Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska
Autor Wiadomość
kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013   

Raideur napisał/a:
lPowtorze sie i przypomne ze nigdy nie uwazalem ze af 5dmk3 jest lepszy od d700 czy d800, a jedynie od d90!

Pan_Żabka nigdzie nie napisał, że AF D90 jest lepszy od bóstwa Twojego. Może przypomnę odpowiedni fragment:
Pan_Żabka napisał/a:
Wszytko inne ok, ale Ai servo poprostu w tym aparacie nie istnieje, i nieważne
jaki tryb się wybierze, (będzie nieistniał w inny sposób ). Koniec końców
trzeba przyciskać spust migawki uruchamiając AF jak w trybie pojedynczym.
A że marudzę - no cóż - wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie
aparat o AF klasy D90 człowiek czuje się trochę wydymany

I następny
Pan_Żabka napisał/a:
Raideur, Tak, pisze o 5DIII, miałem / mam wszystkie aparaty które wymieniłem i
wiem o czym piszę. Ai servo jest na poziomie tego z D90.

I jeszcze jeden
Pan_Żabka napisał/a:
Tylko AI servo. Do one shot nie ma się co przyczepiać - jest bardzo dobry.

Toczysz pianę i nawet nie wiesz o co. Wygląda na to, że turban na głowie masz większy niż pentaxianie :mrgreen:
Raideur napisał/a:
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!

Tylko, że Pan_Źabka także ten AF chwali. Jedyne do czego się przyczepił, to dziedzina w której jest bardzo dobry i w której AF egzemplarza, który posiada zawodzi.

Reklama

Raideur 
Rozmowny

kojutv Podziwiam cie ze chcesz sie "wykazac" i zaczynasz "bic piane", tylko nie wiem po co jak temat dotyczy 5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska, wiec co wnosisz tutaj jest ci lepiej po napisaniu tego posta?
I poczytaj tzn doczytaj na temat tego ze nie mam zadnego "bostwa", bo sie nie onanizuje marka tak jak ty zapewne skoro o tym piszesz?
Napisz jak sie sprawuje ai servo w twoim 5dmk3? :grin:

kozidron
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
a zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających. :roll:

niestety, daremny trud :wink: , może i podsumowałeś całe te 8 stron biadolenia ale coś mi zdaje jak kolega Raideur, do tej pory nie dał rady to cud się raczej nie wydarzy :wink:
Raideur, przeczytaj sobie 2X co napisał Sunders a padło wcześniej:

kozidron napisał/a:
że af d300/d700/d800 jest lepszy

kozidron napisał/a:
tylko że jest słabszy niż w nikonach d700/d800 a to są puszki z bardzo sprawnym af-em we wszystkich trybach

kozidron napisał/a:
dobrze, że dyskusja zeszła na af, szczególnie poza tryb one shot

Raideur napisał/a:
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!

bez znaczenia, można obejrzeć jego zdjęcia, samo mówi za siebie, Raideur widać że nie robiłeś zdjęć z pokazów lotniczych.

Raideur napisał/a:
Nie potrzebuje robic zdjec by przezyc, niektorzy tak i dlatego na sile robia z siebie wszystkowiedzacych, bo robic cos dla pieniedzy i nie byc w tym pro to chyba porazka? :mrgreen:

tu nikt z sibie nie robi PRO, wszyscy patrzą jak walczysz w obronie jednego, ja mam prywatnie canona a w robocie dość często robie nikonem i nie mam zamiaru oszukiwać się tak jak ty.
Krótko, to nie trzeba być wszystkowiedzącym żeby widzieć różnicę.

kojut 
Entuzjasta

Raideur napisał/a:
jest ci lepiej po napisaniu tego posta?

I to jeszcze jak! Tą wypowiedzią udowodniłeś, że wiesz iż nie masz racji, tylko nie chcesz się do tego po męsku przyznać. :mrgreen:
Raideur napisał/a:

W moim pięćdemarktrzy autofocus w ogóle nie działa. Badziewie toto jak szlak i tylko do kosza się nadaje :twisted:

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013   

kojut napisał/a:
Raideur napisał/a:
jest ci lepiej po napisaniu tego posta?

