Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
DSLR w góry
Autor Wiadomość
fotograficzna ciamajda
Początkujący

Wysłany: Pon 05 Lis, 2007   

Temat a juści ciekawy jako, że sam spędzam czas wolny w górach. Odpowiedź na pytanie jaki aparat dslr w góry wybrać brzmi: jak najmniejszy. Małe to np: Canon 300/350/400 D, Nikon z numerem 40 i chyba 40x i im podobne innych firm (II-ga liga).

Wędrówki po górach mają to do siebie, że należy zabierać sprzęt o jak najmniejszych rozmiarach. Dotyczy to nie tylko sprzętu fotograficznego. Im więcej kilometrów w nogach tym sprzęt staje się cięższy. Aparat nie musi mieć w tym przypadku wodotrysków. Należy go przechowywać w torbie fotograficznej z łatwym dostępem (najlepiej noszonym na piersi/brzuchu) lub pod kurtką (zimą). Tak polecają fachowcy od turystyki górskiej. Wyjmować na czas wykonania zdjęcia. Zapewne w temperaturach do -10 stopni Celsjusza lepiej lub gorzej będzie sprzet chodził. (Ta informacja na podstawie czytanych wypowiedzi internautów na innych forach). Cena sprzętu używanego w górach powinna być jak najmniejsza. W razie uszkodzenia sprzetu( upadku lub z innej przyczyny) niewielka strata. O uszkodzenie sprzętu w górach naprawdę nie jest trudno.

Komfort to posiadanie dwóch aparatów , małego do fotografii w górach i wiekszego do fotografi poza nimi, ale to znaczny wydatek i nie każdy może sobie na to pozwolić.
Obiektyw należy oczywiście zakupić możliwie tani ale przyzwoity np. Tamron 17-50/2,8 i dodatkowo można pokusić sie o coś dłuższego, ale niekoniecznie z serii L w przypadku Canona bo to nie dość, że kosztuje dużo to jeszcze waży odpowiednio. Jeśli kupisz aparat cyfrowy uszczelniony to z pewnościa będziesz miał obiektyw bez uszczelnień. Wiec nie ma co się kusić na uszczelnione cacko za duże pieniądze tylko poszukać dobrej torby fotograficznej/ plecaka/futerału coby dobrze chroniły aparat i obiektyw.
A jesli Ci przyjdzie ochota na fotografowanie w deszczu to firma Kata ( izraelska) produkuje pokrowce przeciwdeszczowe do lustrzanek. Zapewne przed padajacym śniegiem też sprzęt uchronią.
Za filtrem UV rozejrzyj się w testach www.optyczne.pl. Najdroższy wcale nie znaczy najlepszy. Tyle informacji uważam, że wystarczy.
Czasem sam się zastanawiam czy dokonać zakupu canona 400d, mimo jego wad, (po rozczarowaniu canonem 40D :( ), zanim pokuszę się na coś lepszego i droższego. Głównie z uwagi na wędrówki po górach, a tam, każdy kilogram waży podwójnie. Canon 400D + Tamron 17-50/2,8 to waga coś koło 1 kg a to już sporo. Do tego dojdzie jeszcze waga akumulatorów, filtrów.
To oczywiście mój pogląd na temat aparatu dslr w górach z którym nie każdy musi się zgadzać. Pobyt w gorach to sama przyjemność... pod warunkiem, że wszystko mało waży w sytuacji kiedy trzeba ze sobą na plecach nosić żywność, napoje, odzież, sprzęt fotograficzny. Jest tego sporo.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007   

jaad75 napisał/a:
MM napisał/a:
Liczy się zarówno jakość jak i ilość. Co mi po jednym najlepszym obiektywie na świecie? Ja chcę je mieć bardzo dobre sziełka w całym zakresie. Canon MA.

Pentax też ma. Tyle, że te dłuższe trudniej dostać, bo wymieniają linię obiektywów niestety...
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/#data

Pentax na pewno ma super szkiełka, ale spróbuj kupić 300/2,8 albo 600/4. To graniczy niemal z cudem. I tu jest wyższość Canona czy Nikona.

Kwazar
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Lis, 2007   

Dzieki jeszcze raz serdeczne wszystkim za pomoc! Właśnie przyszło do mnie wspaniałe body D20 :D Wielka skrzynka ;-) W szczegolnosci dzieki dla chodzących po górach za doradztwo!!! No i dla MM za ostateczne naprowadzenie na cel:)

Kwazar
Początkujący

PS. HUUURA!!! 8)

Smola 
Maniak

Kwazar - witamy w rodzinie :)

Sluchaj a ja mam do ciebie jeszcze takie pytanie.

Do konca stycznia siedze w Ljubjanie w Slowenii.

