wziąć D80. D90 jest po prostu znacznie nowszą konstrukcją, a poza matrycą CMOS, która moim zdaniem przeciętnemu amatorowi da więcej frajdy niż stary CCD z D80 - ma te same zalety i właściwości co D80, prawda?
komor, w 100% się z tobą zgadzam. Jak wiadomo D90 jest nowszą i lepszą konstrukcją od D80, ale moim zdaniem nagrywanie filmów to jedna z najmniej przydatnych zalet de dziewięćdziesiątki .
Zawsze można udawać, że filmowania nie ma, a są pozostałe zalety. Podobnie jak można udawać, że nie ma Live View. Naprawdę niektórzy to mają problemy mentalno-estetyczne…
Może i funkcja nagrywania video nie jest przydatna ale w wyjątkowej sytuacji, gdy nie będziemy mieć pod ręką kamery może być niezastąpiona. Dlatego lepiej ją mieć niż nie mieć.
Kolejną nowinką w lustrach będzie chyba nadajnik wi-fi jako standard. Potem pojawią się dotykowe ekrany a na samym końcu będzie można Windowsa odpalić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10