Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibracja Sigmy
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

Warto jednak pamiętać o czym uświadamiał nas kiedyś jaad75, mianowicie że test autofocusa z tablicami ustawionymi pod kątem 45° niesie w sobie pewną niemiarodajność wynikającą z możliwego i dopuszczalnego przesunięcia czujnika AF w stosunku do tego, co widzimy na matówce.
Zwróćcie uwagę na to jak wygląda test AF w testach Optycznych. Tam ostrzenie jest na tablicy ustawionej prostopadle do osi optycznej, a „linijka” ustawiona pod kątem 45° służy tylko do oceny gdzie realnie pojawiła się ostrość.

Ja planuję sobie z pudełka po butach zrobić sobie takie coś, jak mają Optyczni... :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

komor napisał/a:
Ja planuję sobie z pudełka po butach zrobić sobie takie coś, jak mają Optyczni...

I katowac sie testami? Mi juz przeszlo :mrgreen: W praktyce najczesciej wyjdzie samo czy jest FF/BF. Dodatkowo w Sigmie mamy 2/3 lata na zauwazenie tej wady.

Monastor 
Optyczny

MC, z tym, że lepiej ją zauważyc w domu niż na przykład marznąc na śniegu i próbując sfotografowac ptaki :roll:

komor 
Moderator

MC, ja mam bardzo mało czasu, więc ten plan z pudełkiem na buty pewnie zrealizuję na emeryturze, której nie dożyję. Ale jak będę kupował jakiś obiektyw to taki test by się przydał, nie zamierzam testować obiektywów które już mam, bo wiem, że są wolne od wady FF/BF. :)

MC 

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   

komor napisał/a:
nie zamierzam testować obiektywów które już mam

Uffff :mrgreen: Przy zakupie to faktycznie warto. Chociaz moja s10-20 jak i te ze zlotu ostrzyly prawidlowo. Moze z Sony Sigma radzi sobie lepiej.

Monastor 
Optyczny

MC, na zlocie chyba nikt nie narzekał na FF/BF w wypożyczonych obiektywach. Przynajmniej nie słyszałem o takich przypadkach.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Bo to były egzemplarze samodopasowujące się do body :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No ja powiem, że w 120-300 miałem FF na bank, ale mało z tego obiektywu korzystałem więc nie narzekałem.

MC 

Monastor, w jakims 50-150 padl AF. Poza tym zdaje sie w 50/1.4 tez byly problemy z AFem.

Monastor 
Optyczny

MC, o tym słyszałem, dla porównania w którymś Canonie prezentowanym na tarasie (180-tka makro chyba) też coś padło. Ograniczmy się do FF/BF.

Co do współpracy Sony-Sigma. Przypuszczam, że jest podobnie. Piszą, że najgorzej w Canonie, ale sądzę że to wynika z popularności systemu. Mamy na forum więcej kanonierów, statystycznie więcej problemów FF/BF powinno się przytrafiac właśnie im.

MC 

Monastor napisał/a:
Piszą, że najgorzej w Canonie, ale sądzę że to wynika z popularności systemu.

Szczerze - nie wiem. Na KKM sporadycznie sa sygnaly, ze Sigme trzeba oddawac do kalibracji. Moze nikt nie chce sie chwalic. Ja (jak na razie) zastrzezen nie mam.

lisor 
Uczestnik

Wysłany: Pią 15 Sie, 2008   

... testowałem w lepszych warunkach. Jak to oceniacie ?

[ Dodano: Pią 15 Sie, 2008 21:39 ]
... skucha, czegoś załącznika nie dokleiło ?

[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 13:30 ]
... z kategorii pytań praktycznych.

Czy wartość FF ma stałą wartość niezależnie od odległości obiektyw/cel ?

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 07:22 ]
... wczoraj Sigma powędrowała do serwisu.

[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 19:11 ]
...wizyta z pobytem klamotów w serwisie trwała okrągłe trzy tygodnie. Aktualnie testuję...

comatus 
Uczestnik
Piotrek

Wysłany: Pon 17 Lis, 2008   

Takie pytanko.
Ostatnio dzwoniłem do serwisu Sigmy o koszt kalibracji FF/BF w 100-300/4 Ex (bez gwarancji). Miła Pani przez telefon powiedziała, że obiektyw nie da się kalibrować i potrzeba ściągnąć nową płytę główną (czy cos w tym stylu) z Japonii i wtedy da sie to wyregulować - w sumie 400 PLN. Napisałem też maila i miły Pan odpisuje, że: "Koszt kalibracji wynosi 256,22 zł brutto + koszty transportu". A że jestem z 3miasta to chyba transport odpada ;)
Pytanie, komu wierzyć? :roll:

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

comatus, do mojej 100-300 F/4 nic nie trzeba było sprowadzać. Pani stwierdziła ten fakt przez telefon? Dziwnie to brzmi... chyba, że ustawiają obiektywy tak, żeby się psuły po upływie czasu gwarancji :smile:
albo coś źle zrozumiałeś i może popsuł im się wykorzystywany do tego sprzęt. Tak czy inaczej rozbieżność ceny spora.
Chyba najlepiej przejść się osobiście do serwisu i tam wybadać sprawę.

MC 

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

comatus, a to jest ta najnowsza sigma100-300? Bo jest chyb atez wersja starsza, ktora nie wspolpracuje z lustrzankami cyfrowymi :???:

Odpowiedz do tematu