Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chodzi o całkowicie zdalną obsługę w zakresie włączania i wyłączania, oraz zgrywania zdjęć do komputera. Nie chodzi o manipulowanie parametrami ekspozycji. Aparat ma się włączyć, robić ekspozycje w trybie ciągłym, następnie wyłączyć. Dodatkowo zdjęcia muszą trafić do komputera. I tak szereg dni.
Optymalnie zdjęcia w ogóle nie powinny być zapisywane na kartę, a jedynie stale zrzucane do komputera.
Pierwszą część zadania mogę zrealizować załączając i wyłączając zegarowo zasilacz sieciowy, do którego podpięty będzie aparat z wężykiem spustowym zablokowanym na ON. Problemem jest zgrywanie w tej sytuacji zdjęć do komputera.
Aparat podczas "misji" będzie trudno dostępny. Gdzieś wydaje mi się, że widziałem kawałek filmu, na którym aparat był podpięty do laptopa i jego obsługa była z poziomu komputera (a aprat stał kawałek dalej w tle na statywie).
Oczywiście miło by było, gdyby to było free. Docelowo chciałbym ten proces całkowicie zautomatyzować (tak, aby samo się działo bez obsługi przez kilka dni).
Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tym względzie?
Odpada zdalne sterowanie bezprzewodowe.
no ten drugi przykład to darmowa aplikacja
nic tylko ściągnąć i wypróbować
tylko pozostaje kwestia zasilania laptopa,ale chyba można by zautomatyzować proces samoczynnego włączania i wyłączania o ustalonych godzinach(chociaż z tym włącaniem to nie jestem na 100% pewien)
Nie ciesz się. EOS Utility jest fajny ale trudno go zmusić do robienia w trybie ciągłym, zdjęć w trybie B.
No chyba, że nowa wersja ma to już poprawione.
Tu ograniczeniem (jak i w prog. gripie, który mam) jest liczba możliwych ekspozycji - 400 (a w gripie 100). No i wymaga to codziennej obsługi (włączenia wężyka). Tyle mogę za pomocą posiadanego zwykłego wężyka - blokując go. Czyli pełnej automatyzacji tak nie osiągnę.
A może wężyk z interwałometrem? Ja mam phottix nikos - pozwala na ustawienie naświetlania do 99h z przerwami tez do 99h (chyba... sprawdzę jak będę w domu)
Liczba ekspozycji może być nieograniczona.
edit
No tak to jest jak się nie czyta dokładnie poprzednich postów
Miałem wybór między TR-90 oraz Nikos i wybrałem ten drugi. Pozwala na zaprogramowanie większej ilości ekspozycji (chyba do 250) lub nieograniczoną ich liczbę.
Ostatnio zmieniony przez MasterB Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Tu ograniczeniem (jak i w prog. gripie, który mam) jest liczba możliwych ekspozycji - 400 (a w gripie 100). No i wymaga to codziennej obsługi (włączenia wężyka). Tyle mogę za pomocą posiadanego zwykłego wężyka - blokując go. Czyli pełnej automatyzacji tak nie osiągnę.
Takie organicznie jest w wężykach Phottixa TR-90. W innych wężykach np: Yongnuo - już nie ma. Może pstrykać tak długo jak baterie pozwolą.
Poza tym ten wężykowy interwałometr działa na zasadzie sterownika styku, więc po podłączeniu zasilania zewnętrznego możesz potencjalnie zostawić wężyk na pstrykanie godzinnych fot forever a zasilaczem i wyłącznikiem zmierzchowym ograniczyć prace aparatu do jakiegoś tam wycinka nocy
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10