Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt od canona?
Autor Wiadomość
adriana 
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   

hijax_pl napisał/a:
adriana napisał/a:
Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie...
A jak sobie radzisz z oświetleniem? ;)

Jakoś sobie radzę ;) Generalnie makra wychodziły naprawdę fajnie :) Przynajmniej ja byłam zadowolona ;)

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 10:43 ]
Przykładowe makra zrobione moim poczciwym a610:

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   

Jesli aparat ma 20x zoom to albo makro albo ogulnie szklo nie bedzie najwyzszych lotow. Jesli na pierwszym miejscu jest fotografia makro to wybor sx20 jako aparatu jest nieporozumieniem.

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

Seconded.
Jeśli oczekujesz świetnego makro, to kup EVIL'a i pierścienie.
W cenie G12 już da się coś porzeźbić.

S95 jest fajny, nie wiem czy nie wolałbym Fujifilma F200EXR. Świetna jakość zdjęć i sporo tańszy. Z minusów brak RAW i stabillizacji.

Na Twoim miejscu rozejrzał bym się po rynku, jest sporo ciekawych propozycji poza Canonem.
Może np. NEX, lub coś z m4/3?

adriana 
Początkujący

No ale jak pisałam s95 ma makro od 5cm i z tego powodu odpada...

A z innymi firmami jakoś nie bardzo mi się chce eksperymentować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adriana, tak z czystej ciekawości - możesz zrobić zdjęcie papieru milimetrowego/linijki swoim a610 tak, by wyło widać ile mm obejmuje kadr w poziomie?

adriana 
Początkujący

Kadr w poziomie obejmuje około 22 mm ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sprawdziłem na EX-1. Przy szerokim kącie (ekwiwalent 24mm) odległość fotografowania jest około 1cm od soczewki - kadr obejmuje wtedy w poziomie 57mm. Biorąc pod uwagę wielkość sensora daje to skalę odwzorowania 1:7 vs 1:3 dla A610

Ale... dla wąskiego kąta (ekwiwalent 70mm) minimalna odległość fotografowania w trybie macro to ponad 20cm. A to daje już duże pole manewru - nie dość, że nie zwieją nam te bardziej płochliwe owady to i prościej oświetlić no i co najważniejsze - można założyć soczewkę, np +4 czy +5 dioptrii by uzyskać duże zbliżenie :)

wielbicielxx 
Rozmowny

canon się skończył wraz z tym modelem:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=

w 2004 roku potrafili zrobić szkło f 2/0-3/0 a teraz serwują szajs f 2.8-4,6 i w końcu ten szajs ma odchylany ekranik i szeroki kąt w końcu dogonił konkurencję i ma HD ale jak G6 drugiego wyświetlacza monochromatycznego się nie doczekaliśmy. I był porządny grip i gumowany. To tyle na temat jaki kompakt od canona. Od roku 2004 żaden.
Ostatnio zmieniony przez wielbicielxx Sro 12 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

adriana 
Początkujący

wielbicielxx, to ja widać mam zaniżone wymagania, bo mnie canon z 2005 roku satysfakcjonował :>

hijax_pl napisał/a:
Ale... dla wąskiego kąta (ekwiwalent 70mm) minimalna odległość fotografowania w trybie macro to ponad 20cm. A to daje już duże pole manewru - nie dość, że nie zwieją nam te bardziej płochliwe owady to i prościej oświetlić no i co najważniejsze - można założyć soczewkę, np +4 czy +5 dioptrii by uzyskać duże zbliżenie :)

A wiesz jakie wtedy pole obejmuje kadr? Poza tym nie wiem zupełnie jak się fotografuje na soczewkach (nie zniekształcają obrazu?) bo do tej pory jedynie pracowałam na pierścieniach (ale to za czasów zenitowskich jeszcze ;) )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adriana napisał/a:
A wiesz jakie wtedy pole obejmuje kadr?
Nie wiem, ale mogę sprawdzić i przeliczyć w jakiejś wolnej chwili...
adriana napisał/a:
Poza tym nie wiem zupełnie jak się fotografuje na soczewkach
Tak samo jak bez soczewek...
adriana napisał/a:
nie zniekształcają obrazu?
Dlatego właśnie pisałem o wąskim kącie. Maksymalna ogniskowa zapewni, że będzie używany tylko wycinek nałożonej soczewki. Straty jakości są, ale na bokach kadru o ile soczewka nasadzona nie jest większa od soczewki czołowej obiektywu i jest to też bardzo silnie związane z jakością samych soczewek nasadkowych. Komplety z allegro "5 soczewek makro za 40zł" na pewno świetnych efektów nie dadzą...
adriana napisał/a:
bo do tej pory jedynie pracowałam na pierścieniach
Pierścienie zmniejszają minimalną odległość ogniskowania. Tylko tyle. A soczewka nasadkowa zmniejsza ogniskową.

adriana 
Początkujący

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011   

hijax_pl napisał/a:
Komplety z allegro "5 soczewek makro za 40zł" na pewno świetnych efektów nie dadzą...

No czyli to generuje kolejne koszty + dodatkowe elementy i dodatkową 'zabawę' a co za tym idzie trochę to odbiega od idei kompaktu ;)

Ja generalnie byłam pewna, że mój następny aparat będzie lustrzanką, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że na daną chwilę lustrzanka jest dla mnie nienajlepszym rozwiązaniem ze względu na gabaryty, bo ja potrzebuję aparatu, który mogę mieć zawsze pod ręką i który nie będzie wymagał dodatkowej torby do noszenia ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adriana napisał/a:
No czyli to generuje kolejne koszty + dodatkowe elementy i dodatkową 'zabawę' a co za tym idzie trochę to odbiega od idei kompaktu ;)
No spoko :)

W sumie jedyną informację, którą możesz wynieść z tego co napisałem to to, że "macro od 1cm" niekoniecznie musi dawać ten sam wynik w każdym aparacie ;)

I wcale nie należy zakładać, że macro od 5cm jest gorsze od macro od 1cm jeśli interesuje cię uzyskiwane powiększenia (czyli efektywna skala odwzorowania). Bo jeśli to nie istotne, a ważne żeby zaryć soczewą w ziemi - wtedy faktycznie 1cm lepszy od 5cm ;)

adriana 
Początkujący

No to może precyzyjniej będzie jak napiszę, że interesuje mnie dobre makro bez konieczności dokupowania kolejnych gadżetów ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A jakie macro jest w S95? Na razie wiadomo tylko tyle, że od 5cm ;)

adriana 
Początkujący

No ale w porównaniu do g12 na pewno gorsze ;)

Odpowiedz do tematu