Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z wyborem teleobiektywu
Autor Wiadomość
Martin
Nowy

Wysłany: Sob 28 Lip, 2007   Problem z wyborem teleobiektywu

mam problem z wyborem teleobiektywu do Canon 400D pod uwagę brałem dwa modele Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM i Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED który leprzy a może doradzicie coś innego.[/b]

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 28 Lip, 2007   

Polecam tego Nikkora :twisted: Będzie ładnie wyglądał na pólce obok 400D :lol:

goltar 
Optyczny

I jeszcze polecam sprawdzenie definicji pojęcia bagnet (mocowanie) F / EF / EF-S...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 28 Lip, 2007   Re: Problem z wyborem teleobiektywu

Martin napisał/a:
mam problem z wyborem teleobiektywu do Canon 400D pod uwagę brałem dwa modele Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM i Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED który leprzy a może doradzicie coś innego.[/b]

Czytam i nie wierzę... normalnie nie wierzę... :shock:
Coś mi się wydaje, że lustrzanki są nazbyt dostępne...
Przyjmij kolego do wiadomości, że nie podłączysz obojętnego obiektywu do dowolnego aparatu. Czemu? Patrz post wyżej.

Martin
Nowy

po pierwsze istnieje coś takiego jak przejściówki a po drugie zamiast krytykować to może byście coś doradzili czy ten obiektyw canona jest dobry a może coś w tej cenie jest leprzego Sigmy lub Tamrona a po trzecie zapomniał wół jak cielę był.

Arek 
Redaktor

70-300 IS to fajne szkiełko, ale są od niego lepsze. Napisz jaki masz budżet i co chcesz nim fotografować, to łatwiej nam będzie doradzić.

Martin
Nowy

jeśli chodzi o budżet to myślałem +/- 2000zł może być ciutkę droższy wydając taką sumę to te 200-300 mogę do rzucić a jeśli chodzi o to co chcę fotografować to nie zajmuje sie fotografią profesjonalnie potrzeba mi czegoś i w góry i nad jezioro.

goltar 
Optyczny

W takim przypadku Canon 70-300 mm f/4-f/5.6 EF IS USM powinien być dobrym wyborem.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Martin napisał/a:
po pierwsze istnieje coś takiego jak przejściówki a po drugie zamiast krytykować to może byście coś doradzili czy ten obiektyw canona jest dobry a może coś w tej cenie jest leprzego Sigmy lub Tamrona a po trzecie zapomniał wół jak cielę był.

Ja proponuję jeszcze popracować nad ortografią.

Propozycja druga to porobić zdjęcia tym czym się ma (zapewne kitem), poduczyć się trochę i dopiero wtedy dokonać bardziej świadomego wyboru optyki.
Propozycja trzecia to czytać, czytać o fotografii...

Szymcik
Nowy

Martin napisał/a:

huuuh, no to sie trochę uśmiałem...
pokaż mi te przejściówki bo w życiu o niczym takim nie słyszałem...
ja doradzam jak najszybciej pozbyc się lustrzanki bo za niedługo wyjdzie problem np. taki, że filmów nie można kręcić...
aaa rada miała być...
kup przejściówkę na M42 koniecznie z dandelionem, żeby nie było że AF nie działa... tzn tam nie będzie AF ale będzie potwierdzenie :P i Sonnara 135 f2 :] będziesz zadowolony\
pozdrawiam

Martin
Nowy

Dzięki goltar poczytałem trochę o tym obiektywie też mi się podoba i jeszcze mam coś do MM i do innych krytycznie nastawionych do początkujących amatorów, nie rżnijcie cwaniaków bo pewnie jak robiliście pierwsze zdjęcia to przystawjaliście obiektyw do oka zamiast wizjera.

Szymcik
Nowy

ehhh, no ja najpierw swoim wbijałem gwożdzie bo myślałem,że to bajerancki młotek...:P
a z budzetem 2k -+ 3 stowki to poszukaj używanego 70-200 f4 L i będziesz miał pozamiatane :]
i od tej pory nie spojrzysz na nic co nie będzie miało L na obudowie!
Pozdrawiam i taka mała rada, na wiekszości tego typu forów jest pełno ludzi którzy siedzą w foto od dłuższego czasu i są wśród nich tacy co myślą że pozjadali już wszystkie rozumy, więc do postów radzę podchodzić z dystansem!
Jeszce raz pozdrawiam!

Martin
Nowy

a co sądzicie o Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC teraz jest promocja na niego

Arek 
Redaktor

Martin, koledzy choć złośliwi i sarkastyczni, dobrze radzą. Poczekaj trochę, wyluzuj i przede wszystkim poczytaj. Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy obiektywami 18-200 a 70-300, to
naprawdę na zakupy jeszcze za szybko.

Arek

Martin
Nowy

widzę różnice tylko sam nie mogę sie zdecydować co kupić canon ma większego zuma zato sigma ma mniejszy dolny zakres oszczędziło by mi to częste zmiany obiektywu przy zwiedzaniu gór może zajdę do baru i jak zrobie canonem fotkę mojej pani nileprzy był zakres od 17-300 ale to za drogo a i z doświadczenia wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego to tak jak z oponami wielosezonowymi

Odpowiedz do tematu