Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung NX1
Autor Wiadomość
Daniel*1977 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

Mój NX1 niestety gdzieś utknął pomiędzy Seulem a Parzniewem i tak czekam od blisko miesiąca :)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

WojciechW napisał/a:

Chyba nie powiesz mi, że jest to obiektyw "do kitu".

Oczywiście, ze jest
http://www.bhphotovideo.c...camera_kit.html

Aczkolwiek znając czułość kolegi ryby na samsunga nazwałbym ów o0biektyw jednak "zestawowym" :-)

WojciechW 
Optyczny

Dziś najniższa cena za nowy Samsung NX 16-50 mm f/2-2.8 S ED OIS jaką znalazłem to 4500 zł. Myślę, że jeszcze trochę spadnie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS Cóż, bywają kity dla snobów (przepraszam amatorów nowości). Mówię oczywiście o zestawie aparatu NX1 z tym obiektywem.

RB 

WojciechW napisał/a:

PS Cóż, bywają kity dla snobów (przepraszam amatorów nowości). Mówię oczywiście o zestawie aparatu NX1 z tym obiektywem.

Eeee, wg mnie koncepcja sparowania w zestaw tego korpusu i tego obiektywu jest ogólnie rzecz biorąc całkiem sensowna.
Natomiast dość kuriozalne jest, ze kupując w B&H osobno oba jesteś 100 dolców do przodu w porównaniu z zakupem zestawu.

Swoją drogą u nas można ten obiektyw kupić za 4 tys.
http://www.morele.net/obi...?ceneo_spo=true
Ostatnio zmieniony przez RB Nie 21 Gru, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

WojciechW 
Optyczny

RB Nie napisałem, że zestaw nie jest sensowny, bo w końcu to najbardziej wypasiony sprzęt od Samsunga. Ale podtrzymuję, że skierowany jest do amatorów nowości, gotowych dużo zapłacić. W moim pojęciu przepłacić.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

RB 

WojciechW napisał/a:
RB Nie napisałem, że zestaw nie jest sensowny, bo w końcu to najbardziej wypasiony sprzęt od Samsunga. Ale podtrzymuję, że skierowany jest do amatorów nowości, gotowych dużo zapłacić. W moim pojęciu przepłacić.

No nie za bardzo rozumiem...
Chodzi Ci o co... o to, że to teraz drogie ? Stanieje.
Nie sądzę że ten zestaw jest skierowany do amatorów nowości. Po prostu tak się złożyło, że oba są nowe. Pewnie, ze kupno tego teraz łączy się z podatkiem od nowości... jednak tak jest ze wszystkim co nowe w tej branży i akurat zestawowatość nie ma z tym nic wspólnego.
W zasadzie NX1 w zestawie z czym móglby być sprzedawany? Z 18-55? No trochę dziwne by to IMO było...

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pon 22 Gru, 2014   

RB Na pewno NX-1 będzie sprzedawany w kicie z 18-55. Choćby po to, by osiągnąć większy zbyt, czym każda firma jest zainteresowana. Oczywiście nie wyklucza to systematycznego oferowania innych, bardziej wypasionych zestawów.

Być może większość kupujących ten zestaw po cenie nowości jest jakby przygotowanych na możliwość szybkiej odsprzedaży z niewielką stratą. Mnie NX1 ciekawi bo zawsze lubiłem bardziej pojemne matryce, ale nawet mając nieograniczone środki nie kupowałbym tego aparatu bez przeczytania paru testów. Oczywiście kupno zestawu z drogim, mało opisanym w testach obiektywem ryzyko podwaja.

Mówi się co prawda ryzyk-fizyk, ale ryzyko bywa czasami za duże również dla fizyka.

Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
WojciechW

komisarz_ryba 
Bywalec

yamacaru napisał/a:
Faktycznienie, nie posiadam jak na razie 16-50 i 50-150. Przyczyna jest prozaiczna. Nie ma tych szkieł w normalnej sprzedaży na terenie UK i Irlandii... Ani w sklepach fotograficznych ani online. Był jeden obiektyw 50-150 na brytyjskim e-bayu ale z Węgier. Na 50-150 przyjmowane są zapisy bez wyrażnej daty dostępności. Cena 1200 funtów. Natomiast 16-50 teoretycznie jest w sprzedaży ale wygląda to tak: składasz zamówienie, płacisz 930-1000 funtów (w zależności od sprzedawcy) i czekasz. Teoretycznie 5 do 7 dni. W praktyce na ładowarkę akumulatora do NX300 czekałem prawie dwa miesiące :-(

[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 21:32 ]
Właśnie znalazłem na brytyjskim Amazonie szkło Samsung 16-50mm f/2-2.8 S i-Function ED OIS w cenie 932 funty i darmową wysyłką. Muszę się zastanowić... ;-)Dostępne od ręki!

Coz, szklo jest na amazonie od kilku miesiecy. Obydwa zoomy mozesz kupic w sklepie online samsunga UK. Mieli promocje na blck friday -20%. Poza tym jezeli mieszkasz w UK to powinienes znac strone camerapricebuster, lub najwieksze fotograficzne sklapy online jak parkcamera. Co jak co, ale zoom 16-50 mozna bylo nabyc w UK od dawna.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 18:03 ]
RB napisał/a:

Natomiast dość kuriozalne jest, ze kupując w B&H osobno oba jesteś 100 dolców do przodu w porównaniu z zakupem zestawu.

Warto czytac co sie kupuje w B&H za ta kwote. Jest tam taka zaklada "in the box" - ktora pokazuje, ze jest tez dodatkowa bateria, grip i ladowarka.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 18:04 ]
WojciechW napisał/a:
RB Na pewno NX-1 będzie sprzedawany w kicie z 18-55.

Nie bedzie. Tanszy zestaw jest z obiektywem 16-50 3.5-5.6 czyli nalesnikiem PZ.

yamacaru 
Nowy
samsung_fan

Jasne, że znam: parkcameras.com (od jakiegoś czasu: awaiting stock), jessops.com (nie mają), wexphotographic.com (awaiting stock), currys.co.uk (nie mają), digitalrev.com (nie mają), digitaldepot.co.uk (nie mają) itd
Na brytyjskim Amazonie ten obiektyw raz jest a innym razem go nie ma :-( Przed zakupem NX1 nie byłem zainteresowany tym szkłem. Tak czy inaczej jutro mam dostać odpowiedź na moje zapytanie, ale nie z Amazona. Jeżeli będzie akceptowalna cena, to przed Nowym Rokiem będę miał nowe szkiełko :-)

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i życzę Spokojnych Świąt!

[ Dodano: Sob 03 Sty, 2015 11:49 ]
Życzę wszystkim udanych pstryków w Nowym Roku!
Miałem załączyć te linki jeszcze w ubiegłym roku ale jakoś się nie udało... Być może niektórzy z Was już widzieli te filmiki...
https://www.youtube.com/watch?v=1flm65f2Gy8
https://www.youtube.com/watch?v=ncS-J0iB9bQ
https://www.youtube.com/watch?v=Y2x1DK5v41w
https://www.youtube.com/watch?v=q_LzX6S0Pac
https://www.youtube.com/watch?v=znd_D6B0wvc

[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 11:41 ]
Właśnie dotarł do mnie obiektyw 16-50F2-2.8 S ED OIS :-) Nareszcie! Zamówiłem 23 grudnia ubiegłego roku... :-(

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

WojciechW napisał/a:
Dziś najniższa cena za nowy Samsung NX 16-50 mm f/2-2.8 S ED OIS jaką znalazłem to 4500 zł. Myślę, że jeszcze trochę spadnie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Zarabiamy w g..ej walucie do tego Państwo opdatkowuje wszystko w kosmicznym rozmiarze to nam się wydaje, że drogo.

Trzeba jedna odnieś do konkurecji - po pierwsze nikt nie oferuje obiektywu o takich parametrach - Fuji ostatnio zaprezentowało swojego zoomika F2,8 i bez OIS a tańszy nie jest...

