Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia ślubna za darmo
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   Fotografia ślubna za darmo

Ciekawy wątek mnie żona zapodała na jakimś portalu dyskusyjnym:

Fotografia ślubna za darmo. Warto spojrzeć na zdjęcia i porównać je z komentarzami, szczególnie tymi pierwszymi. Niezła jatka. Swoją drogą niezły dumping oferować takie coś za darmo. Chyba że to jakaś ściema.

Reklama

heding 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

tylko że w portfolio tamtej osoby nie ma ani jednej ślubnej fotki... dziwne...

AQQ 
Maniak

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   Re: Fotografia ślubna za darmo

komor napisał/a:
dumping

Czy ja wiem ? Raczej barter. Zdjęcia za rozszerzenie portfolio [pisze zresztą o tym].
Złośliwości konkurencji - zrozumiałe. Przytyki odnośnie sprzętu - też.
Ale.
Znałem kogoś, kto robił D70 3x lepsze zdjęcia niż ja robiłbym mając nawet 1D albo D3x(gdybym je miał).
:)
Jeśli dziewczyna ma talent, da sobie radę.

Arek 
Redaktor

Dokładnie. Zdarza się, że bardzo doświadczone modelki chcą pozować za zdjęcia, żeby odświeżyć swoje folio. Tu mamy odwrotną sytuację. Osoba chce rozszerzyć horyzonty i oferuje swoje usługi. Wiecznie za darmo robić tego nie będzie. A jej zdjęcia są fajne, ma kilka które mi wpadły w oko.

Tylko nasuwa się pytanie kto zaryzykuje? Ja bym na pewno tego nie zrobił. Ślub bierze się zwykle raz w życiu (kościelny w szczególności) i wolałbym mieć na nim fachowca, a nie człowieka, który chce zobaczyć jak się robi śluby...

Arek

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

taa... na targach ślubnych też dało się słyszeć że jest dwóch wrocławskich fotografów studentów, co za 300 zł robią zdjęcia ślubne (tylko kościół, bez wesela).
wiele osób się wkurza na to, bo odbierają im klientów.

sam mam podobny pomysł i nie widzę w tym nic złośliwego jeśli chodzi o konkurencję.
tym bardziej że chciałbym się ogłosić jako darmowy - Dodatkowy fotograf, a nie jako główny. po prostu - robię zdjęcia i w zamian że para młoda zgodzi się na publikację tych zdjęć jako moje portfolio - ja przekazuję płytę ze swoimi pracami.

co do linka do kafeterii... nie znalazłem za dużo negatywnych komentarzy.

y___ 
Początkujący

Arek napisał/a:
Tylko nasuwa się pytanie kto zaryzykuje?
Tylko jakie tu ryzyko? Przecież nigdzie nie pisze, że oprócz tej dziewczyny nie może być żadnego innego fotografa. Można wynająć profesjonalistę, a dziewczynie zrobić przysługę i mieć dodatkowe zdjęcia.

Arek 
Redaktor

To fakt. Jako back-up śmiało można brać.

jasiekcom 
Entuzjasta

kilka ładnych lat temu jak wchodziłem w temat fotografii ślubnej to również zanim nabrałem doświadczenia i praktyki pstrykałem za darmochę oczywiście jako drugi fotograf :wink:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ja za swoje pierwsze ślubne fotki brałem kasę (fakt - symboliczną jak teraz sobie przypomnę), ale zdjęcia jako takie i reporterskie w szczególności robiłem już tzw. "wieki" i problemów technicznych czy sprzętowych się nie bałem.
Problemem było tylko rozpoznanie terenu. Jak agnostyk nie chadzam do kościoła i zbytnio nie wiedziałem co, gdzie i kiedy "się dzieje". Dlatego poszedłem sobie na jakiś ślub, popatrzyłem typowo pod swoim kątem na ceremonię, byłem wcześniej w kościele w którym robiłem swój pierwszy ślub o godzinie w jakiej miała być ceremonia, sprawdziłem z aparatem w ręku warunki, popatrzyłem po ogniskowych, ustawiłem niedoszłą pannę młodą w wiadomym miejscu, zrobiłem kilka zdjęć próbnych (taki test parametrów), porozmawiałem z księdzem na co mi pozwoli itd. Wyszło to później nawet nieźle (szczególnie jak na pierwszy raz), ale miałem komfort psychiczny bo się do tego maksymalnie przygotowałem i myślałem tylko o sprawach kadrowo-ujęciowych. Nie wyobrażam sobie pierwszego ślubu osoby, która nie jest dobra technicznie i na gorąco myśli jak ma coś zrobić. To trzeba mieć w jednym palcu.
Jeżeli ktoś zaczyna i nie jest znany to może to robić za darmo, ale raczej dla znajomych i rodziny, zbierać sobie folio. Jak już będzie miał jakiś dorobek to wtedy można nieśmiało wchodzić na rynek foto. W moim przypadku ludzie wiedzieli, że robię zdjęcia i poprosili mnie o foto ślubne z góry zastrzegając o zapłacie. Gdyby nie taki przypadkowy początek i gdybym chciał wejść w ten interes świadomie to też pewnie zaczynałbym jako drugi fotograf za darmo lub jakieś grosze.

Odpowiedz do tematu