I to jeszcze jak! Tą wypowiedzią udowodniłeś, że wiesz iż nie masz racji, tylko nie chcesz się do tego po męsku przyznać. :mrgreen:
Raideur napisał/a:

W moim pięćdemarktrzy autofocus w ogóle nie działa. Badziewie toto jak szlak i tylko do kosza się nadaje :twisted:

Szanowny kolego nie docinaj juz, piszesz cos o zachowaniu sie po mesku, to sam daj przyklad i pisz na temat a nie dowartosciowuj sie na forum, z gory dziekuj i licze ze zachowasz sie jak mezczyzna??? :wink:
Co do drugiej czesci posta, tez uwazam ze 5mk3 to badziewie, jeszcze za taka cene powinni zabronic sprzedazy tego w POLSCE.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013   

Raideur napisał/a:
Co do drugiej czesci posta, tez uwazam ze 5mk3 to badziewie, jeszcze za taka cene powinni zabronic sprzedazy tego w POLSCE.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 17 Wrz, 2013   

Sunders napisał/a:
Ja zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających. :roll:

Ja w zasadzie już nie mam nic więcej do dadania. :wink:

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Czw 19 Wrz, 2013   

Sunders napisał/a:
Ja zrozumiałem, że IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:

No prosze Cie,
Uwazam Ciebie za wywazonego i znajacego sie na sprawie i sprzecie Canona, ale w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.
Zrob prosze taki tescik biorac do niego D300s, D700 i D800, podepnij pod kazdy aparat N85/1.4G i ustaw takie parametry:
tryb AF-S, 1/10s, ISO 12800, f-1.4 i znajdz kontrastowy obiekt a szybciutko Ci wyjdzie, ktory aparat ma najpewniejszy AF .
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty beda jezdzic w ta i z powrotem bez jakiegokolwiek efektu, natomiast D800 od razu zlapie ostrosc na obiekt.
Teraz wez N500/4VR, ustaw tryb AFsa na 3D i takie ustawienia jak 1/320s, ISO 400, f-4 i sprobuj z reki na kazdym aparacie sledzic lecacego gawrona.
Od razu szybciutko Ci wyjdzie, ktory AF nie gubi obiektu, a nawet jak przez chwile go zgubi poprzez wyjechanie poza kadr, to ktory bez odrywania palca z AF-ON od nowa go zlapie.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty jak zgubia obiekt, to bez odrywania palca od AF-ON nie beda potrafily ponownie zlapac obiektu, natomiast D800 bez problemu zlapie ostrosc na obiekt ponownie bez odrywania palca od AF-ON i bedzie go trzymal jak magnes zelazo.
Teraz zrob probe z takimi samymi ustawieniami jak przy probie 2 z 500/4VR i sprobuj zlapac biegnacego na wprost Ciebie psa.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty zrobia o okolo 20-30% mniej ostrych zdjec jak D800, mimo, ze z gripami maja 8 kl/s.

Ten "niedoscigniony wzor" D300s stanowi jedynie przewage w rozmieszczenie punktow AFsa nad wszystkimi FX puszkami Nikona, ktore pokrywaja cale pole wizjera i jest o polowe tanszy od nich, wiec jest dla wielu userow "najlepszy i niedoscigniony wzor".

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s???? :mrgreen:

Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? :razz: Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.

Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.

kozidron
[Usunięty]

Irex, pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo) gdyby nie to " :???: " na końcu wypowiedzi Sundersa :wink: więc nie ma o co się spinać.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Pan_Żabka napisał/a:
Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s???? :mrgreen:

Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? :razz: Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.

Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.

Oj przepraszam, w pierwszym przykladzie byl blad literowy z mojej strony, oczywiscie chodzilo mi tez o tryb AF-C i zamiast ISO 12800 wez ISO 6400.

