Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka z powiększeniem 20x lub wiekszym
Autor Wiadomość
pro-ue 
Początkujący

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   Niemiem

Jak patrzyłem przez tą u kolegi 7x50 za 250zł to nie miała takiego dobrego przybliżenia jak moja. Moja super przybliża. Jak ją wyreguluję to ściąga bardzo dobrze... Nie wierzę żeby ta lornetka miła powiększenie tylko 7razy ...może ja coś źle pomierzyłem bo ona naprawdę nieźle powiększa i przybliża .... nie czuję się specjalnie oszukany.

Jak się do niej oczy przystawi to nawet odległe obiekty są bardzo duże,,, nie wiem o co chodzi

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:00 ]
To nie możliwe żeby miała tylko 7razy.

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

Powiększenie 6-8 razy, to moje ulubione i wystarczające do podglądania sąsiadów, na wycieczki, nawet na ptaki.
Gdyby w Twojej lornetce 20x50 były prawdziwe parametry, to żrenica wyjściowa (to kółko w okularze) miałaby tylko 2,5mm.

Wady optyczne nie każdemu przeszkadzają. Lubię stare lornetki Galileusza mimo wad i małego pola widzenia. Ale w nich wiem z czym mam do czynienia.

arni100 
Uczestnik

Z mniejszym przyblizeniem polececam tak jak koledzy nikona 16x50 ,obraz czysciutki,ostry z wiekszym celestron 20x80 lub 25x70 :wink:

pro-ue 
Początkujący

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   lornetki

a kiedyś miałem taką lunetę od ojca ruską za 20 zł. Przedni okular był trochę mniejszy niz 50mm a to białe kółko było bardzo małe...ale z tego co pamiętam to ta luneta nie dawała mi takiego dobrego powiększenia jak ten Breaker 20x50 za 65zł. Czegoś tu nie rozumiem...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:16 ]
może i ma nieprawdziwe parametry ale powiększa chyba tak jakby miała...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:17 ]
nie wierzę w to że moja lornetka ma powiększenie tylko 7razy. Jak byście sobie przez nią popatrzyli to byście się przekonali że to jest więcej niż 7razy.

Guliwer 
Maniak

Pro-ue, zrób tak. Dominującym okiem (u mnie prawe) patrz na jakiś oddalony o kilkadziesiąt metrów słupek, tylko przez jeden okular. Drugim okiem nieuzbrojonym w lornetkę patrz też na ten sam słupek. I porównaj wielkości.
Tu wiara niepotrzebna, wystarczy "mędrca szkiełko i oko" :)

pro-ue 
Początkujący

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   lornetki

Na stronie lornetki.pl jest lornetka 20x50 za 135zł Lornetka 20x50

I jak tak patrze na jej białe kółka to nie chcę mi się wierzyć że mają tylko 2.5mm

A w specyfikacji jest tak podane.

Zresztą sami popatrzcie...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:54 ]
Jak się popatrzy na te jej kółka białe to wierzyć się nie chcę że mają tylko 2.5 mm

Marek B. 
Początkujący

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   Re: lornetki

pro-ue napisał/a:
...nie wierzę w to że moja lornetka ma powiększenie tylko 7razy...

Większość lornetek sprzedawanych na bazarach ma powiększenie 7-8x, taka jest prawda. Co nie znaczy, że jest to złe powiększenie przy obserwacjach z ręki...rozumiem, że czujesz się trochę oszukany przez sprzedawcę, ale na przyszłość będziesz ostrożniejszy i bogatszy o kolejne doświadczenie. Inna kwestia to to, że gdyby ta lornetka miała pow. 20x, to miałbyś kłopoty podczas obserwacji z ręki /bez statywu/...tak więc może nawet lepiej, że nie ma ona deklarowanego powiększenia, nie ma tego złego... :wink:

