Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009 Nikon D60 vs Canon 400D vs 1000D
Witajcie
Forum czytam juz od jakiegos czasu ale dopiero teraz postanowilem sie aktywnie udzielic
Stanelem przed wyborem lustrzanki dla siebie. Zwykly kompakt przestal mi juz odpowiadac
Po zebraniu opinii od wielu osob i przeczytaniu tony artow zdecydowalem wybierac z tych 3 modeli.
Uprzedzajac pytania - myslalem o Sony a200/300 ale w polowie plastikowy bagneti te suzmy przy wysokich ISO
De szesdziesiatka - fajny sprzet z wielka gama ulatwien dla amatora ale niestety w obiektywow w rozsadnych cenach jak na lekarstwo. Kolejna sprawa ze niezle wykastrowany aparat ... nawet AF mu zepsuli
400D - trzymalem w rekach i cykalem fotki (no i teraz bede mial od kogo szkla brac jesli wejde w canona ) - wrazenia naprawde pozytywne ALE brakuje mi siatki na matowce ... w tych z LV mamy ja chociaz na lcd
1000D - wg. mnie parametry ma lepsze co potwierdza porownanie. Ogolocona wzgledem 400D z pol AF i zmienione karty na SD (czy zmiana pozytywna? w sumie nie umiem powiedziec ). Napewno konstrukcja nowsza zawierajaca w zasadzie extra tylko LV ale tez nowszy cpu obrazu.
Nie wiem co wybrac. Sporo osob pluje na 1000D (jak to w koncu jets? co wyzej 400d czy 1000d bo sie zgubilem ;]) i mowi tylko nikkon. Ok ale ja nie mam walizki kasy na szkla i nie zamierzam robic tego profesionalnie - jestem programista i tym zarabiam
Z gory dzieki za rady (prosze nie zrobice mi tu flame canon vs nikkon).
Temat walkowany do znudzenia. Poszukaj na forum.
Jesli chodzi o SD-CF, to dla mnie nie ma to wiekszego znaczenia. Moze nawet SD byloby lepsze.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009
pytanie, jak co najmniej w 20 wątkach w tej zakładce forum, co do 1000D vs. 400D, 2 wątki wyżej na temat af-u 1000D masz TuTaJ .To chyba najczęsciej zadawane pytanie.
W takiej sytuacji to chyba tylko kwestie ergonomii przechylają szalę na korzyść jakiejś puszki, bo cała reszta jest na podobnym poziomie. Odpuściłbym tylko 1000D, no chyba że jak będziesz rzucał monetą .....i reszka to D60, orzeł 400D to w takiej sytuacji kant monety może stanowić wybór 1000D, wtedy przynajmniej jest małe prawdopodobieństwo złego wyboru....
Mam ten sam dylemat...tylko, że u mnie dochodzi jeszcze namysł nad wejściem w system Pentaxa...
Po tych wszystkich poszukiwaniach dochodzę powoli do wniosku, że im więcej wiem tym wiem o wiele za mało
Może podobnie jak ja dojdziesz do wniosku, że tak naprawdę jak na tę klasę sprzętu to każdy wybór będzie dobrym wyborem...prawdopodobnie nigdy nie będziesz kupował obiektywów za kilka tysięcy złotych, więc nie ma sensu stresować się na zapas i nie popaść w pułapkę "nachalnego marketingu", który wywiera presję abyśmy wciąż kupowali i kupowali...
Mój wybór odnośnie pierwszej lustrzanki prawdopodobnie padnie na Canona...ale nie 1000d, 400d lub 450d...tylko na 40d...
W zanadrzu jest jeszcze perspektywa wejścia w Pentaxa k20d...
Pozdrawiam...i moja prywatna rada...nie stresuj się wyborem aparatu...bo nie o to w tym wszystkim chodzi...po prostu kup i ciesz się robieniem zdjęć...taka właśnie maksyma powoli zaczyna do mnie dochodzić
Apropos AFu i 1000D przeczytalem caly watek z komentami do testu (14 czy 15 stron) i uczucia mieszane
Co do D60 to yyy wg mnie to on jest dopiero wykastrowany
Popatrze jeszcze w tym dziale ale z tego co widze najciekawiej wyglada 400D ... gdyby mial LV (i zaznaczam ze nie tylko bajer ... przydaje sie przy robieniu fotki w nieywgodnej pozycji).
kozidron [Usunięty]
kiler129 napisał/a:
gdyby mial LV (i zaznaczam ze nie tylko bajer ... przydaje sie przy robieniu fotki w nieywgodnej pozycji).
kiler129, jaka tego użyteczność w 400D jak ekranik nie jest obracany.....krawatów też nie wiąże ....
Nie do konca 450D to to samo - 12Mpx i wiecej szumow ;/
D60 fajny ale mam wrazenie to to jets jeszce gorsze od 400D - zaledwie 3 pola AF i CCD
kozidron [Usunięty]
kiler129 napisał/a:
D60 fajny ale mam wrazenie to to jets jeszce gorsze od 400D - zaledwie 3 pola AF i CCD
kiler129, czy dostrzeżesz różnice, zajmujesz się fotografią astro, CCD wcale nie jest gorsze od CMOS-a, inne nie znaczy gorsze....i na poziomie entry level różnice te są nieznaczne, cemosy może troszkę mniej szumią albo inaczej...charakter szumu matrycy CCD jest inny co wcale nie znaczy gorszy, bo przewrotnie można powiedzieć, że kolory na cemosie są sprane...
kiler129, zastanów się lepiej jakich szkieł potrzebujesz i który system zapewni ci większy komfort pracy i przyjemność z fotografowania, w przypadku C i N masz szeroki zakres szkiełek, co nie znaczy że nie występują różnice w asortymencie. Myślę, że na poziomie amatora (mam na myśli puszki nad którymi się zastanawiasz) rozpatrywanie cemos, ccd,LV lub jego brak to marnowanie czasu ...jeżeli pasuje ci 400D (chociaż ja bym dokupił grip'a) to go bierz lub dla świętego spokoju przejdź się do jakiegoś sklepu foto i cyknij jedną i druga puszką parę fotek....
