Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W serii Meostar zastanawia mnie natomiast sprawa powłok fazowych na pryzmatach. Z testowanych przez Arka :Meostar B1 10x42, Meostar B1 10x50 oraz Meostar B1 8x32 tylko przy tej ostatniej w opisie jest informacja że takowe posiadają.
Pytanie zasadnicze; czy Meostar B1 10x42 i 10x50 posiadają powłoki fazowe na pryzmatach?
Osobiście mam również wątpliwość czy Meostar B1 8x32 posiada takowe!
Czy ktoś wie coś konkretnego w tym temacie???
Lornetki w tej cenie bez powłok fazowych?! Na stronach sklepów jest tylko informacja o wielowarstwowym pokryciu pryzmatów.
nie posiadają powłok fazowych na pryzmatach. W opisie nie ma na ten temat ani słowa a przecież chwalą się powłokami , fluorytem ,wypełnieniem gazem, dokładnością wypolerowania pryzmatów itd.
Marlut wielowarstwowe pokrycie pryzmatów to jednak nie faza. Czyżby bariera technologiczna? Chociaż z drugiej strony jak otworzyć na stronie rozdział Quality Control a w nim wejść w te wszystkie wystrzałkowane zakładki to robi to niezłe wrażenie;
Dlaczego zatem w teście Meostar B1 8x32 stwierdzenie :Pryzmaty wykonano ze szkła BaK-4 i pokryto je powłokami fazowymi oraz specjalnymi powłokami Meobright. Na stronie nic o fazie nie ma:
Dziwna sprawa, nawet Nikon Prostaff za 600zł ma powłoki fazowe.
Faktycznie dziwna, lornetki Meopty do tanich raczej nie należą. Brak powłok fazowych moim zdaniem świadczy tylko o niedomaganiu technologicznym. Obecnie nawet w tanich chińczykach można spotkać powłoki fazowe. Dlaczego nie ma ich w Meoptach? Przecież w dzisiejszej dobie nawet jak sami tego zrobić nie potrafią to można zamówić choćby w Chinach albo bliżej w Niemczech. Może względy "ambicjonalne" im nie pozwalają bo chcą wszystko od a do z wykonać sami na miejscu gdzie można kontrolować cały proces.
Dziwi też fakt że w opisie testu taka informacja. Przecież tester zawsze taki skrupulatny w kwestii pola widzenia czy średnicy soczewek obiektywu. Arek podkreśla że to test na prawdomówność producenta dlatego tak dokładnie mierzy i liczy. A tu nic nie trzeba ani mierzyć ani liczyć, wystarczyło tylko zajrzeć na stronę producenta i przeczytać. No cóż chyba wypadek przy pracy, ale można by w końcu ten błąd poprawić.
Dziwi też fakt że w opisie testu taka informacja. Przecież tester zawsze taki skrupulatny w kwestii pola widzenia czy średnicy soczewek obiektywu. Arek podkreśla że to test na prawdomówność producenta dlatego tak dokładnie mierzy i liczy. A tu nic nie trzeba ani mierzyć ani liczyć, wystarczyło tylko zajrzeć na stronę producenta i przeczytać. No cóż chyba wypadek przy pracy, ale można by w końcu ten błąd poprawić.
Podsumujmy fakty. Wygrzebałeś test sprzed sześciu lat. Porównałeś mój opis ze współczesną stroną Meopty (która od czasu testu zmieniła zarówno swój wygląd jak i treść) i zarzucasz mi niestaranność i niekompetencję. Co więcej, wymagasz żebym Ci tłumaczył, dlaczego takie a nie inne informacje widnieją na stronie Meopty.
Otóż informuję Cię, że nie mam wpływu na to co Meopta pisze na swoich stronach WWW. Informuję Cię też, że opis lornetki w teście konstruuję na podstawie informacji, które są dostępne w momencie wykonywania testu zarówno na stronie producenta jak i w materiałach, które mi dostarczył. Widocznie w 2010 roku informacja o powłokach fazowych była. Dlaczego teraz nie ma, nie mam bladego pojęcia.
Dodatkowo, bawisz się w pseudośledztwa, których wynik obwieszczasz nam bez żadnego zastanowienia się nad nim. Wpisanie w google hasła "meopta phase coating" wyrzuca na pierwszej stronie kilka stron, które pozwalają Twoje rewelacje wyrzucić do kosza. Co więcej, będąc na Zlocie pewnie miałeś w ręku Meopty. Jeśli patrząc przez nie miałeś jakiekolwiek wątpliwości co do braku powłok fazowych, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
Arek to dlaczego we wcześniejszych testach Meopty z 17 kwietnia 2006 Meostar B1 10x50 i z 28 marca 2007 Meostar B1 10x42 w opisie nie ma info na temat fazy? Przecież cała ta seria była wprowadzona w jednym czasie czyli 2005. Wtedy producent nie dostarczył tego w materiałach czy nie było na stronie?
Ps. Stwierdziłem tylko że to chyba wypadek przy pracy ale wygląda jednak na niestaranność.
Wtedy producent nie dostarczył tego w materiałach czy nie było na stronie?
Od 2006 do 2010 roku też upłynęło dużo czasu. To dziwne, że producent mógł coś uzupełnić na stronie, albo wydać nowe katalogi? Rynek lornetkowy i dostępność materiałów w roku 2006/2007, a teraz to jednak zupełnie coś innego. Więc powtórzę to co napisałem, do wstępu testu wrzucam to co znajdę na stronie lub w katalogach. Do jednych mam lepszy dostęp, do innych groszy więc nie zawsze ilość informacji tam podawanych jest taka sama. Co więcej, często sam producent zmienia opisy, okres gwarancji, wyposażenie czy powłoki nawet o tym nie informując lub informując szczątkowo. Jeśli uważasz, że będę na bieżąco aktualizował opis każdej z kilkuset przetestowanych lornetkek sprawdzając co chwila co o niej wypisuje producent, to chyba trafiłeś pod niewłaściwy adres.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10