Zwrociles uwage na test 2 i 3?
Test nr 1 jest skierowany na czulosc AFsow i zrobione zdjecie, natomiast test 2 i 3 zobrazuje Ci i pokaze, ktory AF sprawdzi sie najlepiej w sledzenie obiektu, rowniez samolotow, znam kilka osob fotografujace samoloty, ktore zrezygnowaly z D3s i kupily D800 ze wzgledu na lepszy AF.
Ale pamietaj, ze to uzytkownik trzyma pelna 100%-wa kontrole nad calym zestawem, a zestaw umozliwia mu z wiekszym czy mniejszym skutkiem osiagniecie celu.
Bron Boze nic nie mam do Ciebie i nie bierz mojej odpowiedzi jako atak na Twoja osobe.

Odpowiadajac na pytanie o wspolpracy z lampami, to Nikon rzeczywiscie ma z tym problemy, ale wystarczy wylaczyc wspomaganie lampy i zastosowac wspomaganie z aparatu i jest ok.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

kozidron napisał/a:
pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo)

Aż sobie pomyślałem "oj, chyba przesadziłem kurka wodna... tyle osób się obruszyło".
Zastanowiłem się chwilę, wróciłem pamięcią do tego co miałem z D90 i 70-300VR, przemyślałem raz jeszcze i tylko się utwierdziłem w przekonaniu, ze zdania nie zmienię :twisted:

Heheh, ja jestem tutaj widzę jak dresiarz na prywatce - narzygał cichcem w kuchni i poszedł spać, a w domu rozróba "kto wylał bigos na podłogę" :mrgreen: :twisted:

[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 21:51 ]
Irex, Nie... Nie przyjmuję do wiadomości, ze D800 ma dobry AF. Nie i koniec. Z taką postawą będę się czuł lepiej. :wink:

Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. :wink: Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Pan_Żabka napisał/a:

Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. :wink: Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

A prosilem, zebys nie bral tego do siebie, zycze Ci jak najlepiej.
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?
No prosze Cie :smile:

Ja wklejam tylko te trafione :wink:

Moze kiedys sie spotkamy na airshow, np. 20 en 21 czerwca 2014 na lotnisku Gilze-Rijen w Holandii, wtedy pomieniamy sie zestawami i sam ocenisz co i jak.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013   

Pan_Żabka napisał/a:
Nie przyjmuję do wiadomości, ze D800 ma dobry AF.

Nie przyjmuj. Ma dobry, ale nie pozbawiony wad. :mrgreen:

Pan_Żabka napisał/a:
Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

No, proszę Cię. Takich co posiadają najlepszy pod każdym względem i jedynie słuszny sprzęt, to na forum jest dostatek. Zdecydowanie trudniej o takich, którzy jak Ty, potrafią krytycznie ocenić to co posiadają i podzielić się swoimi spostrzeżeniami i ew. problemami. Takie opinie są IMO bardziej wartościowe.

Irex napisał/a:
w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?

Wychodzę z założenia, że jeśli to możliwe, to lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych :razz:

Irex napisał/a:
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.

Też nie słyszałem o takim przypadku, ale z pewnym zdziwieniem czytałem narzekania tych co przeszli z D300s na D800, rozczarowanych jego AF-em, nie pod każdym względem lepszym od tego z D300s :???:

Irex napisał/a:
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?

Może, korzystając z okazji, porównajcie odsetek trafień? :mrgreen:

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   

Więc byłem na pierwszym rajdzie z 5DIII... I tutaj muszę powiedzieć, że bardzo dobrze sobie dał rade z tematem. :wink: Większą część czasu miałem założną 135/2 i czasami sigmę 35/1.4. Z obiema super (zważywszy, ze 35mm robiłem z czasem 125 i nie na centralnych punktach, to było bardzo dobrze). Mało okazji miałem do użycia 100-400, więc cieżko powiedzieć jak sobie radził z tym szkłem.
Cieszę się, bo teraz może się w końcu polubię z canonem :wink:

Odpowiedz do tematu