Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szybki test na front i back focus
Autor Wiadomość
TomB
Nowy

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007   

Witam,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikkora 18-200mm 3.5-5.6 G ED DX VR którego to używam z moim D40. Nie do końca jestem zadowolony z ostrości, więc wykonałem w/w test. Oto wyniki :

Ogniskowa 95, przesłona 5,28

Ogniskowa 200, przesłona 5,6

Jak dla mnie to występuje tu BF, ale że jestem kompletnym laikiem dlatego pytam co o tym myślą bardziej doświadczeni koledzy ? Czy to się kwalifikuje do kalibracji ? Czy może ja jestem przewrażliwiony ?

Reklama

komar_kzy 
Rozmowny

Poczytaj to co napisali w tym manualu skoro juz go masz. Napisano tam, ze tekst ma byc przede wszystkim w polu ostrosci a delikatne dochyłki nie przod/tyl nie przeszkadzaja. To po pierwsze.

Po drugie test robi sie raczej na najwyzszej mozliwej przysłonie i nakrótszej ogniskowej.

Po trzecie - skoro masz komplet D40 i szklo nikkora to o jakiej kalibracji tutaj mowimy?

Ten temat dotyczy głównie puszek Canona z obiektywami zewnetrznych producentow....

TomB
Nowy

komar_kzy napisał/a:
Poczytaj to co napisali w tym manualu skoro juz go masz. Napisano tam, ze tekst ma byc przede wszystkim w polu ostrosci a delikatne dochyłki nie przod/tyl nie przeszkadzaja. To po pierwsze.

Po drugie test robi sie raczej na najwyzszej mozliwej przysłonie i nakrótszej ogniskowej.

Po trzecie - skoro masz komplet D40 i szklo nikkora to o jakiej kalibracji tutaj mowimy?

Ten temat dotyczy głównie puszek Canona z obiektywami zewnetrznych producentow....

Manual przeczytałem. Zdjęcia były robione przy najwyższej możliwej przesłonie dla danej ogniskowej. Przy najkrótszej ogniskowej (18 mm) autofokus nie działa po zbliżeniu aparatu na taką odległość by kartka wypełniała cały kadr - a to jeden z warunków podanych w tymże manualu.

Co do kalibracji to właśnie o to się pytam. Skoro się nie kalibruje jak piszesz, to co należałoby zrobić, gdyby występował znaczny BF czy FF ?

rafid78 
Bywalec

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007   

Jak dla mnie to wszystko wyglada OK.Gdybys mial Tamrona lub Sigme..., tam to dopiero jest zabawa w BF/FF.pozdrawiam

komar_kzy 
Rozmowny

Zczynajac od tego, ze u Ciebie takie zjawisko nie wystepuje a raczej na tej przyslonie glebia ostrosci jest na tyle duza ze raczej nie wychwycisz jej tak latwo. Na upartego gdybym chcial zrobic koniecznie taki test z tym szkielkiem zastosowałbym ciut dłuższa ogniskowa np. 24 ale tak zeby zachowac max otwor przyslony. Pokrec troszke piersciniem bardzo powoli i zobaczysz kiedy na body wskoczy ci wyzsza wartosc niz 3,5. Cofnij wtedy odrobine spowrotem do 3,5 i wtedy powinienes byc w stanie zlapac ostrosc.

Jesli takie cos by sie zdarzyło mysle, ze takie szkielko sie wtedy poprostu oddaje na gwarancje lub wymienia, bo to niejest wtedy kwestia nieporozumienia miedzy body a szklem tylko ewidentna wina szkielka.

komor 
Moderator

A moim zdaniem koledze TomB chodzi o to, że za punktem ostrości głębia jest większa niż przed. Należy więc tylko kolegę uświadomić, że zjawisko jest normalne, tzn. głębia ostrości rozciąga się w przybliżeniu w jednej trzeciej przed ostrzonym obiektem oraz w dwóch trzecich za nim.

TomB
Nowy

komor napisał/a:
A moim zdaniem koledze TomB chodzi o to, że za punktem ostrości głębia jest większa niż przed. Należy więc tylko kolegę uświadomić, że zjawisko jest normalne, tzn. głębia ostrości rozciąga się w przybliżeniu w jednej trzeciej przed ostrzonym obiektem oraz w dwóch trzecich za nim.

Nie miałem o tym pojęcia. Wydawało mi się, że powinno być tak samo po obu stronach. Niemniej wydaje mi się, że obraz jest najbardziej ostry na poziomie kreski oznaczającej 6mm za punktem na który była ostrość ustawiana. Jeśli jest to norma jak twierdzi kolega komar_kzy, to nie będę latał do sklepu wymieniać.

pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   

Dokładnie jak komor napisał.
W moim N18-70 dokładnie tak jest 1/3 przed i 2/3 za.
Chcesz się dalej w to bawić to zrób to z tak polecanym testem z bateryjkami. I fotkę zrób z odległości np 3 m.

Odpowiedz do tematu