Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
olympus czy nikon
Autor Wiadomość
Luke_S 
Maniak

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   

sigmiarz napisał/a:
Luke, jeszcze raz http://www.pixel-peeper.c...res=3&digicam=0

obejrzyj

Obejrzałem już wcześniej dwie pierwsze strony. Niestety nie wiem, czego mam tam szukać. Podpowiedz mi.

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Pewnie szumow i wlasnie dlatego nie znalazles :mrgreen:

Luke_S 
Maniak

Usjwo napisał/a:
Pewnie szumow i wlasnie dlatego nie znalazles :mrgreen:

Widziałem mnóstwo zdjęć tego typu z wielu aparatów ze wszystkich systemów i nigdy nie znalazłem na nich szumów. Pewnie dlatego, że na monitorze wyświetlam zdjęcia tak, aby się na nim zmieściły. Jak sobie kupię monitor o rozdzielczości 12 mpx, to obiecuję, że będę oglądał zdjęcia w takiej wielkości, jaką wypluwa mój aparat.

sigmiarz 
Optyczny

Widziałeś taką lupkę do powiększania zdjęć ? większość bowserów graficznych coś takiego ma ;)

Luke_S 
Maniak

sigmiarz napisał/a:
Widziałeś taką lupkę do powiększania zdjęć ? większość bowserów graficznych coś takiego ma ;)

No widziałem, ale ta lupka nie powiększy mi monitora. Sprawi tylko, że powiększy się zdjęcie, które wówczas na ekranie się nie zmieści. A ja nie prezentuję zdjęć w taki sposób, tak samo jak nie wkładam zdjęć na papierze do zbyt małej antyramy. Przykro mi, nie znajdziemy porozumienia w tej sprawie.

sigmiarz 
Optyczny

nie odrozniasz rozdzielczosci do druku od ekranowej, nie chcę Cię urazić, ale Twoja wiedza jest na tak niskim poziomie że nie mamy o czym rozmawiać.

Luke_S 
Maniak

sigmiarz napisał/a:
nie odrozniasz rozdzielczosci do druku od ekranowej, nie chcę Cię urazić, ale Twoja wiedza jest na tak niskim poziomie że nie mamy o czym rozmawiać.

Nie masz pojęcia, o czym w ogóle jest dyskusja. Właśnie dlatego, że wiem do czego jakie rozdzielczości powinny być używane, to do druku używam rozdzielczości większych. A do wyświetlania zdjęć na ekranie używam rozdzielczości do wyświetlania na ekranie, czyli mniejszych. Nie używam rozdzielczości, która jest odpowiednia do wydruków 30x40 cm przy 300 dpi do prezentowania zdjęć na monitorze o rozdzielczości kilkukrotnie mniejszej, więc nie mów mi o klikaniu w lupkę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
To mogę zaproponować wypożyczenie np Nikona D700 + 50/1.4 i porobienie zdjęć w świetle zastanym :)

Bardzo chętnie.

Ale Joe McNally (http://portfolio.joemcnally.com) ma i D3, i D700 pewnie w kilku sztukach, a i tak woli błyskać lampą. Ba, nawet książkę o tym napisał.

Nie rozumiesz, mnie, tego co napisałem i tego co D700 potrafi. Trudno, nie będę Cię przekonywał.

Ale - myśląc takimi kategoriami jak przedstawiłeś: przy odpowiednim oświetleniu to i komórką zdjęcie dobre zrobię. Czyli co? Może wystarczy kupić mocny halogen i akumulator samochodowy a komórkę z aparatem to prawie każdy ma? Wyjdzie na pewno taniej od Olympusa, a rozdzielczość komórki wystarczy aby oglądać zdjęcia na kompie czy nawet robić odbitki 20x30cm :)

Luke_S 
Maniak

Widać McNally też nie zrozumiał, co potrafią jego puszki. Ciągle błyska lampami, głupek jeden...

Myślałem, że dyskusja będzie rzeczowa, ale jak zwykle - nic z tego. Trudno. Szkoda mi tylko tego, kto prosił o pomoc w wyborze aparatu. Zamiast puszki entry-level z kitem przyjdzie mu pewnie kupić D700.

[edit]
Cała fotografia polega na tym, żeby światło było odpowiednie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
Widać McNally też nie zrozumiał, co potrafią jego puszki. Ciągle błyska lampami, głupek jeden...

