Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 31 Sty, 2009 Dziwny efekt w Nikon action VII
W mojej lornetce Nikon action VII (którą mam od niedawna) powstają dziwne efekty przy przesuwaniu lornetką w bok oraz przy patrzeniu na brzeg kadru. Przejmijmy, że przesuwam w lewo lornetkę w prawej lub lewej części obrazu każdego z okularów pojawia się jakby to napisać - zaciemnienie, ciemny odblask w kształcie sierpa, który przesłania 1/3 – 1/4 obrazu. To zaciemnienie pojawia się również gdy patrzę nie w środek obrazu, ale kieruje wzrok do kadrów. Jest to denerwujące zjawisko powodujące lekki dyskomfort korzystania z lornetki. Regulacja rozstawu okularów trochę niweluje ten efekt, ale nie dość satysfakcjonująco. Ten model „tak już ma” czy to usterka egzemplarza? W poprzedniej lornetce (tani badziew) nic takiego nie miało miejsca.
Super specjalistą nie jestem, ale na podstawie tego co piszesz można powiedzieć:
1) wada optyczna nie pojawia się i nie znika - jest ciągle przy pbrzegach pola i drażni wzrok, natomiast w pewnych sytuacjach jakie opisujesz (przesuwanie lornetki, patrzenie na brzeg pola widzenia), po prostu widać ją wyraźnie.
2) Nie wiem co dokładnie masz na myśli mówiąc o zaciemnieniu w kształcie sierpa - ale jeśli to jest faktyczine jakiś "kształt" wyraźnie różniący się ostrością czy jasnością od pozostałej częsci pola widzenia - to mamy do czynienia z poważną wadą.
Tańsze lornetki (które jednak mają jakąś klasę - a tu zaliczyłbyn nikona VII) mogą mieć wady optyczne - np widoczny spadek ostrości, jasności w kierunku do brzegów pola widzenia, różne zakrzywienia pola widzenia przy brzegach pola itd. - ale na pewno nie to co opisujesz. Miałem już w ręku parę lornetek w tym kilka badziewi - miały np. fatalną ostrość, szybko soadającą w kierunku brzegów - ale takich "objawów" nie było.
Lornetka raczej do wymiany.
Jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy - czasem efekt "ciemnej obwódki" może zostać wywołany przez zbytnie przybliżenie oka dookularu lornetki - to ponoć zależy m.in. od lornetki. Można to sprawdzić odsuwając oko przy obserwcji na kilka milimetrów .
IMO z lornetką wszystko ok, upewnij się, że rozstaw okularów masz dokładnie ustawiony. Może byc tak, że muszle oczne są za płytkie w stosunku do odstępu źrenicy i soczewki okularów są zbyt blisko oczu co powoduje tzw. 'blackouts' czyli wspomniane zaciemnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10