Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon czy Leica ?
Autor Wiadomość
rabarbarrr 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   Nikon czy Leica ?

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem małej lornetki, którą mógłbym wszędzie ze sobą zabrać. Po wstępnej analizie zasobów internetu rozważam zakup Leici Trinovid BCA 8x20 albo Nikona HG L 8x20 (bardziej skłaniam się w stronę Nikona).

Niestety niezbyt wiele opinii jest o tych lornetkach, a nie mam możliwości obejrzenia ich gdzieś na żywo i porównania. Może ktoś z Was mógłby coś więcej o nich napisać (a najlepiej porównać) ? I czy w ogóle są warte swojej ceny ?

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   

Z obejrzeniem tych lornetek jest u nas krucho - w zasadzie tylko u dystrybutorów. Wprawdzie w przeciwieństwie do Arka jestem zwolennikiem tego typu lornetek i miałem okazję patrzeć przez Nikona i Zeisa 8x20, ale muszę się zgodzić z Arkiem co do przydatności tego typu lornetek.
Musisz pamiętać, że w zasadzie nadają się one jedynie do zerkania, ewentualnie do podstawowych obserwacji w doskonałych warunkach oświetleniowych. Ich podstawowymi zaletami są niska masa (ok. 200g) i niewielkie wymiary, dzięki czemu można je dosłownie zabrać wszędzie (rower, lotnia itp.)
Nie nadają się one natomiast to obserwacji, szczególnie kiedy jest pochmurnie.
Z tego względu kupowanie topowych 20-tek uważam za nieporozumienie. Zwłaszcza, że za tą (wcale nie małą) kasę możesz kupić konkretną 30-tkę, która dostarczy naprawdę wspaniałych wrażeń. W cenie Leiki 8x20 dostaniesz sprzęt o jakim wielu z nas może pomarzyć.
Jednakże o ile w Twoim przypadku koniecznie musi być to 20-tka - to zamiast Nikona czy Leiki polecałbym Doctera lub wspomnianego Zeissa Conuesta za nieco więcejniż połowę ceny. Różnicy w obrazie praktycznie nie widać. Szczególnie polecam Zeissa, produkowany jest od ponad 25 lat i w swojej klasie jest legendą.

goornik 
Optyczny

Ja regularnie mam kontakt z 8x20 i 10x25 HG. Kiedyś bardziej lubiłem 10x25, teraz wolę tę mniejszą. Jakość optyki, jakość mechaniki i "ogólne wrażenie" są na najwyższym poziomie...
A nie myślałeś, by "podnieś poprzeczkę" i kupić Monarcha7 8x30? To jest nadal kieszonkowa, ale już "prawdziwa lornetka". Polecam też ten tekst:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=346

kimek27 
Optyczny

Mialem obie i jeszcze kilka innych maluchow. Nikon zdecydowanie najlepszy optycznie. Leica ( pomimo wewnetrznych luzow) lepsza mechanicznie i duzo mniejsza. Polecam dokupienie dodatkowych muszli ocznych firmy field optics. Nikon uszczelniany, leica nie. Przez L zerka sie latwiej lecz jest mniej ostra na brzegu, kontrastowa i z wieksza dystorsja. 30 mm moze to i dobre rozwiazanie ale niestety nie kieszonkowe.

rabarbarrr 
Nowy

Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Zdaję sobie sprawę, że przy tak małych instrumentach nie ma takiego komfortu jak przy większych i dłuższe obserwacje raczej odpadają. Wiem również, że za te pieniądze mógę mieć dobrą lornetkę 30 czy 40mm.

Tak się składa, że mam już dobrą lornetkę dachopryzmatyczną 10x42 i bardzo lubię przez nią patrzeć. Jednakże bardzo często wychodząć gdzieś czy będąc na urlopie, czy wyjeździe służbowym, a nawet idąc z psem na spacer, nie zabieram jej, ponieważ jest po prostu za duża.

I dlatego właśnie jakiś czas temu zrodził się pomysł zakupu malutkiej lornetki, którą można wszędzie zabrać, bez większego odczuwania jej obecności. Myślę o niej jako o uzupełnieniu, a nie zamienniku. Na 30mm się nie skuszę, bo nie będzie to za duży przeskok rozmiarowy z 10x42.

Do Maćka: Ten Zeiss jakoś mnie nie przekonuje, zwłaszcza że praktycznie nie ma go w żadnym sklepie w Polsce, a nie chciałbym bawić się w zakup czegoś z zagranicy.

Czy w tym Nikonie 8x20 jest duża różnica w jasności (i ogólnie w jakości) obrazu w porównaniu do dachówki o parametrach 10x42 (posiadam Vortexa Vipera HD jeśli mieliście z nią do czynienia)? Czy różnica w jakości obrazu byłaby jakoś mocno odczuwalna na niekorzyść Nikona? Dodam jeszcze tylko, że jeśli chodzi o budżet to jego cena jest moim maksimum i żadne droższe propozycje nie wchodzę w grę.

