Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obecnie posiadam zestaw Canon 40d + kit 18-55 + 50mm 1.8. Zastanawiam sie nad zamiana na system Nikona, ponieważ moj krewny odda mi obiektywy nikkor:
100-300mm mf
50mm 1.4 mf
28mm 2 mf
105 f2.5 mf
50-150mm (tutaj nie jest pewien, ale mowil, ze to dosc popularny zoom o mniej wiecej takich ogniskowych)
Jak wyglada ich wspolpraca z cyfrowkami nikona. Nie ukrywam, ze najbardziej zainteresowany jestem nikonem d90, glownie z uwagi na cene.
Czy bede mial potwierdzenie ostrosci (bez tego przezyje), pomiar swiatla (baardzo istotna sprawa!).
Pomiar światła jest realizowany z korpusami posiadającymi pierścień/popychacz przenoszący wartość przysłony z obiektywów MF (od D100, D200 w górę). D90 najprawdopodobniej tego nie ma. *
Potwierdzenie ostrości [w trybie MF] w wizjerze ["zielona kropka"] ma już D70, więc D90 też powinien mieć.
---------
* sprawdziłem tutaj:
http://www.optyczne.pl/84..._wykonania.html
nie ma.
Korzystam z manualnego 50/1.4 i uwazam go za rewelacyjny obiektyw. Szkla na pewno sa warte, poza AF w zasadzie nic nie tracisz na odpowiednim body.
Co do przejsciowki - chyba cos takiego istnieje, ale gdzie i za ile to nie powiem. Kolacze mi sie, ze cos kolo 100-200 dolarow taka przyjemnosc kosztuje.
Zeby miec wszystko (poza trybami P i S), potrzeba, jak napisal AQQ, trzycyfrowego Nikona (albo jednocyfrowego )
Przy odsprzedaży Canona trochę pieniędzy powinno Ci się trafić - 40d to chodliwy sprzęt i na pewno znajdzie się amator na niego.
Ja bym poszukał mało używanego Nikona D200. To aparat zbliżony do 40D, więc powinieneś być zadowolony, jeśli tylko pozwoli na bezstresową współpracę z tymi manualkami to warto się nad nim zastanowić.
Przejrzałem na szybko allegro i trochę mało tych D200 ale na pewno warto się za nimi rozejrzeć. D300 to już trochę zaporowy w cenie.
Swoją drogą to ciekawe co to jest ten 100-300 i 50-150...
jeśli tylko pozwoli na bezstresową współpracę z tymi manualkami to warto się nad nim zastanowić.
Jak widac z siga, korzystam z D300, wiec moze napisze jak to dziala w praniu:
Wklepujemy sobie do body ogniskowa i maksymalny otwor przyslony obiektywu (mozna zapamietac 10 szkiel bodajze), potem po podpieciu obiektywu tylko wybieramy odpowiedni "preset". W tym momencie dostajemy matrycowy pomiar swiatla, przyslona jest widoczna na gornym LCD, jest zapisywana w EXIF. Przyslone mozna regulowac pierscieniem na obiektywie, informacja trafia do body, ktore odpowiednio koryguje wskazania swiatlomierza (jak w normalnym obiektywie, tylko kreci sie na obiektywie, a nie w body ). Ostrosc manualnie, przy czym nie trzeba wylaczac AF. Aha - potwierdzenie ostrosci jest w wybranym punkcie AF, a nie tylko w centrum kadru.
AQQ - to najprawdopodobniej te. Tele trochę ciemnawe, ale wygląda solidnie, ten uniwersalny wygląda ciekawie.
costi - super sprawa. Nie wiem na czym polega legendarna współpraca Pentaxów z manualkami, ale Nikon rozwiązał to sprawę w sposób przemyślany.
Mam oferte Nikon d200, praktycznie nowy, za ok. 2300 zl. Przejde sie jeszcze na gielde foto, moze tam znajde cos ciekawszego.
Co do d200 martwi mnie, ze to krok wstecz w porownaniu do 40d - gorsza matryca, wolniejsza seria.
