Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lumix DMC-FX700,Lumix DMC-TZ10 czy Sony DSC-TX9,DSC-HX5V
Autor Wiadomość
LaLunka 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

A moze temu ze to jest Full HD ? Ma to jakies znaczenie?

Reklama

Martin___ 
Rozmowny

To na pewno nie ma znaczenia w tej kwestii.

SlawGaw 
Optyczny

LaLunka napisał/a:
widze ze filmy u panasonica lepiej wypadaja i te w dzien i te w nocy

Nie zawsze. Jak już porównujemy filmiki demonstracyjne to:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

wyraźnie widać różnicę w stabilizowaniu obrazu, częściej podoba mi się praca Soniacza, ponadto wyraźnie widać lepszą kolorystykę Panasonica, jest jakby czystsza, jednak koszulka pana częściej jest prześwietlana a cienie na twarzy jakby głębsze. To samo zjawisko podniesionego kontrastu i czystszych kolorów może powodować że filmy z nocy w Panasonicu wypadają lepiej, a do tego dołóżmy gorszą pracę AF Soniacza w ciemnościach.
Jednak to są aparaty a nie kamery, jak często filmuje się aparatem w nocy a jak często w dzień, a jeśli damy sobie trochę czasu i cierpliwości do AF w Sony, to nocą zrobi znacznie lepsze zdjęcia na wysokich iso od Panasonica i ma ku temu parę udogodnień.

Dominika 
Rozmowny

Przeciez pisalam ci ze TZ10 kreci lepsze filmy skoro sama tez to widzisz po co jeszcze pytasz?
A w kwesti pionowych lini przy nagrywaniu zrodel swiatla jest to przypadlosc kazdego kompaktu ktory kreci filmy a nawet nieprofesonalnych kamer cyfrowych.

LaLunka 
Nowy

SlawGaw oczywiscie filmy to nie najwazniejsze.
Zdjecia maja byc dobre i malo szumow miec,czy ISO musi byc niskie by tak wlasnie bylo?(zdjecia w dzien)

SlawGaw 
Optyczny

LaLunka napisał/a:
Zdjecia maja byc dobre i malo szumow miec

Mało szumów na wyższych iso - lepsze Sony
LaLunka napisał/a:
ISO musi byc niskie by tak wlasnie bylo

Dla Panasonica - tak, daje wtedy lepsze zdjęcia niż Sony
Jednak różnice na niskich iso nie są aż takie duże, jeśli robi się z nich odbitki 10x15 w labie czy też umieszcza miniatury w internecie, większość aparatów na rynku jest tu ok.

Zdjęcie z testu TZ10
http://pliki.optyczne.pl/...we/P1020254.JPG
Zdjęcie z testu HX5V
http://pliki.optyczne.pl/...we/DSC01505.JPG
Warto popatrzeć na chodnik na peronie i trawę na granicy chodnika.

LaLunka 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010   

SlawGaw dziekuje :smile:
Wiec sonego tx9 mam sobie odpuscic - choc podobal mi sie najabrdziej wizualnie,wiec najbardziej mi szkoda :sad:
Panasonik DMC-FX700 chodzi mi po glowie,bo mysle ze sprawuje sie tak jak DMC-TZ10 a dodatkowo kreci lepsze filmy :smile:
Wiec ...............TZ10 ladniutki i widze ze sprawuje sie w miare dobrze :smile:
Mysle wiec miedzy Sony HX5v a DMC-FX700

Dobrze wybralam?

ps
przepraszam ze jestem taka niezdecydowana.

wielbicielxx 
Rozmowny

Ludzie pisza ci TZ10 a ty i tak wybierasz miedzy tym co sama uznajesz za lepsze. FX700 to calkiem inna klasa aparatu niz TZ10. FX700 ma inny objektyw inna matryce inny LCD. LCD jest dotykowy i slabej jakosci zwolniona reakcja na dotyk i tylko 230 000 pixseli. Na 120 mm zoom na max bedziesz miala mydlo itd. Jeszcze raz powiem za poprzednikami TZ10 z tych aparatow ktore rozwazasz.