Ale jak wroce co bys powiedzial na jakis wspolny wypad w Tatry? Moim zdaniem kwiecien jest najlepsiejszy :D bo wtedy jest bardzo dobre swiatlo ( nie ma tego upalu ), a poza tym sa puste szlaki. I spotykasz tylko osoby, ktore faktycznie maja pojecie o chodzeniu po gorach.

To jak, to taka bardzo wstepna propozycja ?

Moze ktos sie dolaczy ????

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Kwazar napisał/a:
Dzieki jeszcze raz serdeczne wszystkim za pomoc! Właśnie przyszło do mnie wspaniałe body D20 :D Wielka skrzynka ;-) W szczegolnosci dzieki dla chodzących po górach za doradztwo!!! No i dla MM za ostateczne naprowadzenie na cel:)

Jak rozumiem jesteś zadowolony z polecanego zakupu? :D
Nie wiem jak Tobie się to body podoba, ale ono dla mnie wyglądało na niemal nowe :wink:

Kwazar
Początkujący

Wysłany: Pią 09 Lis, 2007   

Smola: Propozycja bardzo fajna, bardzo wstepnie mozemy sie umowic. Po glowie chodzą mi nawet jakies inne, troszke wyzsze góry. Z natury nie planuje tak odlegle ale pomysl mi sie podoba, dzieki!

MM: Zadowolony jestem bardzo:D Tego samego dnia moj kuzyn kupił D80 i nie powiem zebym miał kompleksy;-) ale bede jesczze bardziej, gdy dokupie obiektyw... mysle ze na dniach cos wybiore.

Kwazar
Początkujący

Wysłany: Wto 20 Lis, 2007   

Smola napisał/a:

I najważniejsza rzecz - mocny, cieply, sztywny i wytrzymały futerał ( torba ) dlatego że jak sie zsuniesz i zaczniesz hamować czekanem czy zapadniesz sie w kosówke to twój aparat niechroniony może ucierpieć.

Wybrałeś juz taki futerał? ;-)

Pozdrówka!
Piotr

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak chcesz coś pancernego do zestawu foto to sobie obejrzyj ofertę firmy Kata. Ja używam tylko Lowepro i jestem bardzo zadowolony. Już nie raz broniła mi sprzętu przed uszkodzeniem.

Smola 
Maniak

Wybralem ale chyba nie za dobrze. Kupilem apollo bo byl tani i dobrze wykonany i co najwazniejsze mial metalowe karabinczyki, kolka itd.

Idealnie wchodzi do niego tamron 70-300 i c30d z zoomem standardowym.

I do tego jest mala ta torba.

Ale tydzien temu stalo mi sie cos...ide, a tu nagle peklo mi to metalowe kolko od paska i torba spadla mi z 0.5 m na beton.

Oczywiscie z aparatem i szklami nic sie nie stalo.

Ale sie wkurzylem.

Podobaja mi sie lowwpro i vanguard. sa swietne.

Tylko taka do d20 to 300 zl. Nie moglem sobie pozwolic. I maja jeden minus - sa duze. A w gorach to problem.

Kiedy uzywalem Fuji S7000 mialem swietny futeral samsonite. Zrobiony przez hame na zlecienie samsonita.
Ostatnio zmieniony przez Smola Wto 20 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Kwazar
Początkujący

Macałem dziś wyroby firmy Kata np. H-12, jak stwierdził sprzedawca idealna na warunki zimowe. Rzeczywiscie wrazenie super, jedyny minus - cena okolo 250 PLN. Mialem w rekach tez Lowepro toploader 70 AW (na allegro 220 z wysylka). Ogolnie, tak jak piszesz wszystko drogie i duze:)

007areka
[Usunięty]

...takie ceny beda, ja rowniez polecam lowepro, np. seria - reporter.....

Smola 
Maniak

No wlasnie lowepro, vanguard ( kata nie widzialem ) są cieple ( grube scianki, pożądne szwy, metalowe gadżety ) ale przez to duże i drogie.

Są jeszcze torby National G. ale w sklepach ich nie uświadczysz.

Ale ja juz mam nauczkę - często zabezpieczam wszelkie futeraly w miejscach gdzie są metalowe oczka pętelką z cienkiej kewlarowej linki wspinaczkowej zawiązanej hunterem. Teraz tego nie zrobiłem. :(

MM 
GORSZY SORT POLAKA

National G. to też Kata tak naprawdę :wink:

Kwazar
Początkujący

Wysłany: Sro 21 Lis, 2007   

Hmm... Najlepiej byloby znalezc torbe ze stelazem wewnetrznym, coś jak "klatka" w samochodach rajdowych;-)

Odpowiedz do tematu