Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeżeli zwierzak się mimo wszystko rusza, a pewnie tak jest (nawet gdy siedzi, kręci łbem ), to musisz mieć ustawiony odpowiednio krótki czas np. 1/250, 1/500s. Ponadto aby mieć w szerokim zakresie ostry obrazek, musisz domknąć przysłonę w obiektywie. Do tego zwykle potrzeba ustawić wyższe ISO. Jeśli robisz zdjęcie z bliska, ostrość ustawiasz na oku "zwierza" jednym punktem AF, najlepiej ze śledzeniem (AI-Servo), itp, itd, ...
Im bliżej też masz psa tym mniejsza jest głębia ostrości i mniejszy "kawałek" psa w ostrości. Wykonując zdjęcie z daleka, dla tej samej ogniskowej, łatwiej objąć go ostrością.
Kolory, a ostrość to już zupełnie inne sprawy.
Jeżeli zwierzak się mimo wszystko rusza, a pewnie tak jest (nawet gdy siedzi, kręci łbem ), to musisz mieć ustawiony odpowiednio krótki czas np. 1/250, 1/500s. Ponadto aby mieć w szerokim zakresie ostry obrazek, musisz domknąć przysłonę w obiektywie. Do tego zwykle potrzeba ustawić wyższe ISO. Ostrość ustawiasz na oku "zwierza" jednym punktem AF ze śledzeniem (AI-Servo), itp, itd, ...
tak, tak robie na krótkich czasach, a ostrość lubie mieć tylko tak w okolicach oczu (jeśli portret) więc na największej dziurze. Ale zdjęcia i tak są szarobure a detale są niewystarczająco wyraźne, może ja mam jakieś zboczenie, inaczej troche patrze na psy TU zdjęcie o wyrazistości jakiej mi brakuje (z 5Dm2)...
tak, tak robie na krótkich czasach, a ostrość lubie mieć tylko tak w okolicach oczu (jeśli portret) więc na największej dziurze.
Wcześniej pisałaś, że chcesz mieć możliwość policzenia włosków, a teraz piszesz, że tylko oka.
anka_szklanka napisał/a:
TU zdjęcie o wyrazistości jakiej mi brakuje (z 5Dm2)...
I uważasz, że takiego nie wykonasz 500D ?
PS. Jaki masz obecnie obiektyw?
------------------
Możesz dołączyć jakieś przykładowe zdjecie z zestawu 500D + 70-200, które według Ciebie jest "złe"?
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Czw 11 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Możesz dołączyć jakieś przykładowe zdjecie z zestawu 500D + 70-200, które według Ciebie jest "złe"?
Bez zdjęć z pełnymi exif możemy sobie gdybać i gdybać i nie posuniemy się do przodu w analizie problemu. Gdzieś musi być "pies pogrzebany".
Bez zdjęć z pełnymi exif możemy sobie gdybać i gdybać i nie posuniemy się do przodu w analizie problemu. Gdzieś musi być "pies pogrzebany".
Prosze, prosto z puchy wrzuciłąm do siebie bo ma ponad 300kB... Była 8 rano, pochmurno, (sie wierciła i ciemno było, ciut za krótki czas) ale wg mnie jest mega niewyraźne...
Oprócz zawodów i wystaw uwielbiam robi c psie portrety a tu przede wszytskim leże Znaczy "wyrazistość" mi leży
Anka, nie ściemniaj tylko wstaw pliki prosto z puszki.
Możesz je tylko zmniejszyć ale nie docinaj (drugie na pewno było kadrowane ), nie koryguj itp.
Wtedy będę mógł zobaczyc nawet punkty, gdzie aparat ustawił Ci ostrość.
Drugie zdjęcie może być poruszone. Czas 1/160s dla ogniskowej 140mm to za długi czas. Nie można też wykluczyć, że masz słabszy obiektyw na f/4.
Anka, nie ściemniaj tylko wstaw pliki prosto z puszki.
Możesz je tylko zmniejszyć ale nie docinaj (drugie na pewno było kadrowane ), nie koryguj itp.
Wtedy będę mógł zobaczyc nawet punkty, gdzie aparat ustawił Ci ostrość.
Drugie zdjęcie może być poruszone. Czas 1/160s dla ogniskowej 140mm to za długi czas. Nie można też wykluczyć, że masz słabszy obiektyw na f/4.
Po pierwsze to szkło nie jest jakieś rewelacyjne na f/4. Na f/5.6 zdjęcia powinny być ostrzejsze.
Po drugie, zdjęcie dużej czarnej wygląda na lekko poruszone i ostrość chyba poszła na szyje. Przy 140 mm trzeba pamiętać że na APS-C to jest odpowiednik 256 mm czyli czas min na 1/250 sek i głębia ostrości jest już mała przy f/4, więc AF musi trafić idealnie aby oczy były ostre.
Po trzecie nie wiadomo w jakim trybie pracował AF, jeśli na wielu punktach to loteria.
Pierwsze zdjęcie wygląda ok, światło tylko kiepskie, może AF trochę za blisko ustawił ostrość.