Można przecież kupić Ferrari i jeździć cały czas po mieście na jedynce. Kto broni? Ludzie mają rożną fantazję :D

A może jest tak zafascynowany CLSem? ;)

Luke_S napisał/a:
Myślałem, że dyskusja będzie rzeczowa,

Ależ jest - ja uważam że AF nikona jest lepszy, Ty - że to nie ma znaczenia. Ja uważam że większa dynamika matrycy nikona jest przydatna - Ty - że to nie ma znaczenia. Ja mówię o niskich szumach - Ty o oświetleniu. Ja mówię Nikon D5000+18-105VR, Ty to równoważysz Olympusem E-520 dualkit + lampa błyskowa + statyw. Ja mówię o codziennym, domowym użytkowaniu, Ty - o warunkach studyjnych ;)

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Ależ jest - ja uważam że AF nikona jest lepszy, Ty - że to nie ma znaczenia.

Zacytuj proszę, gdzie napisałem coś takiego.

hijax_pl napisał/a:
Ja uważam że większa dynamika matrycy nikona jest przydatna - Ty - że to nie ma znaczenia.

Nie. Ja uważam, że dynamika z wykresów, o której mówisz, to nie ta dynamika, którą widać na zdjęciach, tylko podzielona przez jakiś tam czynnik wynikający z poziomu szumów. I jestem zdania, że to, co widać na zdjęciach, nie będzie się różniło między tymi dwoma aparatami.

hijax_pl napisał/a:
Ja mówię o niskich szumach - Ty o oświetleniu.

No i bardzo dobrze. Chyba warto przedstawić dwa różne punkty widzenia.

hijax_pl napisał/a:
Ja mówię Nikon D5000+18-105VR, Ty to równoważysz Olympusem E-520 dualkit + lampa błyskowa + statyw.

No nie do końca. Napisałeś o D5000 + 18-200 VR. I ja nie równoważę tego z niczym. Piszę tylko, co bym kupił w tej cenie, skoro już zapytałeś o moje zdanie. Ale ok, na następne pytania retorycznie opowiadać nie będę.

hijax_pl napisał/a:
Ja mówię o codziennym, domowym użytkowaniu, Ty - o warunkach studyjnych ;)

Ależ skąd. Gdzie ja mówię o warunkach studyjnych?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
Zacytuj proszę, gdzie napisałem coś takiego.

Faktycznie. Zapędziłem się. Przepraszam.
Luke_S napisał/a:
I jestem zdania, że to, co widać na zdjęciach, nie będzie się różniło między tymi dwoma aparatami.

W warunkach typowych tak. W warunkach nietypowych matryca nikona daje więcej możliwości kiedy matryca Olego zaczyna pasować... O tą subtelną różnicę mi chodzi. Ale faktycznie wiele osób tego nie zauważa.
Cytat:
No i bardzo dobrze. Chyba warto przedstawić dwa różne punkty widzenia.

Zgadza się. Jednak wolę korpus którym mogę robić zdjęcia z i bez wspomagania lampą. To jest uniwersalność właśnie.
Luke_S napisał/a:
Ależ skąd. Gdzie ja mówię o warunkach studyjnych?

Mówisz o statywach i lampach błyskowych. Mówisz o kontrolowanych warunkach czyli.. o warunkach "studyjnych"

18-200VR wrzuciłem aby zrównoważyć zakres ogniskowych. Przecież to milimetrami licząc dokładnie taki sam zakres jaki daje dualkit u olympusa :)

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
W warunkach typowych tak. W warunkach nietypowych matryca nikona daje więcej możliwości kiedy matryca Olego zaczyna pasować... O tą subtelną różnicę mi chodzi. Ale faktycznie wiele osób tego nie zauważa.

Nie przeczę. W pewnych warunkach na zdjęciach z Olka będzie więcej szumu (czy to na wyższych czułościach, czy na szczegółach wyciągniętych z cieni z rawów). Chciałem tyko zaznaczyć, że jest duża szansa, że wyświetlając zdjęcia na monitorze w rozdzielczości nie większej niż rozdzielczość ekranu lub wywołując zdjęcie na papierze, tych różnic w ogóle nie zauważymy. Trzeba tylko sobie uzmysłowić, że oglądanie cropów 1:1 na monitorze to nie najlepszy sposób prezentacji zdjęć.

hijax_pl napisał/a:
Zgadza się. Jednak wolę korpus którym mogę robić zdjęcia z i bez wspomagania lampą. To jest uniwersalność właśnie.

