Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 450D problem z szumami Prosba o pomoc!
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009   

Dziś udało mi się ściągnąć zdjęcia kolegi ozzi_wawa, wczoraj po prostu jeden z serwerów wrzuty nie odpowiadał. Wieczorem obejrzę je dokładniej, ale teraz na szybko moim zdaniem wcale nie jest tak że wszystkie szumią. Pierwsze zdjęcie, które rozpoczęło ten wątek (_MG_0005.jpeg) jest tragiczne (kolorowe placki, duży szum), pozostałe są dużo lepsze. Niestety tylko zdjęcie kolegi ozzi_wawa robione na ISO 800 jest wystarczająco jasne, żeby je porównywać z czymś normalnym, ale nie będziemy tego porównywać do ISO 100. Testowe zdjęcie img_4802.jpg z Optycznych, o którym wspomina vYsu jest moim zdaniem czyste, nie ma szumów.
Być może przy takiej ciemnicy jaką koledzy preferują wychodzi już ten szum bazowy matrycy 450D (prąd ciemny się to chyba nazywa). Szumu tego nie widać w jasnych partiach sceny, a jasnych partii brakuje w tych waszych testowych plikach.
Zagadką dla mnie nadal pozostaje dlaczego wasze JPG-i z aparatu są takie małe. Moje 400D produkowało pliki po 3–6 MB, jak już wcześniej pisałem. Wieczorem na spokojnie jeszcze to przejrzę i wrzucę coś z mojego 400D i 40D dla porównania.

Reklama

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Sro 28 Sty, 2009   

Dzieki za sprawdzenie, bede wdzieczny za komentarz wieczorkiem, bo troche mnie ta cala sprawa skolowala. Zdjecie wiezy z testu (dzien) o ktorym wspomnial vYsu, faktycznie nie ma zadnych szumow, ale tak jak mowie, owe foto wykonane bylo w dobrych warunkach, bez ciemnych partii, bez bokehu (choc nie wiem na logike, jaki wplyw moze miec bokeh na szum) Komor, napisales, ze zdjecia byly ciemne, to fakt, ale chyba przy iso 100 (z lampa-co prawda wbudowana, ale zawsze :) ) powinno byc nienajgorzej, poza tym matryca CMOS, chyba powinna sobie lepiej radzic z ciemnosciami (chyba, ze myle pojecia- to prosze o korekte)chodzi o mniejsze szumy niz w CCD. Mozliwe, ze jest tak jak napisalo pare osob na 2 stronie, ze to normalne zjawisko przy przyblizeniach i tego nie da sie przeskoczyc. Moze warto cos cyknac w gorszych warunkach, bo wydaje mi sie, ze przy dobrych i jasnych tlach, dobrze doswietlonych zdjeciach problemu nie powinno byc.
Nie dam glowy, ale czy vYsu, wspominal, ze ten szum, "kaszowatosc" przy powiekszeniu wystepuje u niego rowniez na zdjeciach zrobionych w dobrych warunkach oswietleniowych, z jasnym tlem? dobrze mowie, vYsu? czy jedynie w "ciemniejszych" warunkach.
Co do rozmiaru pliku, to nie mam pojecia, nie mam porownani... z innymi cyfrowkami canona, moze niech inni wlasciciele 450D sie wypowiedza, jaka jest waga zdjec w MB

Wrzuce jeszcze jedno foto, tez jakis tescik z kolekcji testow:] na ISO 200, bez lampy, w pomieszczeniu - pora nocna - oswietlenie "zarowkowe", swiatlo 4.5, czas 1/4, priorytet przyslony (Av)

ZDJECIE ISO 200

jeszcze pare innych fotek - wszystkie w pomieszczeniach niestety (opisy parametrow pod zdjeciem- na wrzucie)

zdjecie 1

zdjecie 2

zdjecie 3

zdjecie 4

Zdjecia byly robione do roznych testow, na ostrzenie w punkt, ff/bf, stad nie sa specjalnie kadrowane :] poucinane, etc. Jednym slowem nie sa to foty do podziwiania ;) Wszystkie zdjecia robione na KITowym obiektywie 18-55 IS

