Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Uwielbiam fotografować i podobno nawet dobrze mi to idzie Fotografuję głownie dzieci i bardzo kręci mnie makrofotografia.
Od pięciu lat intensywnie użytkuję canona a610 (ponad 36 tysięcy zdjęć) i bardzo lubię ten aparat, ale niestety jego żywot dobiega końca dlatego szukam czegoś nowego.
Początkowo zakładałam wydać na nowy sprzęt około 1000 zł i w tej kategorii wybrałam trzy modele (ostatni ciut budżet przekracza):
- SX120
- A1100
- SX20
Potem zaczęłam dumać czy się troszkę nie zapożyczyć i nie kupić czegoś lepszego i tu moje propozycje:
- S95
- SX30
- G11
- G12
No i tu utknęłam, i zupełnie nie potrafię się zdecydować. Kusi mnie SX20 ale boję się trochę superzooma no i jego wielkość... G12 wydaje mi się idealny, ale cena... czy na pewno warto?
Najbardziej zalezy mi na dobrej jakości zdjęciach, na ładnym odwzorowaniu kolorów itd... no i na makro też!
G11 jest tańszy a różnicy między nim a G12 nie ma dużej, wiec ja bym optował za G11.
S95 też jest do rozważenia, ale G11-12 bardziej nadawałby się chyba do makrofotografii.
No G12 jest o jakieś 200zł droższy, ale za to ma lepsze filmy (korzystam przy dzieciach z tej funkcji) i chyba ciut lepszą stabilizację (czy się mylę?). Czy dla tych dwóch rzeczy nie warto dołożyć?
No ale na razie ważniejsze pytanie dla mnie czy w ogóle warto wydawać aż tyle kasy? Czy one są dużo lepsze od SX120 np?
Jeśli robisz zdjęcia w programach PASM i chcesz się rozwijać i mieć dobrą jakość zdjęć z pewnością G11 lub G12 jest najlepszym wyborem z całej listy.
Jeśli ogranicza cię kasa a nie jesteś przywiązana do marki rozważ samsunga EX1 moim zdaniem to o niebo lepsza propozycja niż G11,12 i jest o wiele tańszy ma jaśniejsze szkło dobre makro i świetny wyświetlacz i balans bieli który w makro nie pozostaje bez znaczenia.
Tutaj troche o EX1
Byłam wczoraj pooglądać aparaty i ten sx20 jest ogromny także raczej odpada, bo potrzebuję czegoś bardziej poręcznego... G12 jest cudny, ale cena mnie wciąż zniechęca...
SX120 zrobił na mnie słabe wrażenie, taka plastikowa zabawka, no ale jest 4 razy tańszy niż G12...
Nie wiem co wybrać Zaczęłam, już myśleć o innej firmie. Może nikon?
S95 i słabe macro? Wydaje mi się, że do amatorskich zastosowań w zupełności się nadaje, ostrzy od 5cm, zresztą, zobacz sobie pare przykładów i sama oceń czy jest wystarczające:
http://forums.steves-digi...s95-macros.html
Nigdy nie ma tak, że dostaniesz coś poręcznego, o świetnej jakości zdjęć i do tego taniego. Albo cena, albo jakość
Jeśli na poważnie interesujesz się zdjęciami, to naprawdę warto dołożyć do G12, nie będziesz rozczarowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9