Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To powiedzcie mi dlaczego w testach na optyczne.pl Pentax zajmuje tak niskie miejsce jeżeli chodzi o jakość wykonania i ergonomię użytkowania...bo z logika to nie ma nic wspólnego...
Weź do ręki i sam sprawdź, żadnej logiki tutaj nie potrzeba. Takie rzeczy powinni testować ludzie nie mający żadnej lustrzanki wtedy może by to było wiarygodne...
Takie rzeczy powinny miec minimalny udzial w ocenie koncowej, bo ergonomia jest pojeciem subiektywnym i kazdy ma inne zdanie na ten temat...
Takie rzeczy powinny miec minimalny udzial w ocenie koncowej, bo ergonomia jest pojeciem subiektywnym i kazdy ma inne zdanie na ten temat...
A IMHO warto o takich rzeczach pisać, a problem raczej w tym, że często czytelnicy takich recenzji traktują je jak wyrocznię. Oczywiście autor mógłby często podkreślać, że to jego subiektywne zdanie na dany temat, ale to chyba powinno być oczywiste (gorzej jak rzeczywiście pisze subiektywne uwagi w kategorycznym tonie i ktoś da się na to nabrać bez sprawdzenia samemu...).
Poza tym świeży przesiadkowicze z kompaktów nadal traktują aparat jako integralną całość i skupiają się na wyborze konkretnego korpusu a nie systemu i trudno tu pewne rzeczy od razu wytłumaczyć.
Baku, co do Pentaxa, to ująłbym to tak jak to ujął jeden z użytkowników tego forum (ma to w podpisie, ja troszkę zmienie). Gdyby Pentax miał komplet porządnych "Elżbiet" lub Nikkorów czy nawet Zeissów efekty byłyby o niebo lepsze. Od siebie dodamm jeszcze to, że gdyby tak było, Pentax mógłby przegonić i Cwanona i Nikona.
W życiu nie spodziewałbym się, że ktoś mój podpis może odczytać w ten sposób...
Baku napisał/a:
Ja myślę, że ów użytkownik (dobrze wiemy o kogo chodzi i pozdrawiamy ) pisał to co najmniej z przekąsem. Pewnie nieraz słyszał podobne opinie i ja przypuszczam, że raczej jednak się z nimi nie zgadzał. To nie obiektywy są główną słabością Pentaxa, bo system ten jest na prawdę obfity w ciekawe obiektywy. Jedna rzecz mnie tylko frapuje: jak jest z ich dostępnością w Polsce? Słyszałem, że bywa z tym różnie.
...to tak, czy tak Pentax, wiesz dobrze, że gdybyś miał komplet porządnych L-ek lub Nikkorków, to efekt byłby o niebo lepszy...
Dla mnie to "gdybyś" ma tu kluczowe znaczenie...
Ale powiem Ci szczerze, jaad75, że to tłumaczenie Rava tak mnie zakręciło, że już niczego nie byłem pewien. Stąd w mojej wypowiedzi był tryb przypuszczający...
Wiedziałem, że tak będzie....im więcej czytam opinii i testów tym bardziej nie wiem jaki system i aparat wybrać...chyba trochę poczekam i uzbieram więcej pieniążków i zakupię Canona 40D lub Pentaxa k20d...ale tutaj znowu pojawia się pytanie...który system wybrać...ale macie wszyscy rację...coś co opiera się na zmysłach zawsze będzie w dużej mierze kwestią subiektywnych doznań...
O i właśnie kolega zaczyna w dobrą stronę kombinować. Testy testami, fotografowanie tablic i pasków też swoją drogą, a dobrze jest mieć sprzęt z którym umiesz się dogadać.
Ten babilon, to już wśród pentaxiarzy chyba legenda. Typowy przedstawiciel nurtu bipolarnego w fotografii ...a może wśród fotograficznych onanistów?
Ja wszedłem w świat cyfrowych luster aparatem Canon 400D i to był naprawdę dobry wybór. Obsluga aparatu jest prosta i bardzo przyjemna. Jesli nie jesteś skażony pracą w innym systemie, okaze się, że Canon 400D jest po prostu świetny (czytaj doskonały).
A powiedzcie mi czy w obecnych czasach opłacalny jest manewr w postaci zakupu Canona 400d...bo z wielu wypowiedzi można wnioskować, że ten aparat robi bardzo przyzwoite zdjęcia...na początek Canon 400d i przez jakiś czas inwestycja w szkła a po intensywnym czasie spędzonym na szlifowaniu warsztatu na 400d przesiadka na jakiś wyższy model...np. na 50d...czy dobrze myślę...czy to też kolejny mój "genialny" pomysł Żona już nie może na mnie patrzeć bo tylko gadam o tych aparatach a ona i tak nic z tego nie rozumie i puka się w głowę
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009
tak, oczywiście, 400d nie przestał robić fajnych zdjęć, nadal je robi
Potwierdzam, sam mam 400d Bardzo przyzwoity aparat, choć jakbym teraz kupował lustro w tej cenie to pewnie bym wział 30d
Najważniejsze są słoiki!
I lampy.
I książki.
A jeszcze bardziej najważniejszy jest zapał
gregorisan, potem jak już się rozbuduje szklarnię do 400d to można spokojnie przesiąść się na jakieś lepsze body Canona (m.in. 50d) i być spokojnym o obiektywy.
Moim zdaniem, nie warto zaczynać od body pokroju 400D. Lepiej kupić np. 30D i od razu wyrabiać prawidłowe nawyki. I moim zdaniem, kupić go z jedną dobrą jasną stałką.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009
IMO dobrze kupić 400D, jak jest w dobrej cenie. Patrząc na skapiec/ceneo raczej nie ma zachęcających ofert.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10