Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D100 Problem z wbudowanym filtrem IR
Autor Wiadomość
belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   Nikon D100 Problem z wbudowanym filtrem IR

Hejka,

Pisze w imieniu kolegi. Dostal Nikona D100 z uszkodzonym filtrem przed matryca (podejrzewam IR). Ktos poprostu go czyscil i jednym miejscu jest uszkodzone pokrycie filtra. W efekcie powstaja plamy na zdjeciu.

Pytania mam takie:

1. czy da sie kupic taki filtr?
2. Co sie stanie jak wogule go usunie - czy da sie normalne fotki robic?
3. Ma tez pomysl aby dokonca usunac to pokrycie z filtra - efekt taki jak po usunieciu filtra - czy da sie fotki robic.

Zdjecia zalaczam.

Dziekuje za wszelka pomoc.

DSC_0930.JPG
Plik ściągnięto 6821 raz(y) 168,09 KB

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Nie 25 Sty, 2009   

Plama jest ciemna, bo mniej światła dochodzi do matrycy. To znaczy że wytarte są powłoki przeciwodblaskowe. Brak filtra IR rozjaśniłby zdjęcia.
Nie wiem ile krzykną w serwisie za wymianę matrycy. Obawiam się że w tej sytuacji jedynym wyjściem niskobudżetowym jest usunięcie warstw z całej powierzchni, żeby obraz był jednorodny. Nie mam pomysłu jak to zrobić bezpiecznie nie wyjmując matrycy z body :/

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Zapewne ludzie, którzy zajmują się podmianką filtrów IR z matryc na taki, który przepuszcza tylko IR zajęli by się taką operacją, i można by im to powierzyć. (zapewne mieliby też odpowiednie filtry na matrycę w końcu muszą mieć zezłomowane stare - które już wyjęli), tylko nie wiem czy po pierwsze: w Polsce ktoś się tym zajmuje, a po drugie czy koszt takiej operacji byłby opłacalny.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Jesienny,
czy przypadkiem operacja zdjęcia filtra IR nie jest nieodwracalna? Czytałem w jakimś wątku, że jest.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

To jest tylko podmiana jednego "szkiełka" na inne "szkiełko"

http://www.lifepixel.com/...uctions.htm.htm

O ile oczywiście to w tym "szkiełku" leży problem.

na tej stronie taka wymiana pokiereszowanego filtra na nowy kosztowałaby:

Price: $325.00

no hmmm tanio to nie jest.

Sam filtr 95$

Ceny podaję orientacyjnie w/g strony, którą zlinkowałem. Ile takie coś mogłoby kosztować u nas? nie mam bladego pojęcia. Może warto by było zadzwonić do serwisu i spytać po prostu.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

Ja też porysowałem sobie matrycę... ale bez przesaaady, to wygląda na odprysk..

belkot77 napisał/a:
1. czy da sie kupic taki filtr?
W serwisie wymieniają filtr IR, ale jest to całkiem drogie - koszt około 400-600zł

belkot77 napisał/a:
2. Co sie stanie jak wogule go usunie - czy da sie normalne fotki robic?
Wtedy matryca będzie bardzo narażona na ataki w postaci mechanicznych uszkodzeń - nie polecam. Za to polecić można to, co Jesienny wyżej napisał :)

belkot77 napisał/a:
3. Ma tez pomysl aby dokonca usunac to pokrycie z filtra - efekt taki jak po usunieciu filtra - czy da sie fotki robic.
nie ma tak, żeby się nie dało :D

Najlepiej wymienić to na jakieś szkło samo, w sumie różnicy nie powinno być duże, bo z tego, co się orientuję, to d70s i d100 mają bardzo słabe filtry IR. - no i do tego dojdzie kolejny, wielki atut - zdjęcia IR będą po prostu łatwiejsze do zrobienia :D

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009   

Gdyby ktoś mi sprezentował d100/70/50 to z miejsca bym sobie kupił taki filtr i go sam wmontował ;) Już nawet nie chodzi o to by czasy były trochę krótsze, a o posiadanie normalnego wizjera i działanie z każdym obiektywem (nie martwiąc się skąd do cholery wziąć kolejny filtr ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009   

mavierk,
to nie odprysk, bo obraz w tym miejscu byłby zakrzywiony (refrakcja na nierównej powierzchni).
Myślałem o docięciu np. szkiełka nakrywkowego używanego do robienia preparatów mikroskopowych. Jest bardzo cienkie (~0.2mm) i nadałoby się. Gdzieś można spotkać je w takim "formacie". Problem jednak z tym, czy nie będą powstawały odblaski matryca - szkiełko - matryca. Zauważ że ten "filtr" jest obustronnie pokryty powłokami przeciwodblaskowymi.
Ja osobiście mógłbym naparować aluminium ale nie wiem jaki byłby z tego pożytek... :mrgreen:
Za jakiś czas będę rozmawiał z szefem laboratorium cienkich warstw, mam trochę szkła do pokrycia, może mają materiały do naparowywania anty refleksów? Trudno powiedzieć - dawno mnie tam nie było a każdego tam nie wpuszczą przecież ;)

Jesienny,
nie zrozumiałem chyba sensu Twojej wypowiedzi ;) ale co ma filtr na matrycy do wizjera?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

palindrom napisał/a:
Jesienny,
nie zrozumiałem chyba sensu Twojej wypowiedzi ;) ale co ma filtr na matrycy do wizjera?

Chodziło mi o to, że gdybym dostał taki aparat to osobiście przerobiłbym go na IR - wymieniłbym zepsuty filtr na ten blokujący światło widzialne. A co to ma do wizjera? nakręcenie filtru na obiektyw blokuje światło już na początku, Filtr na matrycy - dopiero na matrycy ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Jesienny napisał/a:
(...) A co to ma do wizjera? nakręcenie filtru na obiektyw blokuje światło już na początku (...)

Aaa, już rozumiem. Oldschool :mrgreen:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

palindrom, w sumie racja (sprawdzone doświadczalnie :???: ) Ale właściwie wygląda to tak dziwnie (ostre kontury), że jak dla mnie to mogłoby być jeszcze spowodowane za mocnym naciśnięciem w trakcie focenia i zniszczeniu jakiś detektorów...

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

To może jakieś konkluzje ;)

belkot77,
Myślę że nie będą Cię satysfakcjonowały takie zdjęcia, może znajdź gdzieś szkiełko o odpowiednich wymiarach i spróbuj wymienić. Sam ocenisz efekt. Jeżeli nie masz zdolności manualno - artystycznych, możesz poszukać kogoś kto się podejmie. Tylko pamiętaj że dotknięcie matrycy = jej zniszczenie.
Możesz też przerobić aparat na IR właśnie :)

Jeżeli nie masz pomysłu skąd wziąć taką szybkę to może poszukaj oryginalnej (aukcje -> aparaty uszkodzone i tylko patrz czy matryca jest cała). Ja bym chyba tak zrobił. Przy okazji masz części zapasowe, z matrycą włącznie :)

Odpowiedz do tematu