Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 10 Lut, 2009
Lustrzanka dla laika
Autor Wiadomość
waśka 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   Lustrzanka dla laika

Witam Wszystkich! .
Chciałbym sobie kupić pierwszą w pełni Amatorską lustrzankę lecz nie wiem za bardzo jaką.
Przeglądając forum w poszukiwaniu czegoś co zbiera dobre opinie i jest akurat na "Początek" natrafiłem kilka aparatów m.in. Sony Alphę 200/300,Canona EOS 1000d oraz kilka modeli Nikona - i tu pojawił się problem : Który z nich będzie najlepszy dla Zielonego w tym temacie i chcącego stawiać w tym temacie swoje pierwsze kroki?
Funkcja Live View miałaby by u mnie Plus.

Na aparat mam ok.1600zł - musi być nowy na gwarancji. Póki co będę musiał się pomęczyć z Kitowym obiektywem z racji ograniczonego budżetu.

Najbardziej spodobał mi się Soniacz Alpha300 - czy to dobry aparat na początek ? Czy lepiej wziąć Canona EOS 1000D ?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

przy takim budżecie, to sprawdź, który lepiej leży ci w ręce i kupuj. jak już (jeśli) się wciągniesz i ogarniesz co ciebie najbardziej pociąga w fotografii to najwyżej sprzedasz i kupisz sobie już docelowy system.

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

a300 to spoko aparat. Dla początkującego fajnym bajerem może być uchylany wyświetlacz. Jeżeli jednak nie jest Ci niezbędny LV to naprawdę warto wziąć a200. To jest to samo co a300 tylko, że bez LV, z wygodniejszym korpusem i z lepszym wizjerem.

waśka 
Nowy

A jak się ma np. 1000D do Alphy ? Chodzi mi tutaj głównie o jakość zdjęć.
Bo jeśli chciałbym rozbudowywać system o kolejne obiektywy to Canon ma przewagę.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Tylko weź pod uwagę, że Canon się strasznie ceni. Dla mnie bardzo faje obiektywy Canona maja zaporowe ceny (od 4000 zł w górę). Od 1500 do 3000 zł za obiektyw też można sobie coś wybrać... poniżej 1500 zł to sobie można kupić "młotek z szybką" z napisem Canon :lol:
(no z wyjątkiem 50/1.4, 50/1.8, 85/1.8 i może kilku innych).

Jeśli chodzi o jakość zdjęć to powszechnie znana jest przewaga Canona na długich ekspozycjach i przy wysokich czułościach.

Jeśli Sony to a200 albo a700 w zależności od budżetu.

waśka 
Nowy

A np D60 od Nikona jak wygląda w tym zestawieniu ?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Moim zdaniem nieciekawie. Może jako drugie body w systemie...
Ale ja patrzę przez pryzmat własnych upodobań; wolę większe i mniej plastikowe korpusy o lepszym wyposażeniu.

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

No wiesz, nawet jak teraz kupisz a200 no to masz dwa wyjścia. Oczywiście obstawiam, że wciągniesz się w fotografię. Albo fotografować a200 zanim nie uzbiera się na coś porządnego (D90, 50d [nie wiem co będzie za rok]), albo założyć szklarnie Zeissów i nie wychodzić z systemu Sony.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Baku napisał/a:
Tylko weź pod uwagę, że Canon się strasznie ceni. Dla mnie bardzo faje obiektywy Canona maja zaporowe ceny (od 4000 zł w górę). Od 1500 do 3000 zł za obiektyw też można sobie coś wybrać... poniżej 1500 zł to sobie można kupić "młotek z szybką" z napisem Canon :lol:
(no z wyjątkiem 50/1.4, 50/1.8, 85/1.8 i może kilku innych).

Jeśli chodzi o jakość zdjęć to powszechnie znana jest przewaga Canona na długich ekspozycjach i przy wysokich czułościach.

Jeśli Sony to a200 albo a700 w zależności od budżetu.

Ale fajne obiektywy Sony też mają zaporowe ceny.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ładna zasiadka Wujku_Pstrykaczu... Latał sobie ptaszek i ...pstryk, po ptaszku!

Cytat:
Ale fajne obiektywy Sony też mają zaporowe ceny.

No masz mnie...

Ale pewnie zaraz wpadnie tu MC i rzuci z 20 przykładów referencyjnych obiektywów do 600 zł...

waśka 
Nowy

To może jeszcze dodam jeden aspekt : Kompakt nie dawał mi możliwości robienia zdjęć sportowych.Lustrzanka,jak sądzę,dałaby radę ale nie z kitowym obiektywem z którym niestety będę musiał się przez jakiś czas pomęczyć.
A czy Life View jest aż tak naprawdę zdatne w lustrzankach ? Czy może odrzucić tę funkcję i szukać czegoś,co nie ma tego systemu.

Edit: I patrząc na cenę A200 w M&M (999zł) to chyba warto zainwestować w ten sprzęt i szkolić się od podstaw.

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

LV zależy jak dla kogo. Live View to jest o co masz w każdym (nawet w tym bardzo starym) kompakcie. Chodzi tu o podgląd kadru na wyświetlaczu. Wg. mnie jest gadżetem który czasem może się przydać, ale nic więcej.

waśka 
Nowy

Czyli wybór między A200/300 jest na korzyść A200 tak ? Nie powiem,czasem przydałaby się ta funkcja ale w Makro fotografie się nie bawię niestety.
Chyba przejadę się do M&M i pomacam tą alfę bo jak myślę, nie ma innego przeciwnika w swojej kategorii cenowej prócz Canona który nie zbiera dobrych opinii na forum.

Riddle
[Usunięty]

Zaczniesz używać wizjera, zapomnisz o LV. Tak jest w większości przypadków.

Baku napisał/a:
No masz mnie...

Nie denerwuj się na wujka, on żyje w pięknym świecie, w którym wszyscy używają cudownych i bezkonkurencyjnych lustrzanek Canona, czasem Nikona, zaś sony robi zdjęcia gorsze od kompakta i kosztuje 3x tyle co inne.

kozidron
[Usunięty]

Riddle napisał/a:

Nie denerwuj się na wujka, on żyje w pięknym świecie, w którym wszyscy używają cudownych i bezkonkurencyjnych lustrzanek Canona, czasem Nikona, zaś sony robi zdjęcia gorsze od kompakta i kosztuje 3x tyle co inne.

nie przesadzaj, ....ale fakt że na reklamach sony wypada nieźle.......

waśka, zerknij na pentaxa K200, świetna puszka i chyba najlepiej się prezentuje w tym zakresie cenowym, przejdź się do sklepu i zobacz jak ci leżą wszystkie puszki i czy ci odpowiada guzikologia....
tu masz przykładowy zestaw
.......pewnie znajdzie się taniej

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi