Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zkalibrować monitor pod wyświetlacz w aparacie
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy


Posty: 6
Wysłany: Wto 14 Sie, 2007   Jak zkalibrować monitor pod wyświetlacz w aparacie

Witam
I proszę o pomoc w jaki prosty sposób można osiągnąć zgodność kolorów między obrazem widocznym na monitorze a wyświetlanym w aparacie (Nikon D40)
Moje metody prób i błędów kosztowały mnie kupę czasu i nerwów a moja cierpliwość jest już na wykończeniu
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Pozdrawiam

(Może są do kalibracji monitora jakieś programy?)
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA



Pomógł: 115 razy
Posty: 7589
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 14 Sie, 2007   

A ja się pytam po co to chcesz kalibrować? Bo kalibrować to można tylko monitor przy komputerze, a ten powinien być ustawiony neutralnie. Od tego są specjalne kalibratory. Kalibrowanie monitora komputera pod wyświetlacz w aparacie to... sorki - kuriozum stulecia jak dla mnie.
 
 
Nowy
Nowy


Posty: 6
Wysłany: Wto 14 Sie, 2007   

A więc tak wyświetlacz w aparacie ma bardziej zbliżone kolory do zdjęć które mam już na papierze a w monitorze za bardzo odbiegają od stanu rzeczywistego np. bużki za czerwone itd.
I nie widzę tu żadnego kuriozum stulecia bo jeżeli chciałbym kalibrować pod zdjęcie to musiał bym pod każde osobno bo inaczej wygląda na papierze a inaczej na monitorze (odbitki robione w fotojoker)
 
 
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA



Pomógł: 115 razy
Posty: 7589
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 14 Sie, 2007   

Monitor komputera się kalibruje i widocznie musisz to zrobić. Natomiast pomysł, by wzorcem kolorystyki był monitorek LCD na aparacie uważam za kuriozalny i zdania zmieniać nie mam zamiaru.
Jak skalibrować monitor komputera... temat rzeka, ale nic nie zastąpi specjalnych kalibratorów. Jeżeli masz photoshopa to jest tam umieszczone specjalny programik, który "na oko" może coś poprawić.
Jeżeli masz za duży kontrast na monitorze to go zmniejsz. Do tego jeżeli masz tani monitor LCD to ... ciężko by był on wzorcem kolorystyki. Przeważnie ludzie ustawiają w takich wynalazkach kontrast i nasycenie na maksimum, proponuję mocno to zmniejszyć.
 
 
Arv
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

Obawiam się, że LCD robią z kolorami co chcą.
Jeżeli zależy Ci na wernym odwzorowaniu koloru zainwestuj w CRT albo przynajmniej coś do czego producent dołącza driver z profilem koloru.
 
 
nirriti
Moderator



Posty: 52
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

[b]Dobry[b] monitor CRT + karta graficzna dobrej firmy (np. Matrox) to w miarę tanie rozwiązanie, lepsze niż wszystkie monitory LCD z niższej półki. A jak ktoś ma kasę to może sobie kupić jakiś LCD Eizo czy innej firmy za 5-10 tys. zł :)
 
 
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA



Pomógł: 115 razy
Posty: 7589
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

Najtańszy dobry i nadający się do obróbki zdjęć EIZO to S2000 lub S2111W. Do tego dokupujesz kalibrator i ... jest wypasik. Dla ludzi z forum Canona jest zniżka u pewnego sprzedawcy :wink:
Na ostatnich targach foto miałem dość długi dysput z przedstawicielem tej firmy, oglądałem efekty na ekranie i wnioski są takie jak powyżej. Mieścimy się w 4000 zł. Drogo, ale efekty są... MIODZIO :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12