Panasonic Lumix DMC-G1 |
Author |
Message |
marekf [Deleted]
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Już jest:http://www.e-cyfrowe.pl/panasonic-lumix-dmc-g1-ob-14-45mm-45-200mm-czarny-p-9524.html?PHPSESSID=eb1eb9d3d8ae1f7f6709bb41792b22a1 |
|
|
|
nasir
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Info na stronie: wkrótce w sprzedaży.
na stronce E-Cyfrowe.pl ta informacja wisi już od ponad miesiąca. |
|
|
|
tomekh
Uczestnik

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Podobno Olympus ma w okolicach marca zaprezentować 2 modele z systemu Mikro 4/3. Podobno standardowe obiektywy do nich mają być 14-45 (światło 2.4-2.8 !!!) i 45-150 (2.8-4.0). Ciekawe czy się potwierdzi.
pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
ketof
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tomekh"]Podobno Olympus ma w okolicach marca zaprezentować 2 modele z systemu Mikro 4/3. Podobno standardowe obiektywy do nich mają być 14-45 (światło 2.4-2.8 !!!) i 45-150 (2.8-4.0). Ciekawe czy się potwierdzi.[/quote]
To chyba tylko w erze :wink: |
|
|
|
nasir
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
G1 z dwoma obiektywami: http://www.allegro.pl/item547175208_panasonic_dmc_g1_2_obiektywy_nowy_g1_f_vat.html
W zestawie vario 45-200 kosztuje ok. 450 zł, osobno - od 1200 zł, pięknie:) |
|
|
|
mavierk
Temu Panu już podziękujemy never knows best

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
byłbym bardzo zobowiązany, gdyby ktoś mi napisał czy i jeśli tak, to gdzie są dostępne adaptery pod m4/3 do innych systemów.
Chodzi mi o FD, Minolte MD i 4/3 :) |
|
|
|
Marian
Optyczny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="mavierk"]Chodzi mi o FD[/quote]Proszę bardzo, [URL=http://www.japanexposures.com/shop/product_info.php?manufacturers_id=29&products_id=253]jest tutaj.[/URL]
Do Leici M? Proszę, [URL=http://www.japanexposures.com/shop/product_info.php?cPath=22&products_id=252]tutaj[/URL]
No i [URL=http://digiborg.wordpress.com/2008/12/24/adapter-for-micro-43-panasonic-g1/]tutaj[/URL] do innych aparatów opis. |
|
|
|
|
mavierk
Temu Panu już podziękujemy never knows best

