Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam szanowna redakcje Optyczne.pl oraz wszystkich forumowiczow!Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i chcialbym bardzo serdecznie podziekowac redakcji Optyczne.pl za fachowe i rzetelne przeprowadzenie testow lornetek oraz innych optycznych instrumentow,ktore mi pomogly wybrac z pewnoscia wlasciwy(wedlug moich kryteriow)sprzet.A ze Wasze testy pomogly mi wybrac taki sprzet,o jaki mi chodzilo, jest to bezdyskusyjne i niepodwazalne.Wielki szacunek i podziekowania!!!! Z drugiej strony podziekowania naleza sie rowniez wszystkim forumowiczom,bo dzieki Nim,tacy m.in.: jak ja,czerpiemy wiedze z Ich doswiadczenia(teoretyczna jak i praktyczna),wielkie dzieki!!!.Dzieki stronie Optyczne.pl dokonalem wyboru oraz zakupu lornetki Olympus 10x42 EXWP z glownym przeznaczeniem do ogladania ptakow i po miesiacu jej uzytkowania moge z cala pewnoscia stwierdzic,iz jest to sprzet naprawde super,godny polecenia,jest niesamowity i spelnil moje zyczenia.Za 300 euro dostalem lornetke,ktora ostrzy jak brzytwa(trzeba czasu,aby oczy przywykly,a jak przywykna to chce tylko patrzec i patrzec),obraz jest jasny i baaaardzo wyrazny,do samych brzegow,aberacja bardzo znikoma na brzegu-prawie niezauwazalna,zadnych zakrzywien obrazow(sprawdzalem na budynkach),pociemnienie brzegowe niezauwazalne,obsluga bezproblemowa i intuicyjna.Jesli chodzi o pasek i dekielki,to rzeczywiscie-porazka,ale tym sie nie przejmuje,bo one i tak zostaja w futerale.Gdybym chcial kupic lornetke,ktora w tescie zajela miejsce od 9 do 1,to musialbym minimum doplacic 600 euro,wiec po co przeplacac-skoro jest Olek?I tak ,jeszcze raz potwierdzam(ku mojemu wielkiemu zadowoleniu) zasadnosc stworzenia strony Optyczne.pl ,jak rowniez tego forum,bo dzieki Nim jestem nowym,zadowolonym i szczesliwym "ptasiarzem".
Dzieki serdeczne Arek i vice versa.Jesli chodzi o lornetke,to chetnie uslyszalbym opinie innych uzytkownikow olka,bo to co wyrazilem wczesniej na forum to tylko subiektywna opinia amatora z niewielka wiedza na temat optyki
No ja jestem użytkownikiem lornety Olympus 10X42 EXPS, używam jej w podobnym celu-czyli obserwacja ptaków. No coż-ogólnie jestem zadowolony-nawet bardzo, mój sprzęt ma pewne wady-no np. spadek ostrości, czym dalej od środka obserwowanego pola. No i jakbym kupował teraz to jednak kupiłbym 8x42- większe pole obserwacji kosztem powiększenia.No ale mimo tych zastrzeżeń jestem zadowolny. Miałem możliwość obserwacji przez Oliego EXWP-no i rzeczywiscie jest rozumiem Twój zachwyt nad tą lornetką-Irex. Życzę wielu ciekawych obserwacji dokonanych przez tą lornetkę! pozdrowienia
Mam pytanie do forumowiczow,a mianowicie jak to jest z ta aberacja?W jakich warunkach zewnetrznych (na dworze) tzn.:w pelnym sloncu czy w polcieniu,pod slonce, z boku slonca lub w plecy slonce,w dzien pochmurny czy deszczowy itp.,moge okreslic stopien i intensywnosc aberacji.Chodzi o to,ze w kazdych w/w warunkach intensywnosc aberacji lub jej brak jest inna i tego wlasnie nierozumiem. Bede wdzieczny za Wasze odpowiedzi
kivirovi [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009
Irex, a co ty wlasciwie chcesz obserwowac przez ta lornetka? Ptaki czy Aberracje?
Jak chcesz ja zobaczyc w pelnej krasie to w pelnym sloncu, tam gdzie czarne styka sie z bialym, patrz na brzegi pola widzenia a do okularow zagladaj nieosiowo.
Tylko po co...
Jak chcesz ja zobaczyc w pelnej krasie to w pelnym sloncu, tam gdzie czarne styka sie z bialym, patrz na brzegi pola widzenia a do okularow zagladaj nieosiowo.
Tylko po co...
W pełnej krasie to je zobaczysz na tle mlecznego nieba. Białe chmurki itede. I to bardzo przeszkadza. Szczególnie jeśli zaglądasz osiowo i masz na ptaku takie kolorowe mazy, bo lornetka za grubą kasę ma skandalicznie skorygowana chromę. A takich jest wcale nie tak mało...
