Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 450D problem z szumami Prosba o pomoc!
Autor Wiadomość
vYsu 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009   Canon EOS 450D problem z szumami Prosba o pomoc!

Witam!
Sam juz nie wiem co z tym wszystkim zrobic i bylbym bardzo wdzieczny za fachowa pomoc i opinie.
Mam Canona 450D, ostatnio dorzucilem obiektyw Canon 50mm f 1.4 USM liczac ze jakos sie problem rozwiaze, w porownaniu do kitowego obiektywu.
Na stronie Optyczne, w tescie Canona 450D sa zdjecia testowe wykonane tym samym obiektywem.
Praktycznie na kazdym zdjeciu, w zasadzie na kazdym, szum jest zbyt duzy, i na dodatek w ciemnych miejscach pojawiaja sie brzydkie, spikselizowane placki.
Zdjecia wykonywane byly na Iso 100 i dosc krotkich czsach rzedu 1/160 1/200s wiec raczej niemozliwe zeby matryca zdazyla sie nagrzac.
Aparat jest dosyc swiezy, zrobiono nim jakies + - 1370 zdjec.
Ponizej podaje link do zdjecia testowego, prosilbym o obejrzenie i ocene. Czy takie szumy i placki (zwlaszcza w ciemniejszych miejscach bokeha) sa normalne? Czy cos jest jednak nie tak, jesli tak to co?
Zdjecia byly wykonywane na roznych ustawieniach parametrow obrazu, to zostalo wykonane na dokladnym (0,0,0,0) ,ale niezaleznie od zmiany ustawien, wlaczenia odszumiania itd skutek jest ten sam.
Ponizej link do oryginalnego jpg z aparatu:

ZDJECIE TESTOWE

podaje jeszcze parametry zdjecia:
Przyslona: F 2.5
Czas: 1/200s
Iso: 100

Moze to kwestia glebi bitowej? Czy mozna ja jakos zmniejszac lub zwiekszac? Nigdzie nie udalo mi sie znalezc informacji na ten temat. Adobe Bridge twierdzi ze ten jpg ma glebie 8bitow i rozdzielczosc 72ppi

Z gory dziekuje za pomoc!

Reklama

TheMichal 
Początkujący

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009   

dla mnie szumy wcale nie są takie duże. Na nieostrościach bardziej widać szumy, zwłaszcza przy ciemnych zdjęciach. Chociaż u mnie na A300 jest mniej szumów przy ISO100. Musisz poczekać jeszcze na zdanie użytkowników Canona - ja proponowałbym zrobić zdjęcia na ISO100 i 400 dobrze oświetlonej sceny jeszcze...

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Przede wszystkim dobrze naświetlone zdjęcie by się przydało. To jest khako-bure na dodatek coś nie ostre.
Zresztą nie jest na nim jakoś tragicznie z tymi plamami (spodziewałem się czegoś masakrujacego). Nie od dziś wiadomo, że DR d450 jakiś super nie jest. Dodatkowo używaj RAW-ów - zawsze będzie więcej informacji do wyciągania.

kozidron
[Usunięty]

vYsu, ta fota jest mało testowa....spróbuj wycelować jakoś porządnie o prawidłowym naświetleniu wspominali Ci już koledzy a problem zniknie sam....

vYsu napisał/a:
Na stronie Optyczne, w tescie Canona 450D sa zdjecia testowe wykonane tym samym obiektywem.
Praktycznie na kazdym zdjeciu, w zasadzie na kazdym, szum jest zbyt duzy, i na dodatek w ciemnych miejscach pojawiaja sie brzydkie, spikselizowane placki.

vYsu, przyjrzyj się na parametry w exifie na optycznych z tego testu a dojdziesz też czemu twoje foty różnią się od tych z testu(pomijam tematykę fot), przysłona jest przymykana do 4.5 na chyba 2 fotach ...na reszcie do 8.0 nawet 11, optyczne fotki nawet na wyższym iso lepiej sie prezentują od tej twojej testowej.
Myslę że jak przymkniesz trochę przysłonę i prawidłowo naświetlisz+ celność -będzie lepiej, spróbuj jeszcze raz .... :wink:

komor 
Moderator

vYsu, a jaki stopień kompresji masz ustawiony? Sądząc z wielkości pliku JPG to masz dość mocną kompresję.
Tak jak koledzy radzą – do testu przydałby się plik RAW albo przynajmniej JPG o maksymalnej jakości. Obejrzałem przesłany plik i jak dla mnie to na ISO 100 jest kiepsko, ale ja mam porównanie do 400D a nie do 450D. Ten szum jest zbyt kolorowy. Owszem, jest tam dość ciemno ale jeśli plik nie jest jeszcze „wyciągany” w komputerze tylko prosto z aparatu to poziom zaszumienia jest dla mnie za wysoki. Ale może 450D tak ma? :???: Daj RAW-a z dobrze oświetlonego miejsca.

