Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 Lornetka z powiększeniem 20x lub wiekszym
Witam szukam lornetki tak jak w tytule ( rzeczywiste powiekszenie moze miec troche słabsze) ktora sluzylaby glownie od ogladania samolotów ale jest jedno ale - chcialbym zeby ostrzyla dosc blisko - powiedzmy 12 m. Cena do jakiej moge szukac to 700 zł , moga być to lornetki zarówno nowe jak i uzywane. Z góry dziekuje za wszystkie propozycje
Dwa dni temu kupiłem sobie na bazarze lornetkę - Breaker - 20x50 za 70zł( ale dałem 65 bo mi spuścił) i wiesz co ci powiem że jestem zadowolony. Jak dla mnie obraz jest super. Jak wyjdę w pole to ściąga mi dane z całej okolicy(3-5km)... jest super....
Mój kumpel dał mi kiedyś popatrzeć taką ze sklepu za 250zł( 7x50) w wiesz co ci powiem że wolę moją chociaż tamta miała może ciut lepszy obraz ale nie przybliżała tak jak moja...co kupel tłumaczył tym że trzeba ją sztywno trzymać.....che che:) ja tam nie muszę mojej trzymać sztywno i mam super obraz ....i mogę patrzeć każdemu w mordę z całego pola( mieszkam na wsi) ..... a tamta od kumpla za 250zł to do dupy...
Ale jak bym już miał kupować coś w sklepie to polecił bym ci chyba to....
a) SkyMaster 20-100x60
SkyMaster
Fajnie się tą moją lornetką bociany ogląda - zwłaszcza jak lecą. U mnie na wsi jest parę gniazd bocianich....Albo podgląda ludzi jak w polu pracują.... no i fanie się patrzy na księżyc.....
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 11:58 ]
Ta jest też fajna:
Lorneta 20x50
Generalnie te z dużym powiększeniem są najlepsze...bo taką z małym np.7x50 to choćbyś wydał kupę kasy to i tak gó... zobaczysz
Wlasnie do propozycji b powoli sie sklaniam, za zooma z extra malym polem widzenia raczej podziekuje
ps. tez mam breakera z rynku pieknymi rubinowymi powlokami - moze i troche przybliza ale obraz nie do zaakceptowania. Tento 20x60 ją rozklada
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Lip, 2010
Albo Nikona 16x50. Tutaj masz link na aukcje: http://allegro.pl/item115..._vii_16x50.html
Gościu chce za niego 299 zł. Ja już licytowałem ale w tej chwili raczej nie będę mógł wydać tyle ile on chce. Ten Clestron jest typowo na statyw waży 3 kg i kosztuje 2 razy więcej.
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 13:15 ]
No i w porównaniu do tego Nikona Celek ma właśnie extra małe pole widzenia.
Na razie cieszę się moim Brakrerem za 65zł .... ale jak bym był bogaty to bym sobie kupił to:
Pentax
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Lip, 2010
A jakbyś był mądry to byś sobie kupił to:
http://allegro.pl/item115..._vii_16x50.html
lub wersje ex. Do pola chyba lepsza niż te klocki. Wszyscy by myśleli że idziesz z dwom winami, a to tylko lornetka
Żart sry
16 to chyba ciut za mało..ja lubię duże powiększenia... Jak wyjdę w pole na górkę to mój Breaker z Bazaru pięknie mi wszystko ściąga... Ale nie mam porównania bo już dawno patrzyłem przez taką lornetkę ze sklepu. Kiedyś kumpel dał mi popatrzeć taką 7x50 ze sklepu o czym już pisałem powyżej...
Ale gdybym miał dużo kasy to kupił bym sobie tego Pentaxa
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 13:52 ]
Ta jest super ale to luneta: Luneta
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 14:50 ]
A tak w ogóle to też właśnie kupiłem sobie tą lornetkę na bazarze za 65zł do oglądania samolotów...ale jeszcze żadnego nie oglądałem bo jest zachmurzone. Dodam że nad moją wioską co chwila leci jakiś Boing z Warszawy. Mieszkam 15mk od Leżajska( woj.Podkarpackie)
... Breaker - 20x50 za 70zł( ale dałem 65 bo mi spuścił) i wiesz co ci powiem że jestem zadowolony. Jak dla mnie obraz jest super. Jak wyjdę w pole to ściąga mi dane z całej okolicy(3-5km)... jest super....
Breaker 40x70 ściągnął by jeszcze więcej danych
Rzeczywiste parametry to co prawda 13x58 ale jest świetna do... nauki optyki. Ma bardzo wyraźne wszystkie istniejące wady optyczne.
Może i ma wady ale ja się na tym nie znam i dla mnie jest ok. Jak wyjdę na pole to mogę oglądać ludzi z całej wioski a nawet gminy...
Mój tata - jak był młody - kupił kiedyś na bazarze taką lunetę( chyba czajka ) za 20zł nie pamiętam dokładnie parametrów ale coś chyba 8-18x24 i też się przez nią dało oglądać( przetrwała do dzisiaj) ale ten Breaker za 65zł jest o niebo lepszy do obserwacji - o wiele lepiej powiększa dzięki czemu mogę widzieć dokładnie moje pole z odległości ok 3km. Jestem naprawdę zadowolony...Jak będę bogaty to sobie kupie lepszą....
Mogę nią spokojnie podglądać ludzi, zwierzęta, samoloty, księżyc, latające bociany itp.
Naprawdę cieszę się, że jesteś zadowolony z lornetki i gratuluje udanego zakupu.
Wiem, że wymieniona przez Ciebie firma podaje niestety nieprawdziwe dane.
Mam do Ciebie taka prośbę. Zmierz średnicę obiektywu (samej soczewki) i średnicę źrenicy wyjściowej ( tego jasnego kółka widocznego w okularze jak się lornetkę skieruje na niebo i oddali od oczu o 20-30cm). Wyliczymy rzeczywiste powiększenie.
Dane umieść w moim temacie, bo tam byśmy zbierali różne "kwiatki" http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11178
Z góry dziekuję.
Co do "ściągania", to Kol. Puni udowodnił zdjęciem, że z 31 km można "ściągnąć" niedrogą lornetką 10x napis na biurowcu kopalni Ziemnowit. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11966
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9