Dominika 
Rozmowny

LaLunka napisał/a:
SlawGaw dziekuje :smile:
Wiec sonego tx9 mam sobie odpuscic - choc podobal mi sie najabrdziej wizualnie,wiec najbardziej mi szkoda :sad:
Panasonik DMC-FX700 chodzi mi po glowie,bo mysle ze sprawuje sie tak jak DMC-TZ10 a dodatkowo kreci lepsze filmy :smile:
Wiec ...............TZ10 ladniutki i widze ze sprawuje sie w miare dobrze :smile:
Mysle wiec miedzy Sony HX5v a DMC-FX700

Dobrze wybralam?

ps
przepraszam ze jestem taka niezdecydowana.

Moim zdaniem to zly wybor. A porownywanie FX z TZ jest calkiem bez sensu.

Martin___ 
Rozmowny

Dominika napisał/a:

A w kwesti pionowych lini przy nagrywaniu zrodel swiatla jest to przypadlosc kazdego kompaktu ktory kreci filmy a nawet nieprofesonalnych kamer cyfrowych.

Chyba jednak się mylisz. Nie widziałem jeszcze takich pasków w innych kompaktach, np. superzoomach Canona, a w Panasonicach notorycznie się pojawiają (tak jak i w moim FZ38).

A co do wyboru między serią FX a TZ - też jestem za TZ.

SlawGaw 
Optyczny

Cytat:
Wiec sonego tx9 mam sobie odpuscic - choc podobal mi sie najabrdziej wizualnie

To nie tak, wszystkie te aparaty są wystarczające dla zwykłych ludzi potrzebujących zdjęcia z urodzin u cioci, Tx9 ma dużą zaletę funkcjonalną jest mały i płaski. TZ10 i HX5V są trochę bardziej niż wystarczające, mają bardziej użyteczny zakres ogniskowych obiektywu niż Tx9 czy FX700 więc na wycieczce będą lepsze, a jednocześnie nadal są małe.

TZ10 to lepsze zdjęcia na niskim iso, trochę dłuższy obiektyw, bardziej rozbudowane menu, lepszy AF w ciemnościach. Ładniejsze kolory, choć to kwestia gustu. Nie podoba mi się wyostrzanie, dla mnie jest zbyt mocne, choć to cecha nie tylko tego kompaktu.

HX5V to lepsze zdjęcia na wysokim iso, to dobrze działające tryby Redukcji drgań, Panoramy, Z ręki o zmierzchu, HDR , To bardziej stonowane i łagodniejsze zdjęcia, nieprzeostrzone aż tak jak w TZ10. Nie podoba mi się w HX5V skuteczność AF w ciemnościach, niewielkie prześwietlanie, słabsze menu.

Do codziennego noszenia aparatu przy sobie można rozważać TX9 i robienia głównie zdjęć pamiątkowych ludziom. FX700 też się do tego nadaje ale nie jest już taki płaski i mały jak TX9.
Na wyjazdy na wakacje, gdzie robi się widoczki a potem je powiększa i wiesza na ścianie, czasem się przybliża jakiś odległy obiekt to lepsze będą TZ10 czy HX5V.

LaLunka 
Nowy

Nie wiem czemu niektore osoby sie irytuja.Oczywiscie potrzebuje pomocy i mam wiele rozterek,licze na wiele opinii i draze ten temat.
Teraz wiem na jaki aparat mam zwracac wieksza uwage i jestem wdzieczna za opinie :smile:

KOZA
Nowy

Wysłany: Sob 08 Sty, 2011   

Jak byście mieli wybór Panasonic DMC LX5 CZY TZ10? Który wart swojej ceny?
Zaznaczam, że często fotografuję góry, przyrodę i architekturę?
Który by się bardziej sprawdził?

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Sty, 2011   

Zdecydowanie LX5.

Odpowiedz do tematu