Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ciezka sprawa, wydaje mi sie ze sklep nie ma prawa sprzedac produktu powystawowego bez poinformowania o tym fakcie kupujacego albo nawet i w ogole go sprzedac po normalnej cenie, choc wiadomo ze jak klient zdecydowany przyjdzie do sklepu i jest ostatni egzemplarz to czesto sie decyduje na zakup, sama tak raz zrobilam ale to byl sprzecik za niewielkie pieniadze. uwazam, ze masz prawo zaprotestowac, w koncu kupujesz nowke. kto wie, moze bedziesz go chcial sprzedac za rok czy dwa a dbajac o niego masz szanse go utrzymac w stanie bardzo dobrym o ile dotrze najpierw do ciebie w stanie idealnym. wroc do sklepu i pogadaj ze sprzedawca tylko na spokojnie, jak tam wszarzujesz w przeswiadczeniu, ze to dzialanie celowe i zlosliwe, to moga nie byc tak sklonni do wspolpracy. nie masz nic do stracenia. wymienia ci na nowy egzemplarz a ten odesla do producenta, a przynajmniej powinni
wydaje mi sie ze sklep nie ma prawa sprzedac produktu powystawowego bez poinformowania o tym fakcie kupujacego
Nie ma regulacji w takich sprawach. Można z "prawem" zrobić wszystkich w ch.. i nic nie mówić.
Autorze tematu, możesz się upierać i wyzwać sprzedawcę, co może przynieść różne wyniki. Albo wymienią, albo nie, a na sprzedawcę nie musisz wszystkiego zwalać.
80% takich sytuacji, to wynik niedoinformowania sprzedawców. Otrzymują pudełko z Canonem z magazynu, a ten sam model był odesłany z innego sklepu bo im już na półce zalegał za długo. Pudełko jest otwierane zazwyczaj za każdym razem przy każdym przesunięciu, aby sprawdzić choćby czy jest wszystko kompletne, więc sprzedawca mógł nawet nie wiedzieć, że ten "nowy" co przyszedł z magazynu jest w gorszym stanie niż ten co jest w gablocie.
Zazwyczaj sprzęty z gablot w fotojokerach są jak nówki, bo rzadko widzę we Wrocku sytuację aby ktoś sobie przełączał w kółko obiektywy i testował body (wręcz są anty testowi). A i jeszcze jedno. Uwierz mi że za wypłatę jaką dostaję się w FJ, nie chciałoby Ci się przy każdym przyjęciu towaru sprawdzać dokładnie każdy aparat i każdy jego milimetr w celu wykrycia małych uszkodzeń, bo wg Twojego opisu, podejrzewam że na pierwszy rzut oka nawet tego nie widać.
P.S. I kolejna obrona sprzedawcy: Po co miałby Ci wciskać sprzęt z widocznymi i znanymi wadami? Bo może być tego nie zauważył? Chyba raczej tak to nie działa, więc raczej obstawiam niewiedzę sprzedawcy
National consumer laws in a particular country may provide you with additional rights as a consumer. That is, rights that supplement your rights provided by EU laws. Your basic right as a consumer is to have a product replaced, repaired or to have a refund or reduction in price for any fault in the product that you were not made aware of at the time of purchase. There are however a set of rules governing these rights. These rules are concerned mainly with descriptions and statements made about the product, instructions and guarantees.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Cze, 2010
Rozumiem, że jak wydało się własne pieniądze, to minimalne defekty nowego sprzętu denerwują. Dlatego nie zostawiałbym tego nawet jeśli nie wpływa na pracę sprzętu. Dla uspokojenia sumienia poszedłbym do FJ, pogadał spokojnie ze sprzedawcą, bez żadnego powoływania się na paragrafy (nawet nie chciałoby mi się czytać) - może od ręki wymienią. Parę razy tak ominąłem procedury reklamacji i terminy. A jak nie to dałbym sobie spokój.
A może to fabryczny defekt - niestaranna obróbka czy wady odlewu?
bluebird, nie wiem czy zauważyłeś, ale aparat nie został zakupiony na odległość
użyłem skrótu myślowego i tak wyszło - mój błąd, powinno być:
gdybyś kupił wysyłkowo zgodnie z polskim prawem masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny.
Moją intencją było to że przy zakupie na odległość jako kupujący mamy dodatkowe prawa wynikające z Ustawy z 2 marca 2000r o ochronie niektórych praw konsumentów - art. 7 dotyczący zawierania umów na odległość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11