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
:) Piękna sprawa - szkoda tylko, że nie mam zbędnych 20k zł - zainwestowałbym w szkła FD, zanim zaczną przybierać na cenie ;) |
|
|
|
panaser
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam gorąco wszystkich zebranych.
Zarejestrowałem się, gdyż mam do Was [b]pytanie.[/b]
"Bawiłem" się ostatnio Panasonic G-1 i zauważyłem, że nie ma on podglądu ekspozycji na żywo. O co mi chodzi? Wiem - ma możliwość podglądu głębi ostrości i czasu ekspozycji - ale to nie to samo o czym piszę. Chodzi mi o możliwość obserwowania obrazu na ekranie w miarę zmiany parametrów ekspozycji. W moim obecnym canon s-80 na trybie manualnym w miarę zmiany wartości przysłony lub czasu obraz staje się jaśniejszy lub ciemniejszy (odpowiednio aż do całkiem białego lub czarnego) (sorry za łopatologiczne opisy - ale nie chcę namnażać postów i być źle zrozumianym).
Zauważyłem, że w Panasonicu niezależnie od wprowadzonych parametrów obraz w wizjerze lub na LCD pozostaje taki sam. Domyślam się, że konstruktorzy chcieli go upodobnić do stałego obrazu widzianego w wizjerze lustrzano-pryzmatycznym, ale tym samym zrobili na złość użytkownikom kompaktów przyzwyczajonych do Live View.
Rzeczywisty podgląd zdjęcia przydaje się w specyficznych warunkach i nie zastąpi tego nawet histogram czy gruszki na wierzbie
Rozumiem, że w Panasonicu G1 tak samo jakw niektórych starszych lustrzankach trzeba zrobić fotkę i dopiero ją obejrzeć, by zobaczyć efekty?
[b]Czy ja coś przeoczyłem, czy rzeczywiście jest tak jak piszę?[/b] |
|
|
|
edmun
Optyczny Niemarkowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
jak dociśniesz spust do połowy to dostaniesz podgląd ekspozycji zgodnie z Twoimi ustawieniami
chyba nie ma innej opcji |
|
|
|
panaser
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
o kurcze :) to już po raz trzeci muszę się wybrać do sklepu i to obadać bo szczerze - nie sprawdzałem
ostatnio byłem sprawdzić czy to czasami nie efekty działania funkcji LCD Mode (ale nie > z resztą na 80% wykluczałem taką możliwość)
(nie wiem dlaczego nie pomyślałem o wciśnięciu go do połowy. Być może zauważyłbym zmiany, gdyby moja ekspozycja w trakcie robienia zdjęć testowych była zła. A tak to nic się nie zmieniało na ekranie)
w canonie s80 obraz zmienia się bez wciskania spustu do połowy (przyzwyczajenie)
Ale jeśli masz rację - to nawet lepiej dla matrycy Panasonica - bo zdażało mi się czasami nieco nadwyrężać matrycę s80 (mocne prześwietlenie po włączeniu LCD przez display - efekt poprzedniej ekspozycji) |
|
|
|
edmun
Optyczny Niemarkowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
musiałbym poszukać dokładnie ale raczej na pewno jest tylko takie ustawienie, że modyfikujesz sobie parametry zdjęcia i wciskasz spust do połowy to masz efekty.
Dodatkowo można trzymając wciśnięty spust, zmieniać par. ekspozycji i na bieżąco masz efekty zmian. Dla mnie jest to wygodniejsze pod tym względem, że mam zawsze podgląd neutralny (lub może.. mam zawsze ekspozycję na 0) na LCD, a dopiero po przymknięciu go spustem, dostaję efekt |
|
|
|
panaser
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
O :) jeszcze lepiej - bo obawiałem się, że po wciśnięciu spustu migawki do połowy nie będzie można regulować ekspozycji. Zatem jedyny mankament, to trzymanie spustu do połowy. W sumie, to mogli zrobić jakiś dodatkowy przycisk, pod jednym z palców na gripie który należałoby wciskać.
na innym forum dostałem jeszcze taką odpowiedź:
[quote=cezar;280365]Witam!
G1 ma taki podgląd. Ustawiasz tryb manualny, wciskasz Delete, a następnie Display - od tej chwili widzisz każdą zmianę ekspozycji. Tak to działa przy oprogramowaniu G1 w wersji 1.1. Przy 1.0 (zapewne tylko to jest dostępne w sklepach) może to nie działać - poprawka 1.1 dotyczy głównie właśnie obsługi WYSYWIG.
Pozdrawiam[/quote]
takie rozwiązanie byłoby najlepsze. W ogóle to powinni byli zrobć jeden dedykowany przycisk przełączania tych dwóch trybów i byłoby po kłopocie. Czasami przydaje się jedna a czasami druga możliwość. |
|
|
|
edmun
Optyczny Niemarkowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
pomyliłem się... nie wiem jak to jest dokładnie w G1 (gdyż bawiłem się nim tylko chwilę), jednakże myślę że nie będziesz musiał trzymać cały czas spust migawki, a jedynie raz go nacisnąć do połowy, po czym zmieniasz parametry i naciskasz ponownie.
bazuje na innych lumixach a instrukcji od G1 na stronie moge znalezc |
|
|
|
panaser
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
tu jest instrukcja ale po angielsku
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/fts/ftp/G1_VersionUP1.1_web_ENG.pdf
ale nie zauważyłem w niej niczego co mogłoby rozwiązać problem. Wręcz na stronie 88 widzę, że naciśnięcie del i display (o czym pisał kolega z innego forum) służy do podglądu efektów czasu migawki (rozmycie albo zamrożenie)
Jedyną rzeczą, dla której nie chciałem lustrzanki było istnienie zbędnego lustra i brak dobrego Live View i słaby autofocus na live view. Po wypuszczeniu Lumixa G1 spodziewałem się, że ten doskonały wizjer da to czego potrzebuję. Czyli, że zaoferuje mi to, co dawało lustro (podgląd GO itd) a czego brakowało mi w canonie s80 (również ze względu na braki w GO ze względu na małą matrycę) a jednocześnie da więcej niż zwykłe lustro (widok prawdziwej ekspozycji).
No i tu zaczynają się widzę schody - [b]Panasonic coś nieźle namieszał [/b]:)
Przypuszczam, że przyszły canonowski m4/3 będzie miał to czego potrzebuję, ale obawiam się o jakość kitowej optyki i jakość wizjera
system m4/3 rzeczywiście jest w stanie zrewolucjonizować rynek - pod warunkiem, że będę mógł patrzeć na rzeczywistą ekspozycję w wizjerze
ja bym to widział tak:
wybieram tryb:
- stały podgląd ekzpozycji (więc w wizjerze widzę efekty zmiany przysłony i czasu [ciemniej jaśniej])
- naciskam spust do połowy - widzę efekty rozmycia tła - dodatkowo przyciskam jakiś przycisk na gripie i widzę efekty rozmycia ze względu na czas migawki
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Czw 12 Lut, 2009 15:29[/i] ][/size]
sorry za dwa posty pod rząd, ale nie chcę robić tasiemca
tak sobie pomyślałem, że powodem, dla którego Panasonic nie wprowadził bezpośrednio w trybie manualnym funkcji o jakiej piszę może być ochrona "profesjonalnego" gremium fotografów lub chęć wypuszczenia w przyszłości bardziej profesjonalnej wersji m4/3 (paradoksalnie oferującego te "laickie" rozwiązania)
no bo w instrukcji, dla każdego laika wystarczyłoby napisać:
włącz tryb manualny i obserwując obraz na ekranie dobierz taki wygląd zdjęcia jaki Ci się podoba - używając przy tym funkcji x i y (ten ktoś nie musiałby nawet wiedzieć, że to przysłona i czas)
niewątpliwie byłoby to sprowadzenie całej "trudności" fotografowania do poziomu przedszkola.
I byłaby to największa rewolucja od czasu zastąpienia analogów przez cyfrówki
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Czw 12 Lut, 2009 22:12[/i] ][/size]
[b][color=red]Ok byłem dziś w sklepie i potwierdzam:
można zobaczyć to co chcę po wciśnięciu Del (ikona kosza i przysłony) a następnie display
niestety w trudnych warunkach oświetleniowych obraz przestaje być płynny[/color][/b][/b]
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Pią 13 Lut, 2009 12:59[/i] ][/size]
[color=green][size=18]Przespałem się z tym, i powiem tak:[/size]
[b]Byłem cholernie napalony na ten aparat[/b] - gdyż jest w 100% taki jak potrzebuję (nawet wszystkie parametry obrazu itd mi odpowiadają)
ale
[b]nie kupię go niestety ze względu na trudności w używaniu "Exposure Preview".[/b]
Nie wyobrażam sobie np. 200 zdjęciowej sesji w plenerze, gdzie za każdym razem, by zobaczyć preview muszę wcisnąć przycisk kosza a później display. A co najśmieszniejsze preview znika po wciśnięciu spustu migawki (np do połowy). No i od nowa trzeba... kosz, display
Że już nie wspomnę o trudnościach bo exposure preview połączone jest z shuter preview - i na dłuższych czasach jest taki lag, że można dostać cholery.
[u]To już chyba szybciej zrobić fotkę i zobaczyć ją w podlądzie, a później skasować[/u]
[b]Panasonic wprowadził na rynek rewolucyjną maszynkę do mięsa, która robi wszystko poza najważniejszym: mieleniem mięsa.[/b]
a w przeciwieńśtwie do wszystkich innych aparatów - [u]w końcu to mieso mogło być dobrze zmielone.[/u]
To jest tak, jakby wynaleźć dvd, które po wprowadzeniu do produkcji, robi wszystko (np odtwarza płyty gramofonowe, kasety) poza odtwarzaniem dvd.
[b]Mógłbym go kupić jutro - gdyby wprowadzili szybko odpowiednie firmware.[/b]
mogą zrobić w menu opcję:
manual with SLR preview /
manual with Digital preview[/color] |
|
|
|
Jerry_R
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Czy ktos z Was uzywa [b]zewnetrznej lampy[/b]?
Jesli tak to Panasonica czy innej?
PS: Zapraszam do watku o [b]GH1[/b]: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6874 |
|
|
|
tomekh
Uczestnik