Spójrzmy też na ceny takich zoomów firmowych do CaNikona....

Mam jednak nadzieję, że korpus nieco potanieje - szkło niedawno było do kupienia za 2 tysiące ale niestety spóźniłem się...

No ale mnie i tak w pierwszej kolejności bardziej by interesował 50-150/F2,8

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

yamacaru, i jak tam Twoja opinia o 16-50 mm f/2-2.8??
Ciekaw jestem bardzo - bo na forum nikoniarze jeden ma i porownywalbym do swojego Nikkora 24-70 - i wg. niego optycznie ciut lepszy Samsung,a jakoscia wykonania podobno Nikon sporo dalej od tego Samsunga :)

WojciechW 
Optyczny

Ale mój sceptycyzm dotyczy tylko kupowania bardzo nowych i nieprzetestowanych rzeczy za wysoką cenę nowości. Sam 16-50/2-2.8, podobnie jak NX-1 są być może bardzo OK. Tyle, że za jakieś pół roku będzie już sporo testów, pozwalających na świadomy zakup, a cena ustali się na niższym poziomie.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Chris62 
Entuzjasta

WojciechW napisał/a:
Ale mój sceptycyzm dotyczy tylko kupowania bardzo nowych i nieprzetestowanych rzeczy za wysoką cenę nowości. Sam 16-50/2-2.8, podobnie jak NX-1 są być może bardzo OK. Tyle, że za jakieś pół roku będzie już sporo testów, pozwalających na świadomy zakup, a cena ustali się na niższym poziomie.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

To zrozumiałe.
Dlatego śledzę forum userów NX póki co nie wygląda to źle zwłaszcza ten 50-150...
Parametrami NX1 kasuje wszystkie dzisiejsze DX na rynku w USA 1500$ to nie jakaś wysoka cena przecież. Gorzej że dolar podrożał a PLN leci jak rubel...
Ten rząd nas sprowadzi na dziadów.

yamacaru 
Nowy
samsung_fan

Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Lucas1981r napisał/a:
yamacaru, i jak tam Twoja opinia o 16-50 mm f/2-2.8??
Ciekaw jestem bardzo - bo na forum nikoniarze jeden ma i porownywalbym do swojego Nikkora 24-70 - i wg. niego optycznie ciut lepszy Samsung,a jakoscia wykonania podobno Nikon sporo dalej od tego Samsunga :)

Moim zdaniem Samsung zrobił naprawdę świetny obiektyw! Już na pierwszy rzut oka widać, że jakościowo odstaje od wcześniejszych samsungowych szkieł. Począwszy od wagi a na jakości i precyzji wykonania skończywszy ;-) Jakość optyki jest bardzo dobra choć szczerze muszę napisać, że występuje zauważalna winieta praktycznie na każdej ogniskowej oraz dystorsja beczkowata na 16 mm. Nie zauważyłem za to żadnych odblasków! Super jakość obrazu jest w zasadzie na wszystkich ogniskowych, choć minimalnie gorsza pomiędzy f/8-f/22. Naprawdę minimalnie. Dobrze sprawuje się powłoka zapobiegająca odciskom palców. Sprawdziłem! Dodając jeszcze uszczelnienie zapobiegające przedostawaniu się kurzu i wilgoci do wnętrza, myślę że to bardzo udany zakup i dobrze wydane pieniądze.
Nie piszę o jakości ostrzenia bo UPSM działa rewelacyjnie.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 21:54 ]
komisarz_ryba napisał/a:
Dobra, szkla masz ale nie masz 16-50 S ani 50-150 S a to wlasnie szybkosc AF z tymi obiektywani mnie najbardziej interesuje. Ewentualnie 18-200 ktore tez ma bardzo szybki AF (ale jakosc obrazu sredniawa). Sam mam wszystkie obiektywy o Samsunga (i zero od Samyanga) oprocz 50-150 nad ktorym sie zastanawiam, ale czekam na rzetelne testy AF sledzacego. Bo kupujac 50-150 kupilbym tez NX1 (teraz siedze na NX30) a to juz wydatek ktory chcialbym jakos uzasadnic.

