Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czytałem już wiele postów dotyczących sprzętu polecanego na śluby ... niestety, nie stać mnie na polecanego C 5D wraz ze szkłami klasy L, za to po zorientowaniu sie w cenach w UK, mam pytanie, czy zestaw, który podam, nada się do tego zadania bądź ewentualnie co polecicie innego.
Oto i sprzęŧ:
- Fuji FinePix S5 Pro ( w UK do nabycia za około 4 000 zł) - praktycznie nigdy nie podawane w innych pytaniach dotyczących fotografowania na ślubach
- Nikkor 17-55/2.8 (również około 4k zł w UK - czy róznica miedzy nim a tamronem - 17-50 jest na tyle duża, żeby zakupywac ten obiektyw??)
- Nikkor 85/1.8 - wiadomo, cos do portretu
- Lampa SB-600 bądx SB-800 (ewentualnie Metz 54 MZ-4).
CO innego ewentualnie moglibyście polecic? Nikon D200 jest ciekawą alternatywą, ale jego 10 MP, okupione sporymi szumami, chyba nie jest neizbędne ... 6 MP Fuji powinno moim zdaniem wystarczyc, szczególnie, że 12 MP, które teoretycznie ma to Fuji, może być dosć efektywnie wykorzystywane
Jeżeli robisz plenery to jeszcze 70-200/2.8 by się przydało.
Jeżeli S5 robi tak dobre zdjęcia jak S3 to może być niezły wybór. Co do szumów to nie wiem, poczytaj testy. Ogólnie dobra jasna optyka to podstawa. Jeżeli chcesz to robić zarobkowo to tylko 17-55/2.8, to szkło powinno wytrzymać sto lat ekspoatacji
A lampa zawsze się przyda mocniejsza. Polecam też posiadanie w zapasie drugiego body, może być zwykły D40, byle było czym na szybko zdjęcia zrobić w razie awarii podstawowego body. Do tego kilka kart po minimum 2 GB (ja polecam 4 GB x 3-4).
Jeżeli robisz plenery to jeszcze 70-200/2.8 by się przydało.
Jeżeli S5 robi tak dobre zdjęcia jak S3 to może być niezły wybór. Co do szumów to nie wiem, poczytaj testy. Ogólnie dobra jasna optyka to podstawa. Jeżeli chcesz to robić zarobkowo to tylko 17-55/2.8, to szkło powinno wytrzymać sto lat ekspoatacji
A lampa zawsze się przyda mocniejsza. Polecam też posiadanie w zapasie drugiego body, może być zwykły D40, byle było czym na szybko zdjęcia zrobić w razie awarii podstawowego body. Do tego kilka kart po minimum 2 GB (ja polecam 4 GB x 3-4).
Karty to już mam do mojej KM D5D ... zrobiłem nią już dwa śluby znajomych, bynajmniej, byli zadowoleni ... no i stwierdziłem, że skoro tak, to pora zmienić sprzęt na cos lepszego. Zastanawiam sie włąsnie nad tym Fuji, bądź Nikonem D200, chociaż do Fuji mnie ta matryca bardizej przekonuje ... a na zapas będzie "szkolny" Nikon D80 ^^ którego moge uzywać kiedy chce, i jak długo chce (robie za szkolnego webmastera oraz fotografa, do sprzęt podpięta jest lampa SB-600 oraz Nikon 18-70/3.5-4.5, póki co sprawdzają sie rewelacyjnie)
Trafisz na ciemny kościół i będzie problem. Czasami światło 2.8 i ISO 1600 nie pomagają i trzeba niestety dawać mocniej lampą (czego bardzo nie lubię).
no tak, ale tamten SB-600 jest do szkoły sam kupie zapewne SB-800 bądź tego Metza 54, bo interesuj amnie te dwa palniki ... chociaz jeszcze do konca nie połapałem sie, jak coś takiego wykorzystac ... i nie wiem, jak ten metz sprawuje sie z i-ttl Nikona, dlatego zapewne padnie na SB800, raczej systemu zmeiniać nie będe gorzej, to będzie sie rozpromować, i jakoś zacząc zarabiac :/ żeby sie ten sprzęt zwrócił :/
Jeżeli S5 robi tak dobre zdjęcia jak S3 to może być niezły wybór.
