Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 06 Lut, 2009
Canon EOS 5D Mark II
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009   

Jerry_R napisał/a:
Powyzej ISO 600 - sytuacja sie odwraca.

Absolutnie nic takiego tam nie napisano. Powyżej ISO600 (BTW, ciekawe jak je ustawili :smile: ), D3x traci gigantyczną przewagę DR, czyli nie ma już takiej różnicy przy wyciąganiu szczegółów z cieni, ale wciąż nie wykazuje szumu kierunkowego, czy paskowania widocznego w przypadku 5D Mk.II... Zresztą załączone sample mówią same za siebie...

Reklama

arfoto 
Początkujący
Ready to CLICK

Kurcze ja miałem podpiętą 580exII - i nagle lampa strzeliła światłem modelującym i wtedy sie przywiesił - po wyłączeniu i włączeniu i wszystko wróciło do normy. A włączyłem podgląd fotki. Czyli sytuacja nie tylko u mnie taka się powtarza :)

Jerry_R 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Jerry_R napisał/a:
Powyzej ISO 600 - sytuacja sie odwraca.

Absolutnie nic takiego tam nie napisano. Powyżej ISO600 (BTW, ciekawe jak je ustawili :smile: ), D3x traci gigantyczną przewagę DR, czyli nie ma już takiej różnicy przy wyciąganiu szczegółów z cieni, ale wciąż nie wykazuje szumu kierunkowego, czy paskowania widocznego w przypadku 5D Mk.II... Zresztą załączone sample mówią same za siebie...

"Canon 5D Mark II [...] offering tremendous value and possibly a better choice (in terms of noise and color) than the D3x for high ISOs."
[...]
"According to the DXO tests, the D3x loses its dynamic range advantage over the Canon 5D Mark II by about ISO 600, which is not to say that its quality ever suffers, only that the 5DM2 gains a very slight advantage as the ISO rises, with some risk of pattern noise in dark areas. The non-linear dynamic range behavior of the 5D Mark II is odd, but might be explained by its “dirty” baseline noise in combination with signal processing at higher ISOs. At any rate, the dynamic range difference is small at those higher ISOs, about 1/2 stop. "
[...]
The findings discussed here are consistent with the D3x tests at DXO for dynamic range and signal-to-noise in dark areas, as well as the ISO 100/400 differences shown."

Prosze otworz wynik DXO Mark na zakladce Dynamic Range i zerknij co sie dzieje powyzej ISO 600.

jaad75 napisał/a:
BTW, ciekawe jak je ustawili

C.Fn I-1 => 1/3-stop? (mozna chyba wybrac ISO 500 i ISO 640)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Jerry_R napisał/a:
"Canon 5D Mark II [...] offering tremendous value and possibly a better choice (in terms of noise and color) than the D3x for high ISOs."
[...]
"According to the DXO tests, the D3x loses its dynamic range advantage over the Canon 5D Mark II by about ISO 600, which is not to say that its quality ever suffers, only that the 5DM2 gains a very slight advantage as the ISO rises, with some risk of pattern noise in dark areas. The non-linear dynamic range behavior of the 5D Mark II is odd, but might be explained by its “dirty” baseline noise in combination with signal processing at higher ISOs. At any rate, the dynamic range difference is small at those higher ISOs, about 1/2 stop. "

Czytaj proszę dokładnie.
Jerry_R napisał/a:
Prosze otworz wynik DXO Mark na zakladce Dynamic Range i zerknij co sie dzieje powyzej ISO 600.

Widziałem co się dzieje - różnica DR jest praktycznie niezauważalna. Poziom szumu ten sam - jeśli w 5D występuje jednak jakakolwiek kierunkowość zakłóceń, to zdjęcia będą wyglądały znacznie gorzej.
Kluczem w zrozumieniu powyższego cytatu jest słowo value - po prostu 5D oferuje zbliżoną jakość na wysokich ISO, za 3x niższą cenę...