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Od niedawna mam wreszcie ten aparat, udało mi się kupić stosunkowo niedrogo za 1515 zł z jednym obiektywem. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, polecam.
pozdrawiam wszystkich
Tomek |
|
|
|
cube007
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="tomekh"]Od niedawna mam wreszcie ten aparat, udało mi się kupić stosunkowo niedrogo za 1515 zł z jednym obiektywem.
Tomek[/quote]
nowy czy uzywka? |
|
|
|
tomekh
Uczestnik

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Nowy. W Media Markt 2 maja była promocja. |
|
|
|
nibo1
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Witam! Jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem G1. Czy jest ktoś komu udało się odszukać w instrukcji opis jak ustawić w MOJE MENU swoje własne 5 funkcji? |
|
|
|
alsimair
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
@nibo1
Aparat sam przyporządkowuje do zakładki Moje Menu ostatnie 5 funkcji, których używałeś. Zdaje się, że samemu nie możesz ich zdefiniować. Trochę to przeszkadza, ale dobrze, że chociaż taki "automatyczny" tryb istnieje. |
|
|
|
Jerry_R
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]G1 +14-45mm[/b] w ofercie SELGROS (W-Wa, nie wiem czy w calej Polsce):
http://www.selgros.com.pl/katalog/katalog1.php?startpage=0&idhosta=2493&jump=0&typ=0&obowiazywanie=0
http://www.selgros.com.pl/katalog/karta.php?productid=231824&idhosta=2493
[b]1 828.78 PLN[/b] |
|
|
|
tomekh
Uczestnik

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Czy ktoś zna może jakieś źródło dostępu do obiektywu 45-200 do Lumixa G1 ? Poluję na niego ale nie mogę na razie nigdzie znaleźć? a przydałby się na wakacje.
pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
alsimair
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]tomekh[/b], http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=3158 |
|
|
|
Jerry_R
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]1 099 PLN:[/b]
http://allegro.pl/item679335973_panasonic_lumix_g_vario_45_200mm_f_4_0_f_5_6_mega.html |
|
|
|
|