Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Trochę późno, możliwe że podjąłeś już jakieś decyzje , ale napisze tak na przyszłość , i dla kolejnych "wahających się " I mam nadziję, że do Nikona jest równie dobra .
Używałem dwu systemowych Canona 430 EXII i 580 EXII . ostatnio dołaczył do tego Nissin 866 mkII . Długo zastanawiałem się nad jego zakupem , czytałem opinie , testy , zdania były podzielone , ale .... nie żałuję . Wszystkie trzy moje lampy wyzwalane są radiowo przez Pixel King . Pracują z 7D i.... wszystko jest jak należy , a nawet więcej . Nissin ma dużo lepiej widoczny wyświetlacz i bardzo dobrze widoczne zmiany nastawień z aparatu , natychmiastowe potwierdzenie na lampie że zostały wprowadzone . Z 430 niekiedy są problemy , "wiesza się " , trzeba ja właczyć ponownie i dopiero wtedy jest skora do współpracy . Z Nissinem nie miałem ani razu tego problemu . Plusem jest mozliwość zmiany zoomu ręcznie z lampy , pomimo informacji przekazywanej z aparatu . 580 nie realizuje takiej możliwości i uparcie wraca do danych aparatu pomimo zmiany ręcznej . ( po naciśnięciu spusty migawki do połowy) Nissin w tym, przypadku wykazuje dużo większą elastyczność i po ustawieniu ręcznym realizuje błysk ustawionym kątem, zmienia go automatycznie dopiero po zmianie fizycznej z aparatu . Bardzo chwalę tez kolorowy wyświetlacz , widoczne menu niebieskie dla TTL i po przejściu na manual z daleka widoczne brązowe. ( nie będzie to zaleta dla daltonistów ) , I jest czytelny !! W Canonach trzeba się przyglądać wnikliwie . Poza dźwiękiem cichego piszczenie- skrzeczenia w czasie pracy naprawdę nie odbiega od lamp systemowych . Zoom chodzi nie głośniej niz w 580.
Na razie nie dostrzegam innych wad. Zobaczymy jak dalej w użytkowaniu.
Z 430 niekiedy są problemy , "wiesza się " , trzeba ja właczyć ponownie i dopiero wtedy jest skora do współpracy .
Założona na aparat też, czy tylko z Pixel Kingiem? Moja 430EX II nie sprawia takich problemów, ale nie używam Pixel Kingów, używam z Phottix Strato II bez problemów. Ale to wyzwalacze manualne, nie TTL, więc nie powinny sprawiać kłopotów.
kelvinpiotr napisał/a:
Plusem jest mozliwość zmiany zoomu ręcznie z lampy , pomimo informacji przekazywanej z aparatu . 580 nie realizuje takiej możliwości i uparcie wraca do danych aparatu pomimo zmiany ręcznej . ( po naciśnięciu spusty migawki do połowy)
Oj, oj… To też chyba musi być sprawka Pixel Kinga!
Oj, oj… To też chyba musi być sprawka Pixel Kinga!
Tego nie jestem do końca pewien . miałem tez pożyczoną 580 EX i tu można było bez problemu zmienić ogniskową ręcznie na lampie , pomimo informacji z aparatu. Przy EXII już nie . Oprogramowanie do Kingów wgrane aktualne.
komor napisał/a:
Założona na aparat też, czy tylko z Pixel Kingiem?
Z Pixel Kingiem , Zestaw wszystkich trzech pracuje bardzo " zgodnie " , sterowanie z aparatu działa i w TTL i manualu. Poza drobnymi wpadkami małej 430 w TTL .Ale po zresetowaniu jest ok. Może to się zdażyć tak co 100 zdjęcie . I to bez względu który z odbiorników podepnę do danej lampy . Zresztą za każdym razem może być podpięty inny , nie mam ponumerowanych i przypisanych do danej lampy. W manualu jest wszystko w porządku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9