Wesołych Świąt! :)

kimek27 
Optyczny

Hm powiem tak. Co do jasnosci w dzien roznica bedzie mala. Mialem dwa vipery nie HD i Nikon byl od nich ostrzejszy i bardziej kontrastowy przy praktycznym braku aberacji. Byly jasniejsze ale tylko przy bezposrednim kontakcie.Wazne zeby poprawic komfort obserwacji. Zwiekszyc srednice muszli ocznych. Ja w swojej mam wymienione powyzej i dodatkowo dorobilem ogumowani na obiektywach z przodu, farba odpryskiwala przy kontakcie z twarda powierzchnia. Lornetka byla juz na kilku wakacjach i wypadach w gory, trzeba bylo tez poprawic fabryke gdyz ramiona byly za luzne jak dla mnie. Na razie nie zamienil bym jej na inna w tej cenie. Mialem 10x wydanie olimpijskie ( mozna kupic za bardzo dobra cene) ale wole jednak 8x. Kupilem uzywana w idealnym stanie za mniej niz 1000pln. Jest to lornetka droga ale z najwyzszej polki, ale jednak tansza i porownywalna optycznie, jak nie lepsza od wielkiej trojcy.

Maciek 
Maniak

Zeiss jest do kupienia w Polsce http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2821 - ale cena zwaliła mnie z nóg, niedawno było 1200. Polecam też temat http://www.birdforum.net/showthread.php?t=129150 , LX z USA to nasze HG.

Twój temat skłonił mnie do swego rodzaju refleksji. Sam używam dwóch lornetek: 8x32 (koło domu) i 8x21 (sport), jedna waży ok. 600 a druga 200 gram. Tej 8x32 na dłuższy spacer ani na rower nie zabiorę.

Sporo namieszała jednak niedawno zaprezentowana lornetka Nikon M7 8x30, waży ona zaledwie nieco ponad 400g, i tak sobie nieraz myślę czy nie byłby to "złoty środek". Kosztuje mniej od Zeissa czy Leiki - a waży tylko 150 g więcej od Nikona HG 8x20. Jest przy tym lornetką o klasę lepszą pod każdym względem od jakiejkolwiek 20-tki.

[ Dodano: Wto 24 Gru, 2013 10:16 ]
Zeiss jest do kupienia w Polsce http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2821 - ale cena zwaliła mnie z nóg, niedawno było 1200. Polecam też temat http://www.birdforum.net/showthread.php?t=129150 , LX z USA to nasze HG.

Twój temat skłonił mnie do swego rodzaju refleksji. Sam używam dwóch lornetek: 8x32 (koło domu) i 8x21 (sport), jedna waży ok. 600 a druga 200 gram. Tej 8x32 na dłuższy spacer ani na rower nie zabiorę właśnie ze względu na rozmiar i wagę.

Sporo namieszała jednak niedawno zaprezentowana lornetka Nikon M7 8x30, waży ona zaledwie nieco ponad 400g, i tak sobie nieraz myślę czy nie byłby to "złoty środek". Kosztuje mniej od Zeissa czy Leiki - a waży tylko 150 g więcej od Nikona HG 8x20. Jest przy tym lornetką o klasę lepszą pod każdym względem od jakiejkolwiek 20-tki.

kimek27 
Optyczny

Mialem starsza wersje tego zeissa. Wiec optycznie sie nie porowna ale uzytkowo to padaka straszna. Malutkie gumowe muszle oczne. Ciezko dobrze lornetke ustawic przy oku, a o ostrzeniu nawet nie wspomne. Jedyna zaleta to waga i wymiar. W przytoczonym poscie na birdforum jest mowa o zeiss victory ktory jest w cenie ultravida a nie hgl. Wracajac do ww 8x30 ciekaw jestem jak sobie ona radzi z dystorsja, koma, astygmatyzmen i ostroscia na brzegu pola, bo jak jest slabo to wole 8x20 do kieszeni, lub malutkiego opticrona travellera akceptujac jego wady. Hgl w jasny pochmurny dzien jest minimalnie gorsza od mojej lornetki wzorcowej.

goornik 
Optyczny

Maciek napisał/a:

Dokładnie tą drogą trzeba iść
High Grade 8x20 i 10x25 są fajne gdy priorytetem jest kieszonkowość oraz mechanika z najwyższej półki.
Wszyskie inne argumenty przemawiają za Monarchem 7 8x30.
A może ktość chce pozostać przy High Grade, ale w opcji 8x32? Mam taką tanio do sprzedania....

rabarbarrr 
Nowy

Ja jednak wolę rozwiązanie 10x42 + 8x20. Zwłaszcza, ze posty Kimka coraz bardziej przekonują mnie do Nikona. Może uda mi się niebawem obejrzeć go na żywo.