Szkla i tak dostane w czerwcu, wiec pomyslalem, ze do tego czasu bede uzytkowal Canona, a potem zainteresuje sie d300, ktory niedlugo doczeka sie nastepcy i ceny powinny pojsc w dol.
I teraz w sumie najwazniejsze, czy te szkla sa cos warte (chodzi rowniez o aspekt finansowy!), czy te przejscie jest oplacalne? Zakladam, ze bede musial doplacic ok. 1000 zl. za body (d300).
Albo po prostu teraz opyle swojego i kupie sobie uzywanego d300 (ok. 3600zl)
kamfil06, Ty chyba jesteś jednym z najbardziej zaciekłych wrogów Canona, nie ma tematu, żebyś nie wspomniał np. o uszczelnieniach.
Miałeś kiedyś jakiegoś, czy tylko tak piszesz byle pisać?
I do czego Ci te uszczelnienia? Kąpiesz się z aparatem? Byłem ze swoim 400D na Alasce, na Syberii, w Mongolii i nie zauważyłem, by brak uszczelnień mnie w czymś ograniczał, aparat działa do dzisiaj bez zarzutu i chociaż zmieniłem system, to nie twierdzę, że Canon jest zły.
W Twoich wypowiedziach można wyczuć lekką obsesję, połączoną z paranoją. Wyluzuj trochę, bo to już staje się nudne. Można odnieść wrażenie, że wg. Ciebie wszystko, co nie jest Nikonem lub Pentaxem nadaje się jedynie na wysypisko śmieci, a ci, którzy to kupują, to osły skończone nie zdające sobie sprawy z faktu, że pierwsza mżawka załatwi im zabawkę w pięć minut...
P.S. Czy Ty robisz czasem jakieś fotki? po ilości czasu jaki poświęcasz na krytykę Canona, można odnieść wrażenie,że chyba na takie głupoty jak fotografia chyba nie masz czasu...
Pozdrawiam i życzę miłego dnia z odrobiną tolerancji do innych (w tym do Canona).
Darek
Ty chyba jesteś jednym z najbardziej zaciekłych wrogów Canona
przyznam się, nie lubię go.
darek-dorado napisał/a:
Miałeś kiedyś jakiegoś, czy tylko tak piszesz byle pisać?
osobiście nie miałem żadnego ale okazji do zabawy 400 i 40D mi nie brakowało (zwłaszcza tym pierwszym)
darek-dorado napisał/a:
I do czego Ci te uszczelnienia?
dla pewności,
że gdy złapie mnie ulewa - mogę robić zdjęcia
darek-dorado napisał/a:
Kąpiesz się z aparatem?
ciekawy pomysł
darek-dorado napisał/a:
W Twoich wypowiedziach można wyczuć lekką obsesję, połączoną z paranoją.
...
darek-dorado napisał/a:
Wyluzuj trochę, bo to już staje się nudne.
dzięki za rade
darek-dorado napisał/a:
Można odnieść wrażenie, że wg. Ciebie wszystko, co nie jest Nikonem lub Pentaxem nadaje się jedynie na wysypisko śmieci,
ależ skąd,
na zapas marzy mi się zestawik olympus e-420 + stałka 25mm,
lubie stosunek jakość/cena a200 i a700 (oprócz spustu migawki) mimo że nie ma uszczelnień , nie lubię k-m a i k200 mi nie podchodzi, jak pewno zauważyłeś lubię też nikony d300 i d700 a z canona podoba mi się 5D
darek-dorado napisał/a:
P.S. Czy Ty robisz czasem jakieś fotki?
no co ty, ja ?
darek-dorado napisał/a:
Pozdrawiam i życzę miłego dnia z odrobiną tolerancji do innych (w tym do Canona).
ale ja nie mam nic do użytkowników canona, sony, olympusa czy jakiegokolwiek
innego systemu.
puszki Canona mi poprostu nie pasują, nie podoba mi się co canon wyczynia i nie boję się o tym pisać jednak NIC nie mam
do jego użytkowników użytkowników.
ja piernicze, niedługo się okaże że następnym gaciowym jestem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10