kamfil06 
Maniak

komor,

też mi się wydaje że tu chodzi o kompresje

vYsu 
Nowy

No wlasnie problem polega na tym ze to jest maksymalna mozliwa jakosc jpg, plus raw i w rawie wyglada to identycznie, niezaleznie od kombinowania z parametrami. A tematyka to bez znaczenia, to pstryknalem tylko tak na szybko zeby pokazac w czym rzecz, niezaleznie od tego jak zdjecia sa robione, w jaka pogode, przy jakim swietle wyglada to zawsze identycznie. Z kitem 18-55 rowniez bylo dokladnie tak samo.
Czy ktos moze ma 450d i moglby powiedziec czy to normalne, czy jednak nie? Bardziej nawet juz niz o szum (chociaz widoczny, a przy tej czulosci i czasie to chyba nie powinien byc) chodzi o te rozpikselizowane placki w przejsciach z ciemnych tonow do jasnych, dlatego taka przyslona, bo na bokehu swietnie to widac
Aha, i plik jest wlasnie prosto z aparatu bez zadnej obrobki na komputerze, w najwyzszej mozliwej jakosci jpg,

away 
Początkujący
canontard

Przepraszam, mam ogromną wyobraźnie, jednak w tym momencie okazało sie, że ma jakieś granice - nie rozumiem o jakie PLACKI chodzi o_o

Kiepskie zdjecie wybrałeś do pokazania problemu ~_~
Przydałoby sie jaśniejsze foto i z jakąś spokojniejszą kompozycją, bo tu wyżej sam ten chaos odwraca uwage od analizy pixelowo-szumowej :wink:

Mam 450D i serio nie wiem co ci powiedzieć :shock:

vYsu 
Nowy

Bylbym najszczesliwszy na swiecie gdyby sie okazalo ze to ja mam problem a nie aparat :) w ciemnych miejscach bokehu przejscia od ciemnych tonow do jasnych sa potwornie rozpikselizowane i wygladaja jak takie czarne placki pikseli z mocno skompresowanego jpg, plus kolorowy szum na calym zdjeciu wlasnie chyba dobrze widoczny na rozmyciach, przy tej czulosci i czasie naswietlanie i tym obiektywie chyba nie powinno go byc, a napewno nie tak widoczny. Z rawami jest to samo, przy kitowym obiektywie to samo. eh

komor 
Moderator

vYsu, to nie może być JPG prosto z aparatu w najwyższej jakości, bo to ma tylko 2,6 MB. Właśnie sprawdziłem stare JPG-i z mojego 400D w pełnej rozdzielczości (10 mpix, a nie jak u Ciebie 12 mpix) mają po 3-6 MB. Coś ewidentnie jest nie tak. A może znowu Najlepszy System Operacyjny Na Świecie daje znać o sobie i jest ten problem co w innym wątku – pliki zgrywane na komputer są upiększane przez Billa?

vYsu 
Nowy

Kurcze kiedy to jest jpg prosto z aparatu w najwyzszej jakosci... i nawet nie zwrocilem uwagi na rozmiar, ale faktycznie cos tu jest troche nie teges. Aparat napewno byl ustawiony na raw + jpg w najwyzszej jakosci i na rawie wszystko wyglada tak samo, na podgladzie w aparacie nawet gorzej jeszcze. No to teraz to ja juz nic nie rozumiem

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

A czy coś związanego z tym wątkiem: Zgrywanie zdjęć JPG+RAW do komputera - podwójne pliki, ewentualnie coś z tego: Różnica w NEF i JPG?

vYsu 
Nowy

Wlasnie nie, ani jedno ani drugie - zdjecia zgrywaja sie bez problemow, raw osobno, jpg osobno i nigdy z ani jednym ani drugim nie bylo problemow, w sensie - raw to raw, jpg to jpg. Zawsze mialem ustawienie raw + jpg w najwyzszej jakosci.
Tylko ze w rawie i szumy i placki sa identyczne jak w jpg.
Caly czas probuje dojsc co jest grane, na przyzwoitym monitorze to naprawde bije po oczach, na odbitkach zreszta tez. Hmmm, czy to moze byc kwestia czegos zwiazanego z matryca i jej kontaktem z elektronika aparatu? Moze gdzies jest jakies przebicie, nie wiem, pojecia juz nie mam

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

A czym przeglądasz raw?

vYsu 
Nowy

A to ma jakies znaczenie? Nie bo naprawde nie wiem, a rawy otwieram w photoshopie cs3

Odpowiedz do tematu