W pelni zgadzam sie z RB (kiedy pisalem ten temat bylem raczkujacym ptasiarzem i nie bardzo jeszcze widzialem ta wstretna aberacje ,ale po tygodnie widzialem ja w pelnej krasie).W tej chwili mam inne priorytety i jednym z najwazniejszych jest brak aberacji,bo jesli sie spojrzy na tafle jeziora i jest fala,to aberacja tak pokazuje swoje oblicze,ze woda jest koloru fioletowego(daje taka poswiate).Jesli obserwuje ptaki na wodzie to na granicy ptak-woda ,fioletowy rant bardzo przeszkadza .Nie bede polemizowal z KIVIROVI,bo kazda osoba ma wlasny punkt widzenia i priorytety.Ja natomiast zanim postanowilem zmienic lornetke,to najpierw przetestowalem kilka z gornych polek pod katem wlasnie aberacji i stwierdzilem,ze bez wczesniejszego osobistego przetestowania mozna naprawde wtopic pieniadze(dobrze,ze zona wziela Olimpusa-bo inaczej bylaby tylko strata pieniedzy)Obecnie posiadam Kowe Genesis 8,5X44 i jestem baaaaaaaaaardzo zadowolony , zero aberacji,ogladanie ptakow w pelnej i niezakloconej przyjemnosci,w kazdych warunkach,pod slonce lub ze sloncem.Testowalem tez Nikona 10X42HG (mial aberacje jeszcze wieksza niz Olimpus ),a cene o tylko 70euro mniej niz Kowa oraz Zeissa Victory,ktory mial bardzo delikatna aberacje( 1750euro)-wiec po co przeplacac.Dzieki za posty i pozdrowionka
AKAGI 66 , generalnie jest to lornetka naprawde dobra , solidnie wykonana ,mi osobiscie przeszkadala tylko jedna rzecz -a mianowicie aberacja .Jest to odczucie , widzenie subiektywne ,poniewaz kazdy czlowiek ma inne kryteria ,priorytety i oczekiwania ,wedlug ktorych ustala lub probuje ustalac swoje przyjemnosci i potrzeby .Ja osobiscie tylko dlatego znienilem Olka na inna lornetke . Kiedys porownywalem ja do Nikona 10X42 HG i stwierdzilem ,ze Nikon mial delikatnie wieksza aberacje ,ale nie wykluczam ,ze to byl przypadek jednostkowy ,bo nie mialem do porownan np. po 3 egz. z kazdej lornetki .Wiec jest to tylko odczucie subiektywne i jak sam nie popatrzysz ,to nie stwierdzisz ,czy Tobie pasuje.Goraco polecam osobiste pomacanie przed zakupem
artur25 [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009
Odnośnie Nikona Hg, czy miał ktoś okazje patrzeć przez model 8x32, czy aberracja chromatyczna jest dostrzegalna w tej lornetce. Po zapoznaniu się z modelem 10x42 i 8x42 aberracja na tym poziomie jest dla mnie nie do przyjęcia.
artur25, miałem nikona 8x32 HGL przez jakiś czas i AC jest widoczna, chociaż zapewne mniejsza niż w modelu 10x42. Nikon 8x32 SE wypada znacznie lepiej w tej materii. Skoro już w 8x42 była nie do zaakceptowania, to mniejszy model Ci się też raczej nie spodoba.
Ja w sprawie lornetki Olympus 10x42 EXWPI. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości co do jakości wykonania tej lornetki.
Dzisiaj tj. 12.08.2009r. otrzymałem przesyłkę kurierską z długo oczekiwaną lornetką. Po pierwszej fascynacji z oglądania otoczenia czyli ok. 3 godzin, zacząłem się przyglądać szczegółowiej temu produktowi.
Stwierdziłem, że odwracając lornetkę i przyglądając się szerszym okularom w głębi lornetki widzę:
- w prawym okularze dwa czarne punktciki które pod różnym kontem mogą się nakładać, a zatem są na innych pryzmatach,
- w lewym okularze widoczne dwie kropki popielate tak jak by kropelki kleju lub wyglądają jak "ukłucie igłą w szkle".
Muszę uczciwie powiedzieć, że patrząc przez tą lornetkę nie widać tych usterek na tle widoków które oglądam.
Proszę o poradę czy takie wady dyskwalifikują taką lornetkę i powinienem ją reklamować, czy też jest to sytuacja typowa jaka częst się zdaża gdyż nie ma wpływu na oglądanie widoków.
Bardzo proszę o poradę czy mam byc szczęśliwy z posiadania takiej lornetki, czy też powinienem wymienić na model bez takich wad.
Co poradzicie.
Na innym forum, dotyczącym pewnej marki samochodów (nie będę robił reklamy), przeczytałem następującą relację napisaną przez człowieka zatrudnionego w salonie:
Facet zamówił samochód za 60 paczek. Czas oczekiwania na realizację zamówienia około dwóch miesięcy. W końcu pojazd dotarł, ale na przednim zderzaku była rysa. Niewielka, ale zauważalna. Gdzieś musiało dojść do obtarcia przy ładowaniu na TIRa. W razie czego zderzak zawsze można wymienić - taki element nawet jak zacznie rdzewieć (a nie będzie, bo jest z plastyku), to rdza nie przeniesie się na nadwozie. No ale przepisy wewnętrzne zabraniają sprzedaży takiego auta jako nowe, nieużywane i o pełnej wartości. Zaproponowali klientowi, że polakierują zderzak na swój koszt i dodatkowo dadzą na auto niewielki rabat. Klient obejrzał rysę, marudził, kręcił nosem, wydziwiał, narzekał - w końcu stanowczo odmówił przyjęcia i zażądał sprowadzenia nowego pojazdu. Czekał kolejny miesiąc na swoje wymarzone, wychuchane cudo, po czym odebrał lśniący i nieskazitelny pojazd. Po tygodniu wóz przywieziono na lawecie z doszczętnie rozwalonym przodem po czołowym zderzeniu
Uważam, że RB mądrze prawi!
Sorry, za taki obszerny motoryzacyjny offtop na lornetkowym forum, ale uważam, iż to bardzo pouczająca historyjka dla wszystkich konsumentów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9