Zdjęcie bez wspomagania się lampą można zrobić, nie ma problemu. Śmiem tylko twierdzić, że takie zdjęcie w pomieszczeniu będzie kiepskie (wcale nie chodzi o szumy, tylko o specyfikę oświetlenia typowego pokoju, które robieniu dobrych zdjęć nie sprzyja - nie mówię o pamiątkowych fotkach z imienin u cioci, tylko o kreatywnej fotografii, w której wykorzystuje się zalety zaawansowanego aparatu) i ja bym tu widział jednak lampę z palnikiem skierowanym w sufit. Wówczas i kolory nabiorą życia, i głębokie cienie się rozświetlą, i źródła sztucznego światła widoczne w kadrze zmaleją. No ale jak kto woli... Różne są szkoły.

hijax_pl napisał/a:
Mówisz o statywach i lampach błyskowych. Mówisz o kontrolowanych warunkach czyli.. o warunkach "studyjnych"

Pierwsze słyszę, aby statywu i lampy błyskowej używało się tylko w warunkach studyjnych. Ja najczęściej używam statywu w plenerze, nocą albo do robienia hdrów. A sterować oświetleniem można w wielu sytuacjach - w dzień, w nocy, na dworze, w domu. Wystarczy tylko lampa błyskowa wpięta w sanki lub trzymana w wyciągniętej ręce. To jeszcze nie studio :)

Polecam książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej" Joe McNally'ego.

hijax_pl napisał/a:
18-200VR wrzuciłem aby zrównoważyć zakres ogniskowych. Przecież to milimetrami licząc dokładnie taki sam zakres jaki daje dualkit u olympusa :)

Zakres ogniskowych ten sam, ale zakres cenowy już nie. W tej cenie w Olku można sobie pozwolić jeszcze na dodatkowy ultra szerokokątny obiektyw i lampę błyskowym.

marekS 
Nowy

Byliśmy dzisiaj w sklepie.
Po oględzinach aparatów i po obiektywnej demonstracji sprzętu przez sprzedawcę, zaczęliśmy skłaniać się do Nikona D5000 z 18-105 VR możemy wydać do 3000 ale to już maks, w cenę wkalkulowana jest torba i dodatkowy akumulator i karta.
O co powinienem zadbać jeszcze?
A może jakiś inny zestaw by mógł wejść w grę Nikon D5000 i inny obiektyw lub kupię w/w i poczekam na zapotrzebowanie jakie wyniknie z użytkowania?

Pozdrawiam
Marek

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
W pewnych warunkach na zdjęciach z Olka będzie więcej szumu (czy to na wyższych czułościach, czy na szczegółach wyciągniętych z cieni z rawów).

Tu nie chodzi o SZUM. Tylko o zakres dynamiki. To samo zdjęcie, ten sam kadr na tym samym ISO200 - nikon będzie miał dużo więcej detali w światłach czy cieniach.
Luke_S napisał/a:
Wówczas i kolory nabiorą życia, i głębokie cienie się rozświetlą, i źródła sztucznego światła widoczne w kadrze zmaleją.

Oraz balans zgłupieje ;) A tak na poważnie ja też pstrykam w pomieszczeniach, ale nie jest to nigdy główne światło, ale wypełniające.
Luke_S napisał/a:
To jeszcze nie studio

To warunki bardziej kontrolowane niż... bieganie za np raczkującym dzieckiem ;)
Luke_S napisał/a:
Zakres ogniskowych ten sam, ale zakres cenowy już nie. W tej cenie w Olku można sobie pozwolić jeszcze na dodatkowy ultra szerokokątny obiektyw i lampę błyskowym.

A ja wolę dopłacić do lepszego aparatu z było nie było bardzo dobrym kitowym spacerowym zoomem. No ale to ja wolę, to moje zdanie :)
A - i jest jeszcze coś co zapala mi czerwoną lampkę przed Olympusem. Ta firma bardzo powoli ale jednak - odchodzi od lustrzanek i skłania się ku m4/3. A to już przecież inny bagnet. Kupić teraz i w perspektywie roku czy dwóch usłyszeć że się wycofują z luster... Sorry, ale to nie dla mnie.

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 20:42 ]
marekS, D5000+18-105VR to koszt około 2,5tyś. Może udałoby Ci się wynegocjować torbę, kartę, akumulator i.. SB400? To bardzo wdzięczna lampka :)

Odpowiedz do tematu