Na zdjęciu którego link podałaś jest dobre światło, więc i AF działa lepiej i jest dobry kontrast który wpływa na jakość zdjęcia.
Jeśli chcesz aby ocenić te zdjęcia, jak pisze Bogdan wstaw oryginał zdjęcia. Nie tylko czas i przysłonę można odczytać z EXIF-a.
O już lepiej
W obu przypadkach używałaś automatycznego trybu wyboru punktów AF, nie masz więc pewności gdzie aparat ustawił ostrość. Zrób tego typu zdjęcia wybierając tylko centralny punkt AF i celuj go na bliższe oko. Jeśli obiekt się porusza korzystaj z Ciągłego trybu AF AI Servo. No i warto przymknąć przysłonę choć o 0.5 EV.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 11 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze to szkło nie jest jakieś rewelacyjne na f/4. Na f/5.6 zdjęcia powinny być ostrzejsze.
Po drugie, zdjęcie dużej czarnej wygląda na lekko poruszone i ostrość chyba poszła na szyje. Przy 140 mm trzeba pamiętać że na APS-C to jest odpowiednik 256 mm czyli czas min na 1/250 sek i głębia ostrości jest już mała przy f/4, więc AF musi trafić idealnie aby oczy były ostre.
Po trzecie nie wiadomo w jakim trybie pracował AF, jeśli na wielu punktach to loteria.
Pierwsze zdjęcie wygląda ok, światło tylko kiepskie, może AF trochę za blisko ustawił ostrość.
Na zdjęciu którego link podałaś jest dobre światło, więc i AF działa lepiej i jest dobry kontrast który wpływa na jakość zdjęcia.
Jeśli chcesz aby ocenić te zdjęcia, jak pisze Bogdan wstaw oryginał zdjęcia. Nie tylko czas i przysłonę można odczytać z EXIF-a.
tak, na wielu punktach ale już wiem, jak to poprawić dzięki Bogdanowi
Światło, to fakt miałam dziś koszmarne
[ Dodano: Czw 11 Lis, 2010 19:36 ]
goltar napisał/a:
O już lepiej
W obu przypadkach używałaś automatycznego trybu wyboru punktów AF, nie masz więc pewności gdzie aparat ustawił ostrość. Zrób tego typu zdjęcia wybierając tylko centralny punkt AF i celuj go na bliższe oko. Jeśli obiekt się porusza korzystaj z Ciągłego trybu AF AI Servo. No i warto przymknąć przysłonę choć o 0.5 EV.
dziękuje Wam, bedę próbować, wynikami prób się napewno pochwalę
Wspólnie do tego doszliśmy.
Z mego doświadczenia dla f/4 ciężko zrobić pieskowi dobre zdjęcie z bliska. Zbyt mała GO. Z dalszej odległości jest już lepiej bo więcej mieści się w GO. W zdjęciu większego pieska ostrość trafiła Ci na czubek nosa więc poza długim czasem są powody do niezadowolenia. Weź jeszcze jedą rzecz pod uwagę, że ustawiając profil Neutral, zdjęcia z założenia będa wyglądały na mało ostre - ostrość jest na 0. W profilu Standart masz ten parametr na 3 i łatwiej ocenić zdjęcie nawet na wyświetlaczu aparatu. Ja tak właśnie ustawiam.
Kolorki to sprawa oczywiście światła, balansu bieli, nasycenia itp. Z tego względu warto robić też w RAW aby mieć możliwość doboru tycz parametrów na PC.
Szkło 70-200/4L nie daje takich złych kolorów, choć są lepsze pod tym względem.
Wspólnie do tego doszliśmy.
Z mego doświadczenia dla f/4 ciężko zrobić pieskowi dobre zdjęcie z bliska. Zbyt mała GO. Z dalszej odległości jest już lepiej bo więcej mieści się w GO. W zdjęciu większego pieska ostrość trafiła Ci na czubek nosa więc poza długim czasem są powody do niezadowolenia. Weź jeszcze jedą rzecz pod uwagę, że ustawiając profil Neutral, zdjęcia z założenia będa wyglądały na mało ostre - ostrość jest na 0. W profilu Standart masz ten parametr na 3 i łatwiej ocenić zdjęcie nawet na wyświetlaczu aparatu. Ja tak właśnie ustawiam.
Kolorki to sprawa oczywiście światła, balansu bieli, nasycenia itp. Z tego względu warto robić też w RAW aby mieć możliwość doboru tycz parametrów na PC.
Szkło 70-200/4L nie daje takich złych kolorów, choć są lepsze pod tym względem.
dzięki, naprawde mi pomogłeś, jutro pomęczę moje zołzy jak będzie pogoda...
Ostrość w zasadzie zawsze mi trafia w czubek nosa, bede pamietać o przysłonie
A kolorki wychodzą bardzo naturalnie, ale ja i tak nie moge sie postrzymać żeby nie użyć PS
BTW: właśnie przeczytałam że byłes na wystawie w Sopocie, wystawiałam tam moją dużą zołzę Masz jakieś fotki z ringu dogów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10