pro-ue 
Początkujący

czy to znaczy ze i w sklepie oszukuja? a może się nie znacie na tym

arni100 
Uczestnik

pro-ue to jak sie nie myle na tym zdjeciu to jest odbicie swiatla w jednej ze soczewek,u mnie w tento 20x60 jak patrzysz z boku tez tak widac a na tym zdjeciu okular jest pokazany z gory,posluchaj kolegow co maja jakies pojecie.Co do powiekszenia zgadzam sie ostatnio bylem na bazarze w poznaniu i porownywalem lornetki z zoomem a moja ruska tento 10x50 ,i wiesz co zadna nie przyblizala blizej a obraz byl kiepskiej jakosci.
Ostatnio zmieniony przez arni100 Nie 25 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

pro-ue 
Początkujący

Na stronie lornetki.pl jest lornetka 20x50 za 135zł - Lornetka 20x50

i jak się patrzy wiej białe kółka to nie wygląda mi to na 2.5mm tak jak podane jest w specyfikacji...Wystarczy obejrzeć zdjęcie tej lornetki w powiększeniu....

Czy to znaczy że sklep też oszukuję. Te białe koła z pewnością mają więcej niż 2.5mm

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 17:07 ]
to nie jest odbicie światła przecież wyrżnie widać na tym zdjęciu - można je powiększyć - że te dwa białe kółka mają o wiele więcej niż 2.5mm. Czy sklepy też oszukują ?

arni100 
Uczestnik

pro-ue zrob tak,ubierz zaslepki na obiektyw lornetki i spojz na soczewke w okularze zauwazysz te twoje duze kolko co widac na zdjeciach w sklepie ktory podales ,potem zdejmij zaslepki i popatrz jeszcze raz na soczewki okularow , lornetke skieruj na jasne miejsce i wtedy dopiero bedziesz widzial zrenice wyjsciowa.

pro-ue 
Początkujący

ale ja widzę źrenicę wyjściową i na tym zdjęciu ze sklepu też widać te źrenicę

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 17:45 ]
przecież na tym zdjęciu ze sklepu - po powiększeniu - wyraźnie widać dwa białe kółka.
Te źrenice wyjściowe przypominają rozmiarem te z mojej lornetki.

arni100 
Uczestnik

na zdjeciach ze sklepu nie widac zrenicy wyjsciowej,chcialem ci zrobic fotki mojej tento ale gdy robie zdjecie to lampa blyskowa eliminuje to co chcialem ci pokazac.pogodz sie z tym ze poprostu cie oszukano podajac nie prawdziwe dane.

pro-ue 
Początkujący

no to co to są te białe kółka gdy powiększymy to zdjęcie od strony okularu ?

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:02 ]
przed chwilą czytałem gdzieś że tą średnicę to trzeba mierzyć za pomocą jakiegoś papieru milimetrowego

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:23 ]
tu jest zdjęcie źrenicy: Zrenica

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:24 ]
Tu jest Zrenica wyjsciowa

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:26 ]
tu jest też średnica żrenicy wyjściowej: Zrenica photo

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:27 ]
na tych zdjęciach ze sklepu widać wyraźnie źrenice

arni100 
Uczestnik

pro-ue napisał/a:
no to co to są te białe kółka gdy powiększymy to zdjęcie od strony okularu ?

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:02 ]
przed chwilą czytałem gdzieś że tą średnicę to trzeba mierzyć za pomocą jakiegoś papieru milimetrowego

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:23 ]
tu jest zdjęcie źrenicy: Zrenica

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:24 ]
Tu jest Zrenica wyjsciowa

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:26 ]
tu jest też średnica żrenicy wyjściowej: Zrenica photo

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:27 ]
na tych zdjęciach ze sklepu widać wyraźnie źrenice

tak to jest zrenica wyjsciowa ale jak sie dobrze przypatrzysz najlepiej na tej 8 mm to widac wieksze kolo i jak bys przyslonil obiektyw to widzial bys wlasnie tylko je ,tak jest na zdjeciach z tego sklepu ,zdjecie musialo by byc pokazane centralnie od strony okularu i wtedy zobaczyl bys jaka ma zrenice.
Ostatnio zmieniony przez arni100 Nie 25 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu