Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 C400D czy teraz, czy czekać na 450D
Witam.
Mam drobny dylemat i proszę o poradę. Chce kupić lustro, mam już na forum jeden temat bo chciałem najpierw kupić Pentaxa. Zdecydowałem jednak że Canon i tego się trzymam. Znalazłem w sklepie, gdzie mogę odebrać osobiście Canona 400D + Kit mk2 bez IS + 2 GB CF Ultra II. To wszystko za 1690 zł.
Miałem zbierać na 450d, ale ostatni coraz bardziej mnie to drażni, w dodatku ceny poszły w górę. Przed nowym rokiem mogłem mieć 450d body za 1600 zł dziś już 1680 zł. Zaznaczam że kupno przez neta nie wchodzi w grę, tylko osobiście i tylko nowy sprzęt z gwarancją.
Tak wiec co o tym myślicie? Wydaje mi się że te 20-40 zł uda się stargować wiec wyszło by taniej niż za 450d body, a miałbym obiektyw i karte całkiem szybką. Na LV mi nie zależy, szkoda troche punktowego pomiaru światła, ale jak się nie ma kasy to nie ma co narzekać.
Myślę że 450D Kit ma bardzo dużą przewagę ze względu na obiektyw który w 400D jest bardzo kiepski, druga sprawa to ISO widoczne w wizjerze moim zdanie bardzo przydatna sprawa plus dodatkowo wygodny przycisk do zmiany ISO, pomiar punktowy jest też bardzo użyteczny.
[ Dodano: Pią 30 Sty, 2009 18:36 ]
razthaman napisał/a:
400D jest lepsze, ta sama matryca co w 40D
Jeśli ta sama matryca, to skąd się bierze różnica w szumach i zakresie tonalnym ?
z oprogramowania? nie wiem, info z testu na optycznych
Misek [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009
No to jak wkońcu. Ogólnie to jestem amatorem wiec jakoś chyba przeżyje bez tych paru bajerków. 1000D odrzuciłem bo wszyscy na forum polecają używane 400D, a ja moge mieć nówkę z niezły zestawem. Co do KITa jestem świadom jego wad, jednak za 450D z kitem trzeba dać już 1900 zł. Jakby nie patrzeć 210 zł wiecej, do tego musze dokupić jeszcze kartę. A tu mam wszystko w zestawie i myśle że rozsądnej cenie.
Jeśli chcesz mieć już aparat i nie chcesz wydawać więcej pieniędzy to z 400D będziesz na pewno zadowolony pomijając oczywiście tragiczny obiektyw. 400D jest na pewno 1000 razy lepszy niż 1000D
Z tego co wyczytałem z różnych tematów na tym forum to ma lepszy AF, zaadaptowany z 30D, 1000D ma AF z 350D. Ma 9 pkt AF, 1000D ma 7 pkt. Jest troszkę lepiej wykonany jeśli chodzi o obudowe. Tyle ja wiem.
Cytat:
400d jest tylko troche lepszy od 1000d. Warto kupić jak najszybciej 400d, a nie czekać na 450d. Zbliza się wiosna i mase okazji do wspaniałych fotek.
400d chociaz starszy od 1000d to z założenia jest trochę wyżej pozycjonowany. Z tymi szybkosciami Af to pojecie bardzo względne, można to jedynie odczuć w laboratoryjnych warunkach. Tak samo jak z celnością.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
400d chociaz starszy od 1000d to z założenia jest trochę wyżej pozycjonowany. Z tymi szybkosciami Af to pojecie bardzo względne, można to jedynie odczuć w laboratoryjnych warunkach. Tak samo jak z celnością.
No to chyba będę zadowolony
Bawiłem się 400D i bardzo mi pasował, coprawda był podpięty do niego Tamaron F2.8, a ja z racji finansowej musiałem kupić KIT. Mimo to myśle że dobra cena patrząc na chore ceny w internecie, typu 1750 zł za samo body 400D, podczas gdy body 450D kosztuje 1660 zł.
Miałem 400D prawie dwa lata to naprawdę dobry aparat, może brak mu pewnych funkcji które posiada nowszy 450D ale przy ograniczonym budżecie wolałbym na pewno to niż kupowanie 1000D. 450D ma np. pomiar punktowy który faktycznie czasami się przydaje ma również LV które też się może przydaje, ja nie używam tego wogóle. To że 400D ma taką samą matrycę jak 40D to fakt nie jakiś tam wymysł. Różnica w szumach wynika raczej za zastosowanie innego filtra i lepszego przetwornika oraz algorytmu odszumiana. No i jeszcze kewstia tych dodatkowych milonów pikseli to wcale niczemu dobremu nie słyży a już tym bardziej w matrycach o takich rozmiarach. Uważam ze 8-10 na APS to jest wystarczająca ilość. Ta pogoń wynika niestety z polityki marketingowej tak samo jak wspomniane LV czy ostatnio modne nagrywanie HD. Wciskają takie bajery bo chcą poprostu sprzedać więcej niż konkurencja. Podsumowując bierz 400D będziesz zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14