Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No mój kolega z pracy miał. Kalibrował 17-70 pod 350D. Wszystko załatwił w tydzień. Od momentu pierwszego telefonu do powrotu skalibrowanego obiektywu.
Jak masz Sigmę, która ma normalny serwis, to jest to normalna procedura i tyle własnie trwa. Z Tamronem jest gorzej. I choć to dobre optycznie szkiełka, serwis w Polsce mają fatalny.
Jak masz Sigmę, która ma normalny serwis, to jest to normalna procedura i tyle własnie trwa. Z Tamronem jest gorzej. I choć to dobre optycznie szkiełka, serwis w Polsce mają fatalny.
Witam.
Serwis sigmy jest normalny?? - BZDURA
Mnie zbyto taką informacją:
"> Witam
> Usługę kalibracji wykonujemy tylko w ramach gwarancji.
>
> Pozdrawiam,
> Piotr Niklas
> Dział Obsługi Klienta
>
>
> ..:: FOTO-SERVICE ::..
> ..:: Autoryzowane Centrum Serwisowe ::..
>
> 81-589 Gdynia
> ul. Fleszarowej-Muskat 3
> tel. +48 58 629 45 22
> fax +48 58 629 45 16
> ..:: www.foto-service.pl ::.."
Nie rozumiem w czym problem??? Ze w ramach gwarancji? Taki skrot myslowy, bo chodzi o to, ze bezplatnie jest tylko w ramach gwarancji, a tak to trzeba zaplacic. Pytalem jakis czas temu.
MC, jeśli to skrót myślowy, to bardzo niefortunny, bo albo robią to (odpłatnie), albo nie robią wcale. Z zacytowanego przez piatek77 maila wynika, że poza gwarancją nie robią wcale, nawet za kasę. Może zmieniła się polityka, albo ktoś źle poinformowany odpowiadał na maila, co jest dość groteskowe.
A koledze piatek77 to radzę uważać na słowo „bzdura”. Jakoś mam alergię na nie, i myślę, że nie tylko ja Słowo „nieprawda” byłoby kulturalniejsze, a to nigdy nie szkodzi.
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008
Witam wszystkich - jest to mój pierwszy wpis.
Mój problem polega na nieznacznym FF w nowo zakupionej Sigmie 100-300 L 4.
Na podstawie pomiarów, które wykonałem wnioskuję MAŁY FF ??? .
Pomyłka wynosi jakieś 5-7 cm. Pomiar wykonany z odległości ok. 4,30 m ( ogniskowa 300 mm , F 4,5 ). Niby mało. Przy większej przesłonie oczywiście problem się zmniejsza.
Zastanawiam się czy ma to realny wpływ na ostrość zdjęcia, kiedy obiekt jest w odległości np 50 m. W zasadzie wszystko robię na 300 mm ogniskowej i małej przysłonie - fotografuję głównie zwierzęta.
Mój problem polega na nieznacznym FF w nowo zakupionej Sigmie 100-300 L 4.
Na podstawie pomiarów, które wykonałem wnioskuję MAŁY FF ??? .
Pomyłka wynosi jakieś 5-7 cm. Pomiar wykonany z odległości ok. 4,30 m ( ogniskowa 300 mm , F 4,5 ). Niby mało. Przy większej przesłonie oczywiście problem się zmniejsza.
Zastanawiam się czy ma to realny wpływ na ostrość zdjęcia, kiedy obiekt jest w odległości np 50 m. W zasadzie wszystko robię na 300 mm ogniskowej i małej przysłonie - fotografuję głównie zwierzęta.
Realny błąd nie przekracza 2 %. Kalibrować ?
5-7 cm to poważny błąd w ustawieniu ostrości. To degraduje ten obiektyw. Kalibracja konieczna.
Wysłany: Sob 09 Sie, 2008
... robiłem dzisiaj próby z odległości ok 20 m. FF jest , może trochę mniejszy - jakieś 4 cm. Niestety garaż i plac przed nim to nie laboratorium pomiarowe, więc pomiar pewnie trochę niedokładny.
lisor, miałem podobny problem z takim samym szkłem. Z tym, że przy 10 metrach błąd ostrzenia wynosił aż kilkadziesiąt centymetrów. Wysłałem do kalibracji, od tej pory jest OK.
7 cm to sporo, zwłaszcza przy zdjęciach robionych z małej odległości. Toż to cały ptak jest. Wydaje mi się, że przy większej odległości błąd powinien byc większy, tak było u mnie. Sprawdź na wszelki wypadek jeszcze raz, wydrukuj sobie arkusz testowy stąd: http://forum.optyczne.pl/...?t=1867&start=0
Zrób porządny test, ustaw centralne pole AF, najlepiej umiesc aparat na statywie, zrób ze 20 zdjęc i zobacz jakie są efekty. Możliwe, że problem pojawia się losowo w kilku przypadkach na 100, możliwe że sam popełniłeś jakiś błąd, możliwe, że AF złapał nie to co trzeba. Wreszcie, możliwe, że masz problemy z FF/BF.
Test tak czy inaczej nie zaszkodzi, nawet jak jesteś pewien co do występowania problemu to warto taki test wykonac i dołączyc jako dokumentację problemu przy wysyłaniu do serwisu
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
... testowałem czy występuje FF fotografując ze statywu wypoziomowaną miarkę, ustawioną pod kątem 45 stopni do osi obiektywu, autofokus ostrzył centralne.
Za każdym razem problem występuje. Chyba pokuszę się i ściągnę oryginalną tablicę testową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10