Kimek czy mógłbyś podać mi jakiś dokładny namiar na wspomniane muszle oczne? I czy nie zwiększają one za bardzo rozmiaru lornetki?

Co do luźnych ramion, to czytałem o tym problemie na zagranicznych forach. Da się to jakoś samemu skorygować?

kimek27 
Optyczny

Muszle:http://www.fieldopticsresearch.com/shop/EyeShields-Birders/p/EYESHIELD-Triple-Pack-sku-B004.htm W wolnej chwili wrzuce zdjecie jak to wyglada. Z mala i duza lornetka. Uzywalem ich tez z viperami.
Luzne ramiona dokreca sie pod zaslepkami, niepamietam tylko czy z przodu czy z tylu. Trudnoscia jest tylko zdjecie zaslepek (wklejane na klej)

[ Dodano: Wto 24 Gru, 2013 15:08 ]
Link do fotek.
https://picasaweb.google.com/105409537314626840642/8x20HGL?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLOwgtC26PCDwgE&feat=directlink
Duża lornetka to 42mm mniejsza niż viper 10x42

Obserwatorek 
Rozmowny

> Nie nadają się one natomiast to obserwacji, szczególnie kiedy jest pochmurnie.

Czyżby .. ? Ja ze swoją 10x25 zjeździłem pół świata i jakoś tego nie zauważyłem ...

Dwójka dzieciaków dostała ode mnie 8x21 i radośnie użytkujemy je włócząc się po lasach i w ogóle gdzie popadnie, lornetki (lorneteczki?) mamy przy pasku a więc zawsze pod ręką i nic co żywe i biega po lasach i łąkach nam nie umknie.
Właśnie rozmiary są tu decydujące, są tacy co dumnie dźwigają swoje "cudeńka" na piesi obijając żebra i ryzykując obijanie drogiego sprzętu w trudniejszym terenie, (co często kończy się schowniem lornetki do plecaka), a są tacy co noszą je przy pasku a więc praktycznie w ogóle nie czując że je mają.
Wielkość jest tu decydująca, a najważniejszym czynnikiem oprócz średnicy obiektywów jest fakt że są one "łamane podwójnie":

http://scopeviews.co.uk/N...es/image006.jpg

Niestety , praktycznie wszystko powyżej 25 mm jest "łamane pojedynczo" w związku z czym wielkość lornetki po złożeniu jest drastycznie większa !
Jakoś nie widzę możliwości noszenia takiego Monarcha przy pasku ...

Wszystko zależy od przeznaczenia lornetki, jeśli jesteśmy poważnymi ptasiarzami to oczywiście kupujemy coś większego i poruszając się statecznie w terenie dzielnie trzymamy lornetki na szyi,
ale jeśli nie jesteśmy fanatykami lornetkowania tylko włóczęgami/podróżnikami to najważniejsza jest właśnie wielkość,
i o ile nie damy sobie wbić do głowy że nie mamy prawa być zadowoleni z tego co mamy ( bo za małe, za ciemne, zabawkowe , obiekty mgławicowe słabo widać ... ) to będziemy szczęśliwi właśnie dlatego że je mamy zawsze pod ręką!

A już koncepcja 8x20 lub 10x25 jako uzupełnienie czegoś znacznie większego to ostateczny ideał !

No ale pewnie niedługo pojawi się tu sam Naczelny i wytłumaczy nam jak bardzo niesłuszne są nasze potrzeby ...

lech pepliński
Rozmowny

Nic dodać , nic ująć . Chyba został rozwiązany problem ; tabaka do nosa , czy nos do tabakiery . :mrgreen: :grin:

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

Rabarbarrr, Ja tam jestem fanem jak najmniejszych lornetek ale porownaj rozmiary tego Monarcha 7 8x30 bo to jest naprawde szokująco mala lornetka. Nie jest ona ultrakompaktowa jak podwojnie lamana Leica ale jednak zauwazysz ogromna roznice wielkosci w stosunku do każdej 10x42 i obrazu. 30 to teraz takie nowe 40 :)

Jeśli jednak zdecydowałeś się na 8x20 to ja zdecydowanie wybrałbym Leica. To jest piękny klasyk.

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

Na spacery i na stałe w aucie leży sobie lornetka Olympus WPII 8x25. Fajny niedrogi sprzęcik dobry optycznie. Polecam jako uzupełnienie dobrej lornetki. Lekka mała i przyjemna w użytkowaniu na wszelkie wypady zabieram właśnie taką ( latem na rower zimą na narty ;)

Odpowiedz do tematu