Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt od canona?
Autor Wiadomość
adriana 
Początkujący

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011   Jaki kompakt od canona?

Witam.

Uwielbiam fotografować i podobno nawet dobrze mi to idzie ;) Fotografuję głownie dzieci i bardzo kręci mnie makrofotografia.

Od pięciu lat intensywnie użytkuję canona a610 (ponad 36 tysięcy zdjęć) i bardzo lubię ten aparat, ale niestety jego żywot dobiega końca :( dlatego szukam czegoś nowego.

Początkowo zakładałam wydać na nowy sprzęt około 1000 zł i w tej kategorii wybrałam trzy modele (ostatni ciut budżet przekracza):
- SX120
- A1100
- SX20

Potem zaczęłam dumać czy się troszkę nie zapożyczyć i nie kupić czegoś lepszego i tu moje propozycje:
- S95
- SX30
- G11
- G12

No i tu utknęłam, i zupełnie nie potrafię się zdecydować. Kusi mnie SX20 ale boję się trochę superzooma no i jego wielkość... :roll: G12 wydaje mi się idealny, ale cena... czy na pewno warto?

Najbardziej zalezy mi na dobrej jakości zdjęciach, na ładnym odwzorowaniu kolorów itd... no i na makro też!

Poradzicie mi coś? Baaardzo proszę :grin:

Reklama

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011   

G11 jest tańszy a różnicy między nim a G12 nie ma dużej, wiec ja bym optował za G11. ;)
S95 też jest do rozważenia, ale G11-12 bardziej nadawałby się chyba do makrofotografii.

adriana 
Początkujący

No G12 jest o jakieś 200zł droższy, ale za to ma lepsze filmy (korzystam przy dzieciach z tej funkcji) i chyba ciut lepszą stabilizację (czy się mylę?). Czy dla tych dwóch rzeczy nie warto dołożyć?

No ale na razie ważniejsze pytanie dla mnie czy w ogóle warto wydawać aż tyle kasy? Czy one są dużo lepsze od SX120 np?

wielbicielxx 
Rozmowny

Jeśli robisz zdjęcia w programach PASM i chcesz się rozwijać i mieć dobrą jakość zdjęć z pewnością G11 lub G12 jest najlepszym wyborem z całej listy.
Jeśli ogranicza cię kasa a nie jesteś przywiązana do marki rozważ samsunga EX1 moim zdaniem to o niebo lepsza propozycja niż G11,12 i jest o wiele tańszy ma jaśniejsze szkło dobre makro i świetny wyświetlacz i balans bieli który w makro nie pozostaje bez znaczenia.
Tutaj troche o EX1

http://forum.nikoniarze.p...cd865d&t=142045

Ostanim canonem jaki miałem byl A85 był też G3,6 i do tej pory do canona nie wróciłem.

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

SX120 ma zdecydowanie gorszą jakość przy nagrywaniu video, a pisałaś że zależy ci na tym. ;)
Ja osobiście wybierałbym między G11/12 a S95.

edit: Ten Samsung też nie wygląda źle, ale jakość video ma podobną jak SX120.

adriana 
Początkujący

Pozostanę raczej przy canonie ;)

No ok, czyli z droższej serii g12, a jeśli musiałabym wybrać spośród pierwszych trzech - to który wtedy?

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Z tych trzech to zdecydowanie SX20. ;)

adriana 
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   

Byłam wczoraj pooglądać aparaty i ten sx20 jest ogromny :???: także raczej odpada, bo potrzebuję czegoś bardziej poręcznego... G12 jest cudny, ale cena mnie wciąż zniechęca...

SX120 zrobił na mnie słabe wrażenie, taka plastikowa zabawka, no ale jest 4 razy tańszy niż G12...

Nie wiem co wybrać :| Zaczęłam, już myśleć o innej firmie. Może nikon?

Plis, doradźcie coś niezdecydowanej...

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

No to może jednak S95? Mały, poręczny, ma wszystkie funkcje które by Ciebie interesowały, dobrą jakość zdjęć, itp, itd.. ;)

adriana 
Początkujący

Ale makro ma beznadziejne ;(

Wiem, wiem, marudzę... W sumie doszłam do wniosku, że albo g12 albo jakiś najtańszy, bo w cała reszta ma jakieś 'ale'...

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

S95 i słabe macro? Wydaje mi się, że do amatorskich zastosowań w zupełności się nadaje, ostrzy od 5cm, zresztą, zobacz sobie pare przykładów i sama oceń czy jest wystarczające:
http://forums.steves-digi...s95-macros.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adriana napisał/a:
Ale makro ma beznadziejne
Co masz na myśli?

adriana 
Początkujący

No dla mnie ostrzenie od 5cm to zdecydowanie za daleko :( Te przykłady to słabe makra IMHO

Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie...

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Nigdy nie ma tak, że dostaniesz coś poręcznego, o świetnej jakości zdjęć i do tego taniego. Albo cena, albo jakość ;)
Jeśli na poważnie interesujesz się zdjęciami, to naprawdę warto dołożyć do G12, nie będziesz rozczarowana.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adriana napisał/a:
Mój stary canon ostrzy od 1 cm i to jest minimum dla mnie...
A jak sobie radzisz z oświetleniem? ;)

Odpowiedz do tematu