Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do Canon'a 600D
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

mrck napisał/a:
Cześć wszystkim, pierwszy post więc się witam:)

Wczoraj zakupiłem Canona 600D. Długo się zastanawiałem nad obiektywem, i w końcu wybrałem stałkę Canona 50/1.4. Czy waszym zdaniem to dobre połączenie? Wyboru dokonałem myśląc o tym, co będę fotografował - chciałbym zacząć robić zdjęcia nocne(głównie nieba), oraz do fotografii codziennej - trochę w domu, plenerze. I właśnie chodzi mi o to drugie.czy w domu zda egzamin? Pewnie za niedługo się przekonam sam - na razie muszę poczekać na dostawę - ale jestem ciekaw waszych opinii o takim połączeniu.

Och, zacne połączenie i gratuluję odwagi. Powinno zdać egzamin o ile nauczysz się tym fotografować bo nie wszystko wyjdzie tak jak byś tego na początku chciał. W przeliczeniu dla twojego korpusu to jak 80mm. Liczę, że zbierasz już pieniążki na inne szkła. Jeśli masz ambicje na obiektywy stało-ogniskowe, to "u cioci na imieninach" bez takiego 24mm może być ci ciężko.

Reklama

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Gru, 2012   

Do cioci na imieniny zawsze mogę wziąć starego Olympusa SP570, którego do tej pory używałem. Tylko już dawno przestał mi wystarczać, dlatego po kilku podejściach w końcu udał się zakup lustrzanki.
W sumie w domu chodziło mi bardziej nie o to, aby ogarnąć pół pokoju, tylko raczej jakiś jego wycinek - foto dziecka, 2-3 osób, jakieś "scenki sytuacyjne", portrety, itp... I o to się pytałem czy zda egzamin, czy jednak za wąski? Bo na razie zakup innego szkła raczej nie wchodzi w grę.
Kiedyś miałem dylemat - zoom czy stały obiektyw. Ale taraz jak szukałem to w sumie tylko stałki. Troche dlatego, że chciałem dobre światło, a trochę z sentymentu, bo kiedyś będac dzieckiem ojciec pokazywał mi wszystko to, co związane z fotografią, podstawy robienia zdjęć, wywoływanie filmu, powiększalnik, naświetlanie, odczynniki, itp... Więc kiedyś zoomów nie było i zdjęcia fajne się robiło. Tylko teraz analog a cyfrówka to nie to samo, a to moja pierwsza cyfrówka. Dlatego pytam. Mam nadzieję, że obiektyw się sprawdzi w pomieszczeniach.

Ps. A kolega z Halifaxu w UK czy Kanadzie?

Wojmistrz 
Obserwator

Nic prostszego. Ustaw swojego SP570 na jakieś 14-15mm i będziesz miał taką samą ogniskową dla porównania. Co do światełka to uważam, że zrobiłeś bardzo dobrze.
Mieszkam w UK, kiedyś mieszkałem w Mansfield i Nottingham i do Worksop jeździłem do pracy :)

muzyk 

mrck napisał/a:
i w końcu wybrałem stałkę Canona 50/1.4.

Dokup Sigmę 30 1.4 z czasem.

mrck
[Usunięty]

Cytat:

Dokup Sigmę 30 1.4 z czasem.

Może kiedyś uda się, bo na razie inne priorytery. Na razie czekam z niecierpliwością na dostawę :wink:

Dziękuję za odpowiedzi.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mrck napisał/a:
Wczoraj zakupiłem Canona 600D. Długo się zastanawiałem nad obiektywem, i w końcu wybrałem stałkę Canona 50/1.4. Czy waszym zdaniem to dobre połączenie? Wyboru dokonałem myśląc o tym, co będę fotografował - chciałbym zacząć robić zdjęcia nocne(głównie nieba), oraz do fotografii codziennej - trochę w domu, plenerze. I właśnie chodzi mi o to drugie.czy w domu zda egzamin? Pewnie za niedługo się przekonam sam - na razie muszę poczekać na dostawę - ale jestem ciekaw waszych opinii o takim połączeniu.
Obiektyw 50mm na matrycy aparatu 600D, jako jedyny, to według mnie kompletne nieporozumienie do fotografii w domku.
Zupełnie nie wiem jak to zrobiłeś. :smile:

muzyk 

B o g d a n napisał/a:
jako jedyny, to według mnie kompletne nieporozumienie do fotografii w domku.

Do portretów może być, ale szersze kadry to ... marnie.
Chyba, że bardzo obszerny dom :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

muzyk napisał/a:
szersze kadry to ... marnie.
muzyk napisał/a:
Chyba, że bardzo obszerny dom
muzyk, obszerność domu nie zmieni szerokości kąta "patrzenia" obiektywu. :razz: :wink:

muzyk 

B o g d a n napisał/a:
obszerność domu nie zmieni szerokości kąta "patrzenia" obiektywu.

Jak nie jak tak? Przecież możesz się bardziej oddalić :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wiesz jaka jest różnica pomiędzy miarą kątową, a liniową? :razz:

muzyk 

B o g d a n napisał/a:
Wiesz jaka jest różnica pomiędzy miarą kątową, a liniową?

Hmm. Ten mi tu zaraz z geometrią... :roll:
Chodzi pół żartem, pół serio o to, że oddalając się 50-tką też uchwycisz dany kadr, co bardziej szerokim z bliższej odległości, czy nie?

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Gru, 2012   

W domu, jak już pisałem, nie zależy mi na objęciu większej powierzchni tylko jakiegoś tam wycinka. Ale jak piszecie że i z tym może być marnie... to marnie:( Będę testować i zobaczymy czy taki wystarczy czy zbierać na następny.

Wojmistrz 
Obserwator

Ja za dużego domku nie mam, ale najczęściej w nim robię właśnie 50, z tym, że mam się czym posiłkować jak potrzebuję coś szerszego. Koledze zawsze pozostaje Olympus SP570 :)

mrck
[Usunięty]

Znalazłem ciekawy kalkulator kątów i pola widzenia. I przy tym obiektywie i matrycy wychodzi pole widzenia 0.9 na 0.6m z 2 metrów :shock: . Hmmm... Marnie rzeczywiście do domu. Ale w sumie to nie tylko po to go kupiłem, bo chcę też zacząć robić zdjęcia nocne i zdjęcia nieba nocą - to tu chyba będzie lepiej się do tego nadawać. No i też sporo na zewnątrz. Ale fakt - do domu to chyba z czasem trzeba będzie coś dokupić.

@Wojmistrz - poczytałem o Sigmie 50mm/1.4 i chyba lepsze od Canona? Różnica w cenie ok. 50 funtów. Jakoś nie trafiłem na nie wcześniej - choć w moim przypadku, jako że zaczynam z cyfrówkami, to Canon chyba w zupełności wystarczy.

I pierwsza myśl i nauka, jaka się nasuwa z rozmowy z wami - 50mm na analogu i na lustrzance to nie to samo :grin:

Kalkulator kątów i pola widzenia obiektywów

moronica 

Pomogła: 106 razy

mrck napisał/a:
I pierwsza myśl i nauka, jaka się nasuwa z rozmowy z wami - 50mm na analogu i na lustrzance to nie to samo :grin:

aparaty analogowe to aparaty na film (i inne materialy swiatloczule) a ten moze miec rozne formaty. wsrod aparatow analogowych rowniez sa lustrzanki. lustrzanki cyfrowe rwniez maja matryce roznych rozmiarow. tak wiec te wnioski jeszcze wymagaja dopracowania

Odpowiedz do tematu