Misek [Usunięty]
Też miałem takie dylematy. Ja kupiłem 400D. W środę odbieram wiec jakby co mogę Ci zdac relację. 1000D jest z jednej strony chwalony, z drugiej krytykowany. Myśle że to fajny aparat, jednak jego plastikowość mnie odrzuciła. Pozatym krytyka 1000D wynika z tego że to taki 350D po lifcie. 400D ma sporo elementów z modeli półprofesjonalnych, typu matryca z 40D, AF z 30D. Najwiekszą moim zdaniem wadą 400D jest cena nowych egzemparzy. W wiekszości wychodzi wiecej niż za 450D.
Jak pisałem odbieram osobiście w środę, wiec moge napisać czy wszytsko ok i czy nie jest to jakiś lewy import. Choć kumpel kupował i odbierał osobiście obiektyw w tym sklepie i było wszystko ok.
Wiec dlatego jesli D400 to sklonilbym sie do kupienia czegos uzywanego z 3-4k fotek przebiegu (to dosc malo - prawda?).
Jedyna wada jaka znam w 400D to malo miejsc na paluchy prawej reki - nawet na kitowym szkle
Ok, zapominam o AF
W katerogii D60 vs 400D jakbyscie sie wypowiedzieli? Czy znaczaco odstaje po za tymi polami AF?
kiler129, a ile z tych wad, które wymieniłeś, zauważyłeś sam, a ile powtarzasz po innych?
400d - mało miejsca na palce... sam bym tego nigdy nie zauważył gdyby nie testy na optycznych i fotopolis.
450d - więcej szumów - gdzie??? Jak widzisz to gołym okiem to optyczni Cię zatrudnią
Kup ten aparat, który Ci się podoba.
Też kiedyś byłem w tej sytuacji, canon czy nikon, czy moze pentax, sony...
Wybawiła mnie z opresji moja ukochana, która stwierdziła że zawsze chciała mieć canona. I w ten sposób oboje mamy canony
BTW jakbym miał nikona to innych/lepszych zdjęć bym nie robił
AF akurat z testow, co do palcow to albo nie umiem go trzymac (a to mozliwe?) albo mam za duze rece
Kolega posiada wiec akurat 400D moge doglebnie testowac.
Co do szumow w 450d to przy wysokich iso jednka widac
Szczegolnie na sporych czarnych obiektach
LV - zazwyczaj tego uzywalem w kompakcie z trybem pokazywania siatki dlatego zainteresowanie ta funkcja
Jesli AF w D60 jest dobry (nie moge znalezc precyzyjnych ifnoramcji anwet w testach) i wstepne podnoszenie lustra to tylko marketingowy bajer to w tej chwili bedzie na 1 miejscu.
OT: Jesli chodzi o ulubione marki to zawsze cenilem Nikona
Misek [Usunięty]
IMO ja bym brał już 1000D zamiast D60. Nie wiem czy go miałes w ręku, ale D60 to jest dopiero mały aparat. Jak dla mnie za mały. Pozatym to straszny kastrat. Do 1000D kupisz za grosze 50mm f1.8 i możesz się bawić, tak na początek. Do D60 możesz kupić tą tanią stałke Nikona, ale nie bedziesz mieć AF. W dodatku jeśli chcesz mieć LV to tymbardziej nie kumam fascynacji D60.
IMO ja bym brał już 1000D zamiast D60. Nie wiem czy go miałes w ręku, ale D60 to jest dopiero mały aparat. Jak dla mnie za mały. Pozatym to straszny kastrat. Do 1000D kupisz za grosze 50mm f1.8 i możesz się bawić, tak na początek. Do D60 możesz kupić tą tanią stałke Nikona, ale nie bedziesz mieć AF. W dodatku jeśli chcesz mieć LV to tymbardziej nie kumam fascynacji D60.
Powiedzial, co wiedzial. 1000D to jest za to wielka maszyna i swietnie sie go w reku trzyma...
A drugi madry to eave. Po zamocowaniu szerszego obiektywu naprawde nie ma jak tego utrzymac i nie mowie tu o "krowach" typu sigma 50-500 tylko oczyms bardziej dla ludzi, np. s10-20. Ja osobiscie ten aparat trzymam uzywajac jedynie 3 palcow. Cala dlonia moglbym go trzymac bedac w podstawowce. Fajne fotki z nich wychodza i sa warte polecenia, ale nie wyglupiajcie sie. Fajny aparat dla dziewczyny, czy gowniarza z gimnazjum, ale malo ktory dorosly facet powie, ze wygodnie sie nim poslugiwac.
Gdyby nie wasze zamilowanie do wodotryskow, moze warto byloby popatrzec za uzywanym 30d. Inna rzecz, ze nie latwo taki trafic, bo takich maszyn tak latwo sie ludzie nie chca pozbywac. Zamiast 1000d ciekawsza opcja jest jednak 400d. Ale co kto woli, bo jedni wola matke, a inni corke. Jeszcze inni bawic sie gadzetami zamiast robic zdjecia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,77 sekundy. Zapytań do SQL: 14