Według dpreview S5 jest LEPSZY od S3 i doskonale predystynowany do fotografii ślubnej.
Ponoć Fuji poprawiło znacznie algorytmy demozaikujące.
Cześć tu Mysza.
no wlasnie o tym czytałem ... i ciagle czekam na jakiś test, czy to na optycznych, czy to na fotopolis, bądź innym serwisie polskim ... bo z językiem wyspiarzy nie jestem aż tak mocno zapanbrat ...
Według dpreview S5 jest LEPSZY od S3 i doskonale predystynowany do fotografii ślubnej.
Cześć tu Mysza.
no wlasnie o tym czytałem ... i ciagle czekam na jakiś test, czy to na optycznych, czy to na fotopolis, bądź innym serwisie polskim ... bo z językiem wyspiarzy nie jestem aż tak mocno zapanbrat ...
Testy na fotopolis są wybitne. W sensie taniej literatury oczywiście
Cześć tu Mysza.
Testy na fotopolis są wybitne. W sensie taniej literatury oczywiście
mniejsza o to, jakie są mi chodzi o jakikolwiek test przetłumaczony mogliby sie tutaj postarać o ten sprzęt do testu, tyle że i tak pewnie sie go do końca sierpnia/września nei doczekam a wtedy będe kupywać włąsnie ten sprzęŧ, i zapewne padnie na tego Fuji (bądx D200 Nikona - chyba ze Sony pokaze cos wybitnego, i wybitnie taniego - niemozliwe ^^)
Obawiam się, że sprzęt jest tak niszowy, że nie możesz liczyć na dobry test na polskich stronach.
goltar, jeżeli zmienią ergonomie ... i cena będzie przystepna, to jak najbardziej ... ale że po I, wątpie w przystępną cene, po II, wątpie w zmiane ergonomii, to raczej kupie tego S5 pro ... musze tylko na dpreview obejżeć sample przy wyższym ISO ... póki co nie wydaje sie, żeby było tak tragicznie ... w Fuji przeszkadza mi tylko szybkość, jest sporo wolniejsza od D200 :/ ale i tak, jeżeli interes sie rozkręci, jako II body za jakis czas wyląduje u mnie D200
Jak tak patrzę po konkurencji to chyba tylko ten Fuju S5 pro bym wybrał. Dla mnie D200 odpada, bo robię z taką jakością, żeby wywołać zdjęcia 30x45 a najczęsciej mam ISO 1600 i w takich warunkach D200 odpada zdecydowanie przy 5D Canona.
Kupuj to Fuji i nie czekaj na testy.
Jak tak patrzę po konkurencji to chyba tylko ten Fuju S5 pro bym wybrał. Dla mnie D200 odpada, bo robię z taką jakością, żeby wywołać zdjęcia 30x45 a najczęsciej mam ISO 1600 i w takich warunkach D200 odpada zdecydowanie przy 5D Canona.
Kupuj to Fuji i nie czekaj na testy.
ano ... szkoda że 5D chodzi tak drogo, no i ta ergonomia :/ szkoda że jednak tego testu nigdzie nie ma ... no a skoro nie D200, to co na drugą puszke?? wszystkie Nikony (D80 i D200) szumią jak jasna cholera, i pozostaje w sumie tylko S3 Pro <lol> bądź S2 Pro, ale to chyba w tej chwili już odpada ^^
Ergonomia 5D z gripem jest całkiem niezła. To w dużej mierze jest też przyzwyczajenie do marki. Lubię Nikony i mają one swoje plusy, ale 5D nie jest zły. Jak masz wszystko w małym palcu to czasami jest nawet lepiej niż w Nikonie.
Drugie body to może być bez problemu D80. Pamiętajmy, że jest on od nadzwyczajnych sytuacji. Najwyżej będziesz mocniej doświetlał lampą lub więcej czasu spędzisz przy kompie.
Podstawa to dobre jasne szkła. Ja mam 20D i 5D, starą dwudziestką (jeżeli już ją odpalam) staram się robić tylko jasnymi stałkami i naprawdę źle nie jest. Gdyby padł 5D wtedy bym musiał się bardziej wysilić i więcej tymi stałkami coś "rzeźbić".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10