Jerry_R 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Kluczem w zrozumieniu powyższego cytatu jest słowo value - po prostu 5D oferuje zbliżoną jakość na wysokich ISO, za 3x niższą cenę...

Mysle, ze kluczem jest bardziej precyzyjne wyrazanie sie. Nauczka dla mnie. Ja w swoich postach nie mialem na mysli w ogole charakterystyki szumu (co nie znaczy oczywiscie, ze nie jest ona wazna!).
Mam wrazenie, ze Ty za to glownie na niej sie skupiles i stad niezrozumienie. Ty mowisz o jablkach, a ja o gruszkach.

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

koraf z niecierpliwością czekamy na jakieś ciekawe fotki nowym sprzętem :D
http://canon-board.info/s...1&postcount=683

goltar 
Optyczny

Polska dystrybucja chyba jest na szarym końcu dostaw... z tego co się dziś pytałem to Canon Polska dostaje 2-3 szt nowych 5-tek tygodniowo... :shock: Na 85mm f/1.8 czekam 2 tygodnie i już wiem że poczekam kolejne dwa... a kilka tygodni temu 85-tki można było przebierać w sklepie. Nie dość że drogo to jeszcze nie można nic dostać, paranoja jakaś :evil:

kamfil06 
Maniak

goltar,

canon, you can :razz:
Ostatnio zmieniony przez kamfil06 Pią 30 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

piotrmkg 
Optyczny

kamfil06 napisał/a:
cacon

ROTFLOL, proponuję najpierw zobaczyć jak się prawidłowo pisze to słowo :P

kamfil06 
Maniak

piotrmkg,

moja wina że N jest tak blisko na klawiaturze co C :twisted:

[ Dodano: Pią 30 Sty, 2009 21:47 ]
poprawione :wink:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 31 Sty, 2009   

piotrmkg napisał/a:
ROTFLOL, proponuję najpierw zobaczyć jak się prawidłowo pisze to słowo :P
a ja proponowałbym najpierw przestać się przyczepiać do każdej literówki, bo to jest po prostu męczące :neutral: :neutral:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

goltar napisał/a:
Polska dystrybucja chyba jest na szarym końcu dostaw... z tego co się dziś pytałem to Canon Polska dostaje 2-3 szt nowych 5-tek tygodniowo... :shock:

Bez przesady. Tak było do niedawna, jest dużo lepiej. Tomek dostał jednocześnie 6 sztuk, teraz zamówił bodaj z 50. Do innych też poszły dostawy. Będzie ok. Sprzęt jest gorzej dostępny bo do niedawna nie opłacało się sprowadzać zza granicy z racji korzystnych cen z Canon Polska (a tutaj sam wiem jak jest z dostawami) i sprzedawcy się powyprzedawali. Teraz nikt nie kupuje dużych ilości towaru do sklepu bo ceny skaczą i można finansowo umoczyć. Jak się ceny kursów walut uspokoją to wszystko wróci do starego trybu działania.

goltar 
Optyczny

MM ale mi właśnie chodziło o dostawy z Canon Polska, a Tomek chyba zamawia z innych źródeł ? Masz lepsze źródło informacji w tym temacie więc cieszy mnie to co piszesz.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

Ostatnio opłacało się zamawiać tylko z Canon Polska (chyba, że ktoś handluje nielegalnym i nieoclonym towarem zza Wielkiej Wody). A jak się już niemal jest oficjalnym dilerem sprzętu Canona to nie wypada kupować w innym miejscu :wink:

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 04 Lut, 2009   

I kolejne problemy z nową 5-tką :( :
Cytat:
A number of Canon EOS 5D owners in the U.S have received a service notice from Canon regarding a phenomena where the main mirror of the camera detaches and hence one cannot view ithrough the viewfinder. Canon in the notice apologizes for the issue and promises to repair the mirror portion free of charge.
ŹRÓDŁO.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi