Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Viper 146x133 i 686g, Monarch 119x123 i 435g, HG 96x109 i 270g, Leica 96x92 i 235g.
Jak dla mnie przeskok między viperem a monarchem jest spory, ale nie na tyle, żebym się na niego skusił jako uzupełnienie. Mimo wszystko nie jest to lornetka do kieszeni, a o taką właśnie mi chodzi. Może jakimś rozwiązaniem byłoby pozbycie się vortexa i zdecydowanie tylko na monarcha, ale za bardzo lubię tego pierwszego.
Dlatego najbardziej przemawia do mnie dokupienie jednego z maluchów. Natomiast kvirowi lekko skomplikował teraz sprawę, stając twardo za Leicą
Trzeba będzie pobawić się obydwoma i wtedy dokonać wyboru. O ile będzie to możliwe.
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013
Wprawdzie Obserwatorek zdrowo się po mnie przejechał, ale ja będę obstawał przy swoim. Od ponad 25 lat zawsze mam jakąś 20-tke na rower i w góry. W tym czasie miałem ich już 4 sztuki i pewnie o ile ta obecna się zużyje - kupię następną - przy czym zawsze będą to lornetki budżetowe tak do 300 zeta. Spowodowane jest to tym, że po pierwsze w "zerkaniu" jakość obrazu nie jest czynnikiem decydującym, a po drugie użytkowanie lornetki w sportach jest ryzykowne (dla lornetki) - poszło mi już 3 sztuki, a szkoda by było strzaskać Leike.
Podtrzymuję również to, że 20-tki nie nadają się do jakichkolwiek przyzwoitych a zwłaszcza długotrwałych obserwacji. W dużej mierze wynika to z małych muszli ocznych, przez co lornetki nie można oprzeć o kości oczodołu. Można temu zaradzić "robiąc" dodatkową muszle z kciuka i palca wskazującego - ale przecież nie o to chodzi. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najbardziej ergonomiczną lornetką jaką miałem była Steiner Safari 8x21, komfort jej użytkowania porównywalny był do pełnowymiarowych.
A co do Leiki to zachęcam do lektury testu wytrzymałościowego. Dwie wpadki na dwie testowane sztuki daje do myślenia i potwierdza to o czym wróbelki ćwierkają. A ćwierkają że Leika sprzedana została jakiemuś funduszowi i panowie w drogich garniturach już od jakiegoś czasu sprzedają nam splendor i prestiż.
Może w takim razie Swarek?
Witam
Włączę się do dyskisji poniewaz walczyłem z tym samym problemem. Na blizniaczym topiku Doctera 8x21 dałem fotki małej Meopty 8x32 (dł.123mm) i Doctera 8x21 (dł.105mm). Ta Meopta ma więc rozmiar prawie jak Monarch 7 8x30. Różnica pomiedzy 30/32 i kompaktami wydaje się być niewielka, raptem 18mm, podobnie między Nikonem 8x21 i Monarchem 7 8x30. Jednak różnica nie tkwi w długości ale w całej objetości lornetki i wielkości po złożeniu, gdzie ta na podwójnym zawiasie ma futerał dwa razy mniejszy (popatrzcie na fotki po złożeniu lornetek). Jakość obrazu z wysokiej klasy maluchów jest naprawdę bardzo wysoka i porównywalna spokojnie do wiekszych braci (tylko nie poza zmierzchem i nocą, przy zachmurzeniu i w dzień w lesie całkiem spokojnie). To prawda, że trzeba bardziej precyzyjnie ustawić ostrość i rozstaw okularów, który w 8x30 ustawiamy w zasadzie raz na amen, ale coś za coś. Monarch 7 8x30 sądząc po parametrach jest wspaniałą lornetką podstawową, bo z taką lornetką nie ma sensu kupowanie czegokolwiek większego natomiast niestety nie jest on dyskretnym wycieczkowym maluchem, szkoda bo fajny. To tak jak mieć w kieszeni mały płaski kompaktowy aparat albo najmiejszą lustrzankę lub bezlusterkowca z wymiennym obiektywem.
Kivirovi obstaje przy Leica bo ja widzial ale nie widział Nikona HG 8x20, a słyszał, że wspaniały. Trinovid to była dobra i solidna seria, potem się dopiero im pochrzaniło. No ale Leica Ultravid Silverline to będzie chyba na zawsze moja największa platoniczna miłość optyczna, obojętnie która. Ale winę za to ponosi w całkowitości Arek.
Ja małego M7 nie widziałem ale Swaro CL mnie urzekł bez reszt no a M7 ma lepsze parametry techniczne. One jest naprawdę nieprawdopodobnie mała. Przy niej HG 32mm wygląda jak kombiak przy kabriolecie.
Widzę, że temat małych lornetek wzbudza na forum dużo emocji Na chwilę obecną dla mnie faworytem jest hg 8x20. Zobaczymy jeszcze po konfrontacji na żywo.
HG jest bardziej sportowy, gumowany osłaniany itp, a Trinovid klasyczny: szkło i metal. Myślę, że czynniki wizualne zdecydują ostatecznie, bo różnic obrazu w małych, podobnej klasy lornetkach trudno się dopatrzyć.
* rabarbarrr
> Widzę, że temat małych lornetek wzbudza na forum dużo emocji
Bo jest to temat zakazany , zarówno na tym forum jak i na całym portalu Optyczne !
Na szczęście Naczelny gdzieś świętuje i do jego powrotu możemy poszaleć ...
Różnica jest jeszcze taka, że Leica jest bryzgoszczelna, a Nikon wodoszczelny i wypełniony gazem. Na plus tej pierwszej jest natomiast dożywotnia gwarancja w porównaniu do 10 lat przy hgl.
Do tego milimetr różnicy w odstępie źrenicy i 60 cm w odległości minimalnego ostrzenia (tutaj znów przewaga Nikona).Ale to już sprawy raczej mniej istotne.
A gdzie tak w ogóle te maluchy są produkowane?
Miałem dzisiaj okazję pobawić się Nikonem. Moje wrażenia po kilkunastu minutach z lornetką:
Jest naprawdę mała i lekka. Wiedziałem że będzie mała, ale jak wziąłem ja do ręki to i tak doznałem lekkiego szoku. Po złożeniu z łatwością wejdzie do większości kieszeni. Obudowa wydaje się być solidna i dla mnie jest ładna, chociaż Leica z obrazków sprawia wrażenie bardziej dystyngowanej. Zawiasy faktycznie mogłyby chodzić z większym oporem. Przez to, że zginają się dość łatwo podczas obserwacji można przypadkowo je przesunąć i zepsuć sobie ułożenie lornetki.
Muszle oczne rozwijają się z należytym w moim odczuciu oporem i również sprawiaja wrażenie solidnych. Jak w wielu lornetkach, którymi miałem okazję się pobawić jedna z nich rozwija się z trochę większym oporem niż druga. Przyznam - są małe. To jest moim zdaniem chyba największy minus tak małego sprzętu. Nie ma co ukrywać, że spada przez to komfort użytkowania, aczkolwiek nie jest to na pewno czynnik decydujący o tym, żeby lornetki nie kupować. Moim zdaniem spokojnie można prowadzić nawet dłuższe obserwacje, chyba, że ktoś ma naprawdę duże oczy.
Pokrętło z ustawianiem ostrości, które dość nietypowo znajduje się z przodu chodziło w tym egzemplarzu jak dla mnie z idealnym oporem, a jego położenie nie stwarzało mi trudności w użytkowaniu.
Teraz trochę o optyce. Od razu podkreślam, że nie miałem, zbyt wiele czasu ani warunków, żeby dokładnie wszystko zbadać i porównać do innej lornetki. Pierwsze spojrzenie i ponownie doznałem lekkiego szoku. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobrze. Przyznam, że dzień w moich okolicach słoneczny, chociaż obserwowałem między blokami. Obraz ostry prawie po same brzegi, jasny, bardzo kontrastowy i po prostu ładny. Myślałem, że będzie dużo ciemniej. Aberracja nie rzuciła mi się w oczy. Faktem jest, że wszystko drga trochę bardziej ze względu na rozmiar lornetki, ale już po kilku chwilach nauczyłem się trzymać ją tak, żeby było dobrze.
Krótkie podsumowanie. Lornetka wywarła na mnie dużo lepsze wrażenie niż sie spodziewałem. Nie rozumiem trochę tych wszystkich krytycznych opinii pod adresem rozmiaru 8x20. Nie chcę popadać w jakiś wielki zachwyt na chwilę obecną, bo nie miałem zbyt wiele czasu na dokładne ogledziny. Po tym co widziałem jestem zdecydowanie na tak. Właściwie chciałem wyjść już z lornetką, ale ze względu na cenę postanowiłem jeszcze wszystko dokładnie przemyśleć. Może uda się gdzieś dorwać jeszcze Leicę.
L bedzie jeszcze mniejsza. Muszle powinny pracowac jednostajnie. Moze poluznil sie metalowy pierscien na koncu okularu (ja tak mialem w swoim egzemplarzu) Jesli ogladales uzywanego N sprawdz optyke czy ma te same powloki i czy jest idealnie czysta wewnatrz.
Oglądałem nowy egzemplarz. Była to bardzo subtelna różnica, aczkolwiek wyczuwalna dość szybko. Nie wydaje mi się żeby coś tam było poluzowane, ale nie znam się na lornetkach na tyle, żeby być pewnym. Czy da się to jakoś jednoznacznie stwierdzić ? Jeśli zdecyduje się na zakup to prawdopodobnie będzie to ten model (jedyny w mieście).
Dobre maluchy zaskakują i to bardzo. Leica po wzięciu do ręki sprawia wrażenie bardzo pancernej i zdecydowanie cięższej niż się człowiek spodziewa. Dystyngowana Leica może Cię oczarować, jeśli masz słabe nerwy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13