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 11:45 ]
cos temat zamarl, a gdzie analiza zdjec przeprowadzona przez Komora? ;) wypowiedzi innych posiadaczy C450D?, ktorych na forum jest na peczki :) ech... nawet vYsu zamilkl

vYsu 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

Ja nie zamilklem, ja mialem wczoraj dwa egzaminy na uczelni, dzis dwa, a jutro dla odmiany mam kolejne dwa. Jak tylko uda mi sie przespac wiecej niz 2h to wracam do wpatrywania sie w piksele, bo teraz to widze juz szum i rozpikselizowane placki wszedzie, glownie w lustrze :)
Mialem juz chwile slabosci pod tytulem sprzedac 450d razem ze wszystkim i kupic nikona d90, ale to tylko chwila, jakos nie umialbym sie przestawic na nikony w ktorych z kazdej strony cos wystaje i na dodatek sie swieci, guma to plastik i generalnie wygladaja jak bron ze star treka a nie aparat. Nie, nie i juz. A juz napewno nie kiedy po nieskonczonym czasie zywienia sie chinskimi zupkami nabylem sobie gripa z ktorym moj 450d wyglada przefachowo :)
Ino jeszcze jakby swinia tak nie szumil :( gorzej jak wierzby placzace :(

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

fakt, egzaminy marna rzecz, wiem cos o tym :]. Co do reszty, to szkoda, ze kolezanka, ktora oferowala sie wstawic foty tez gdzies zniknela. Szkoda, ze nikt z posiadaczy 450D nie odpowiedzial na pytanie o rozmiar jpeg'ow. W ogole temat troche zdechl i to bez odp. na kluczowe kwestie:] widocznie nikt sie nie przejmuje szumem w 450D, albo nikt inny tego nie ma/nie widzi. Tez juz z lekka podadlem w paranoje:] bo wczesniej nie zwracalem na to uwagi. vYsu, obczaj nowe fotki, nadal tragedia. Po sesji postaram sie cos docykac w jasniejszych okolicznosciach, na razie licze jedynie na zdjecia innych.

Ps. powodzenia na egz!!

TheMichal 
Początkujący

może jest mało odpowiedzi, bo nie ma problemu ? Każdy aparat szumi troszkę, szczególnie na nieostrościach. Przy oglądaniu cropów 1:1 u mnie na A300 też szumi (chociaż szum ma bardziej jednolity kolor, ale ja mam CCD więc obrazy troszkę inaczej wyglądają). Jak bardzo przeszkadzają szumy to zapisujcie w RAWach i odszumiajcie przed wywołaniem, albo oglądajcie trochę mniejsze powiększenia - nawet 1:2 już nie będzie takich szumów widać, a jak zmniejszycie do rozdzielczości tzn. forumowej 800x5?? tak samo. Jak będziecie drukować to też szumów widać nie będzie. Nie ma co się przejmować moim zdaniem, bo absolutnie nieszumiącego aparatu raczej nie dostaniecie, a na pewno nie za cenę 450D...

komor 
Moderator

Sorry chłopaki, ale nie miałem czasu, postaram się dziś popatrzeć na to wszystko. Tak na szybko otworzyłem jeszcze dwa zdjęcia od ozzi_wawa i w jasnych partiach nie widzę szumu. Co potwierdzałoby tezę o szumach własnych matrycy.
Co do szumienia CMOS kontra CCD to te drugie właśnie najlepiej sprawują się na ISO 100, ponoć lepiej niż CMOS, dopiero na wyższych czułościach dostają w tyłek od CMOS-a. Na ISO 100 CMOS lepiej by się też sprawił na długich czasach.
Myślę, że problemem jest wyjątkowa ciemnica na tych zdjęciach. Przy normalniejszych naświetlaniach jest OK. Chłopaki, jak nie macie statywu ani sensownego oświetlenia to postawcie aparat na stole, książce czy czymkolwiek i przy pomocy samowyzwalacza zróbcie zdjęcie na odpowiednio długim czasie, żeby poziom światła odpowiadał jakiejś realnej sytuacji, a nie grobowemu nastrojowi gotyckiemu. :)
Wieczorem postaram się usiąść do komputera.

away 
Początkujący
canontard

Bardzo mi przykro, że forum fotograficzne i zdjęcia z aparaciku nie są moimi życiowymi priorytetami. Naprawde przepraszam. *sarkazm*

