Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdalna obsługa Canon 20D
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   Zdalna obsługa Canon 20D

Chodzi o całkowicie zdalną obsługę w zakresie włączania i wyłączania, oraz zgrywania zdjęć do komputera. Nie chodzi o manipulowanie parametrami ekspozycji. Aparat ma się włączyć, robić ekspozycje w trybie ciągłym, następnie wyłączyć. Dodatkowo zdjęcia muszą trafić do komputera. I tak szereg dni.

Optymalnie zdjęcia w ogóle nie powinny być zapisywane na kartę, a jedynie stale zrzucane do komputera.

Pierwszą część zadania mogę zrealizować załączając i wyłączając zegarowo zasilacz sieciowy, do którego podpięty będzie aparat z wężykiem spustowym zablokowanym na ON. Problemem jest zgrywanie w tej sytuacji zdjęć do komputera.

Aparat podczas "misji" będzie trudno dostępny. Gdzieś wydaje mi się, że widziałem kawałek filmu, na którym aparat był podpięty do laptopa i jego obsługa była z poziomu komputera (a aprat stał kawałek dalej w tle na statywie).

W sieci znalazłem takie dwa cosie:

http://www.breezesys.com/products.htm
http://download.cnet.com/...9_4-199150.html

Na razie nic w praktyce nie próbowałem.

Oczywiście miło by było, gdyby to było free. Docelowo chciałbym ten proces całkowicie zautomatyzować (tak, aby samo się działo bez obsługi przez kilka dni).

Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tym względzie?
Odpada zdalne sterowanie bezprzewodowe.

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   

no ten drugi przykład to darmowa aplikacja
nic tylko ściągnąć i wypróbować
tylko pozostaje kwestia zasilania laptopa,ale chyba można by zautomatyzować proces samoczynnego włączania i wyłączania o ustalonych godzinach(chociaż z tym włącaniem to nie jestem na 100% pewien)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maziek napisał/a:
Chodzi o całkowicie zdalną obsługę w zakresie włączania i wyłączania, oraz zgrywania zdjęć do komputera.

Zasilacz już wykombinowałeś. Co do zgrywania: może karty Eye-fi przez adapter SD/CF?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Raczej odpadają rzeczy bezprzewodowe (aparat w metalowej skrzynce). Co do kwestii włączania laptopa/kompa to mam opanowane.

Poza tym chyba (domniemanie) przy aparacie robiącym zdjęcia (wężyk zablokowany) nie da się niczego ściągnąć z karty.

kozidron
[Usunięty]

maziek, co ty znowu kombinujesz..... :wink: :?:

dr11 
Optyczny

maziek, a EOS utility sprawdzałeś? Tam jest funkcja remote shooting z ominięciem zapisu na kartę - fotki lecą od razu po USB.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

kozidron napisał/a:
maziek, co ty znowu kombinujesz..... :wink: :?:
Chcę robić zdjęcia żelaznej skrzynki od środka w trybie ciągłym ;) .

Chodzi o długie ekspozycje nieba :) .

EOS Utility - dzięki :) .

Arek 
Redaktor

Nie ciesz się. EOS Utility jest fajny ale trudno go zmusić do robienia w trybie ciągłym, zdjęć w trybie B.
No chyba, że nowa wersja ma to już poprawione.

Arek 
Redaktor

Fajnym wyjściem może być coś takiego:
http://jabbafoto.pl/opis/...ds-mark-ii.html

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Arek napisał/a:
Nie ciesz się. EOS Utility jest fajny ale trudno go zmusić do robienia w trybie ciągłym, zdjęć w trybie B.
Łącznie? Tzn jedno lub drugie jest możliwe? Czy rozłącznie?

Fajnym wyjściem może być coś takiego:
http://jabbafoto.pl/opis/...ii.html[/quote]

Tu ograniczeniem (jak i w prog. gripie, który mam) jest liczba możliwych ekspozycji - 400 (a w gripie 100). No i wymaga to codziennej obsługi (włączenia wężyka). Tyle mogę za pomocą posiadanego zwykłego wężyka - blokując go. Czyli pełnej automatyzacji tak nie osiągnę.

MasterB 
Maniak

A może wężyk z interwałometrem? Ja mam phottix nikos - pozwala na ustawienie naświetlania do 99h z przerwami tez do 99h (chyba... sprawdzę jak będę w domu)
Liczba ekspozycji może być nieograniczona.

edit

No tak to jest jak się nie czyta dokładnie poprzednich postów :)
Miałem wybór między TR-90 oraz Nikos i wybrałem ten drugi. Pozwala na zaprogramowanie większej ilości ekspozycji (chyba do 250) lub nieograniczoną ich liczbę.
Ostatnio zmieniony przez MasterB Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maziek napisał/a:
Tu ograniczeniem (jak i w prog. gripie, który mam) jest liczba możliwych ekspozycji - 400 (a w gripie 100). No i wymaga to codziennej obsługi (włączenia wężyka). Tyle mogę za pomocą posiadanego zwykłego wężyka - blokując go. Czyli pełnej automatyzacji tak nie osiągnę.

Takie organicznie jest w wężykach Phottixa TR-90. W innych wężykach np: Yongnuo - już nie ma. Może pstrykać tak długo jak baterie pozwolą.
Poza tym ten wężykowy interwałometr działa na zasadzie sterownika styku, więc po podłączeniu zasilania zewnętrznego możesz potencjalnie zostawić wężyk na pstrykanie godzinnych fot forever a zasilaczem i wyłącznikiem zmierzchowym ograniczyć prace aparatu do jakiegoś tam wycinka nocy ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

maziek napisał/a:
Tyle mogę za pomocą posiadanego zwykłego wężyka - blokując go.

Ale tylko przy ustawieniu czasu exp 30 sek.

400 ekspozycji z wężyka starczy na całą, nawet zimową noc.

maziek napisał/a:
Tzn jedno lub drugie jest możliwe?

Z tego co pamiętam tak. Możesz robić w serii ale z maksymalnym czasem 30 sek. A jak przestawiasz w B, to już serii nie możesz włączyć.

MasterB 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Takie organicznie jest w wężykach Phottixa.

No właśnie że nie ma ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MasterB, juz poprawiłem ;)

Odpowiedz do tematu