Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem nowym użytkownikiem Canona EOS 1000D. Zrobiłem nim ok. 200 zdjęć. Mam go od niewiele ponad 2 tygodni. Do dzisiaj byłem nim zachwycony (chociaż okazję do zrobienia zdjęć miałem dopiero 3 raz) - wierząc (o naiwności), w niezawodność Canona;)
Podczas wyprawy w plener i fotografowania wnętrza schronów użyłem trybu auto (do tej pory nie musiałem korzystać z lampy i nie umiałem jej inaczej, sensownie ustawić:]). Dzięki temu mogłem doświadczyć 2 razy błędu "err 99".
Pierwszy przypadek mnie wystraszył. Nie mogłem złapać ostrości z AF (charakterystyczny "terkot") - w końcu sukces, spust do końca i... err 99 poprzedzony serią migawki (5-7 razy) - niczym z karabinu (coś, jakby robić zdjęcia seryjne - i to baardzo szybko). Włączenie i wyłączenie nie pomogło - musiałem przełożyć baterię.
Wszystko wróciło do normy, aż do momentu kiedy nastąpił...
...drugi przypadek - również we wnętrzu schronu, z lampą i w trybie auto. Przedtem również nie mogłem złapać ostrości z AF. Podobnie jak poprzednio aparat robił - jeśli dobrze to określam, "przedbłyski". Wszystko jak powyżej - tylko nie było serii migawką i wystarczyło włączyć i wyłączyć.
W innych trybach coś takiego się nie zdarzyło. Nawet w auto i z lampą zdarzało się rzadko (aczkolwiek dzisiaj - na ok. 80 zdjęć, err 99 wyskoczył dwa razy). Tylko po problemach z ustawieniem AF i po serii przedbłysków.
Robię zdjęcia z obiektywem KITowym (18-55IS).
Czy muszę sięgać po gwarancję?:/
Czy to może wynikać z panującej dziś temperatury? (ok -5C)
Nie jestem również pewien, ale bateria mogła być już dość rozładowana:/ Z nerwów nie sprawdziłem, a już ładowałem i postępowałem zgodnie z:
error 99 może powstać np. z powodu zabrudzenia styków obiektywu...
może być to także błąd migawki...
ale przede wszystkim nie rozmiem twojej opowieści z lampą! opisz raz jeszcze. czy po podniesieniu lampy wbudowanej pokazuje się ten błąd, czy też chciałeś podnieść lampę i wzmiankowany błąd występował?
Dzisiaj pierwszy raz zacząłem lampy używać - dotychczas nie miałem okazji. Problem zawsze występował po przedbłyskach i przy problematycznych (dla aparatu) ustawieniach AF w trybie (auto) - tj. gdy zabierało to dłuższą chwilę i wymagało kilku prób. Tylko wówczas.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009
przeczyść styki obiektywu.............
a jeśli dalej będzie się powarzać i zmiana softu /jeśli jest nowy/ nie pomoże - serwis
Tak zrobiłem:) Firmware`u nie ma jeszcze nowego. Dobra myśl, żeby zaczekać i testować dalej. Trochę spanikowałem:D
Dzięki za radę.
Szkoda mi tylko tej wiary w niezawodność sprzętu:/ Wybieram się niedługo na polowanie na parowóz - szlag mnie trafi, jak w najważniejszym momencie wyskoczy err 99;)
No właśnie kolega razthaman delikatnie daje Ci do zrozumienia, żebyś poćwiczył tryby inne niż auto. Tak żeby było korzystnie dla zdjęcia.
A co do wiary w niezawodność sprzętu to trudno liczyć na niezawodność aparatu za takie pieniądze, szczególnie w niekorzystnych warunkach, jakie są w schronach. Tam jest chyba duża wilgotność przy niskiej temperaturze?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009
Del8r, poza stykami w obiektywie sprawdź też drugą stronę połączenia i obejrzyj piny w bagnecie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9