Poza tym - panowie przesadzacie. Szumy były, są i będą. Lepiej przyszlifujcie warsztat foto, zamiast siedzieć z nosem przy monitorze w poszukiwaniu pixeli czy innych placków ziemniaczanych :zalamany:

Co do rozmiaru - moje JPGi to 3-6 MB ...bywają i 7mb jak również bywają 2,7mb

komor 
Moderator

away, z jednej strony zdrowe podejście, z drugiej jak pojawia się wątpliwość lub problem techniczny to niektórzy lubią go rozwiązać. :)

Ad rem. Oglądnąłem to wszystko jeszcze raz, mam ściągnięte 11 zdjęć testowych obydwu zainteresowanych kolegów. Mówiąc krótko uważam, że widoczne na niektórych zdjęciach problemy to są szumy matrycy gdy poziom sygnału jest blisko szumu bazowego (prądu ciemnego), czyli gdy ciemne zdjęcia. Canon 450D ma sporo pikseli. Z testu na Optycznych wynikało, że przy długich czasach naświetlania radzi sobie nieźle, ale jednak w realnych zdjęciach, gdy jest ciemno – pojawiają się szumy.
Nic pewnego jednak nie da się powiedzieć, bo nie wiem jaka była kondycja aparatów w momencie robienia tych zdjęć. Może przy niektórych zdjęciach matryca była rozgrzana trybem Live View, może jakieś inne czynniki?

Zrobiłem w każdym razie porównanie charakterystycznych fragmentów zdjęć i przygotowałem wycinki. Z każdego zdjęcia 2 wycinki (przeważnie jasne i ciemne fragmenty), do tego każdy fragment rozjaśniłem krzywymi w Photoshopie, żeby doprowadzić do ewentualnego clippingu i łatwiej zobaczyć gdzie są placki i szum.

Nad każdym zestawem wycinków wstawiam miniaturkę całego zdjęcia, żeby można się było zorientować o które zdjęcie chodzi i czy to jest właśnie ta ciemnica. Ostrzegam, że ten post będzie się dobrą chwilę ładował…

Pierwsze zdjęcie to przyczyna powstania wątku, ma największe problemy.

To poniżej dostałem jako JPG+RAW. I tutaj pewna niespodzianka, bo RAW wywołany w Lightroomie automagicznie poprawił ostrość jednego fragmentu zdjęcia, w porównaniu do oryginalnego JPG-a z aparatu. To osobny temat.

Wycinki z oryginalnego JPG:

Wycinki z pliku CR2 wywołanego neutralnie w Lightroomie2.2:

I na koniec dobrze naświetlone (mam na myśli: jasne) zdjęcie z testu 450D na Optycznych. Tutaj na ciemnym wycinku rozjaśnionym krzywymi w Photoshopie pojawiają się kolorowe placki:

No to ja sobie teraz zrobię przerwę, a potem może jeszcze zdobędę siły na przygotowanie wycinków z jakichś własnych plików (z 400D, 40D).

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Sob 31 Sty, 2009   

Szacun!!! za kawal dobrej roboty, to sie nazywa podejscie do tematu. Dzieki za cala prezentacje.

Co do zdjec tych winogron, to aparat byl swiezy jeszcze, ledwo co wyjety z pudelka, moze jeszcze lekko chlodny po przyniesieniu ze sklepu, na pewno nie byl nagrzany.

Nie przedluzajac i konkludujac, Komor, uwazasz, ze to "w miare" normalne zjawisko jak na tego typu/klasy aparat? Czy jednak jest to jakies niedociagniecie producenta i nie powinno takie "cus" wystepowac. W kazdym razie, rada taka, zdjecia robic w jasnych okolicznosciach przyrody, w ciemnych wyjac sherpe i dluzej naswietlic. Jak rozumiem obiektyw tu nic nie zmieni, nawet eLa :)

Jeszcze raz dzieki za pomoc!! Pozdro!

[ Dodano: Sob 31 Sty, 2009 02:47 ]
ps. przeczytalem w instrukcji ciekawa rzecz odnosnie opcji "priorytet jasnych partii obrazu" przy wlaczonej opcji - "1" - szumy w ciemnych partiach obrazu moga byc nieco wieksze niz zwykle. W instrukcji zalecaja, zeby przy wlaczonej opcji (1) uzywac ISO od 200. Jest tez "automatyczny optymizator jasnosci" - przy wlaczonym - znowu w niektorych warunkach szumy na obrazie moga sie zwiekszyc

Obie opcje na str 156 instrukcji :]

ps. 2 wedle instrukcji na 12 mpix rozmiar zdjecia to srednio ok. 4.3 mb

razthaman 
Rozmowny

ej, gdzie tu ten szum plackowaty? ehh szumofoby sprzętofile ;)

komor 
Moderator

ozzi_wawa napisał/a:
Czy jednak jest to jakies niedociagniecie producenta i nie powinno takie "cus" wystepowac.

No, model 450D ogólnie jest pewnym „niedociągnięciem” producenta, :) bo w teście zakres tonalny nie wyszedł specjalnie szykownie. Spróbuję jeszcze pociągnąć za język Krzyśka lub Arka, może coś mądrzejszego powiedzą na temat tych zdjęć.
Dla mnie totalną klapą jest pierwsze zdjęcie: duży szum, placki, mały plik. Ale właśnie przypomniałem sobie, że zdjęcia z tego wątku oglądałem głównie na laptopie, który niestety nie ma ekranu z prawdziwym 8-bitowym przetwornikiem, co może być przyczyną nadmiernej widoczności placków. Muszę jeszcze na to wszystko popatrzeć na stacjonarnym monitorze w biurze (na co zwykle nie mam czasu albo zapominam), bo stacjonarny monitor w domu niestety leży chwilowo w kącie wraz z innymi gratami, z powodu tego iż rodzina zarekwirowała mi stół służący dotychczas za biurko. :oops:

vYsu 
Nowy

Dzieki! To jest pomoc i kawal dobrej roboty :)
Ja nie uzywam live view w ogole, a jedyne co mam wlaczone w opcjach to redukcja szumu na wysokich iso (ktora ponoc dziala tez w ciemnych partiach na niskich czulosciach)
Hmm, czyli poprostu matryca nie wyrabia przy slabym / sztucznym oswietleniu?
I faktycznie przy lepiej oswietlonych zdjeciach wyglada to bezporownywalnie.
Tylko w takim razie co przy fotografii gdzie wiekszosc to cien / ciemne partie, a tylko niektore elementy sa oswietlone, i wlasnie taki efekt chce sie odwzorowac?
Ale to juz chyba bardziej kwestia umiejetnosci niz sprzetu :)

TheMichal 
Początkujący

dobrze naświetlać to co nie ma być w cieniu, odszumiać w rawach i nie patrzeć na cropy 1:1 :wink:

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Nie 01 Lut, 2009   

a propos szumow :] Test 450D w zakladce "jakosc zdjec" wedlug fotopolis, calkiem dobrze:) moze faktycznie nie ma co popadac w paranoje. Pokazali wycinki z ew. szumami na wszystkich czulosciach!

[ Dodano: Pon 02 Lut, 2009 01:02 ]
znalazlem dobry temat o szumach w 450D SZUMY :]

chyba wyszlo na to, ze jestem szumofobem i onanista sprzetowym, ide sie leczyc :]

Pozdrawiam :)

vYsu 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Lut, 2009   

A z tego linka to jedna madra rzecz wynika, ze zamiast siedziec i sledzic stosunki pikseli, lepiej sie zajac prawdziwymi stosunkami, albo przynajmniej robic zdjecia :) bo wywalic tyle kasy na sprzet po to zeby robic nim wylacznie zdjecia porownawcze to kompletne zaprzeczenie wszystkiego :) u mnie po paru przekombinowaniach w ustawieniach + sprytniejszym dopasowaniu swiatla / sie do swiatla, jest zdecydowanie lepiej. A taki jakis lekki szumek to zawsze mozna odszumic jakims programem, niektore robia cuda :)
Tylko pozostaje jeden problem - co jesli celowo chce zrobic zdjecie, ktore bedzie szare i na dodatek skladajace sie glownie z ciemnych partii - i chce je miec niezaszumione i nierozpikselizowane? Chyba ze zdaje sie ze to wbrew prawom fizyki

Odpowiedz do tematu