Tak wiec odnosnie sledzenia AF - mozesz zrobic serie psu biegnacemu w twoim kierunku i powiedziec ile z e zdjec jest ostrych? Moze byc tez kilkuletnie dziecko. Dodatkowo jakbys mogl przetestowac sledzenie AF na jakims meczu pilki (moze byc podworkowy mecz) ustawiajac focus na jakims graczu i pstrykajac pojedyncze fotki. Z tych szkiel co masz to jedynie 45mm sie do tego nadaje, a pozniej dwa krotkie kity, ktore jednak sa nieco za wolne i nieco za ciemne na zime. Tylko bez ustawiania release priority. W NX1 jest kilka trybow AF wiec moze trzeba znalezc optymalny. Przekowaplem sie przez mnostwo etstow ale dobrego testu AF jeszcze nie widzialem.

No więc tak, Komisarzu;-) Robiąc serię zdjęć obiektywem 16-50 f2-2.8 (szybko poruszającego się obiektu) z prędkością 15 klatek na sekundę, wyniki są następujące: dla trybu CAF - około 6 do 9 klatek było nieostrych, jednak po przełączeniu na tryb AAF (chyba to jest samsungowy wynalazek, o ile się nie mylę?) okazało się, że tylko 2 czasem 3 klatki wypadały nieostro. Moim zdaniem, całkiem nie najgorzej jak na taką serię, prawda? Oczywiście ostrzenie w trybie pojedynczym SAF jest "natychmiastowe". 205 punktów detekcji fazowej oraz 209 punktów detekcji kontrastu sprawdza się świetnie. Hybrydowy autofokus daje radę!

Daniel*1977 
Optyczny

Wysłany: Wto 27 Sty, 2015   

Cześć,

W związku z prowadzonym przez Samsunga programem Imagelogger do którego zostałem ponownie zaangażowany, od ponad tygodnia jestem bardzo zadowolonym posiadaczem NX1.
Niestety nie dotarły do mnie najnowsze obiektywy i grip, ale za to mogę sprawdzić jak działają poprzednie szkła.
Do tej pory miałem kilka modeli NX, a ostatni był NX20.
Pomiędzy NX1 i NX20 jest moim zdaniem przepaść :) , nie miałem okazji używać NX30 więc może nie jest ona tak duża.

Jedynka w porównaniu do poprzednich modeli jest duża ( osobiście bardzo mi to odpowiada ), ale nadal trochę mniejsza i lżejsza niż lustrzanki.
Do wykonania nie mam zastrzeżeń, poza miejscem na kartę SD - karta po wysunięciu jest zbyt płytko i trochę ciężko ją wyciągnąć.
Sprzęt prezentuje się bardzo solidnie, chociaż obawiam się o to jak będzie działał dotykowy wyświetlacz za jakiś czas.
Dotykowy wyświetlacz w aparatach tego typu zawsze uważałem za jakąś fanaberię - teraz już tak nie myślę.
Co prawda nie wyobrażam sobie obsługi aparatu w trybie Zombie, ale gdy położy się go na ziemi i odchyli ekran, okazuje się, że robienie zdjęć za pomocą dotyku jest przydatne - można wybrać kilka wariantów.
Nie ogarnąłem jeszcze wszystkich możliwości aparatu, ale ostrzenie działa błyskawicznie nawet w złych warunkach oświetleniowych, tryb seryjny - 22 pliki RAW ( 30-38MB) - za jednym naciśnięciem spustu migawki - aparat w zasadzie od razu jest gotowy do pracy, nie czeka się na zapis pików tak jak w poprzednich modelach.
Migawka działa cichutko z jak by wygłuszonym klapnięciem.
Wysokich czułości jakoś nigdy często nie używałem, jak dla mnie jakość zdjęć przy ISO3200 jest więcej niż bardzo dobra, wyższych jeszcze nie używałem.

Niestety nie wiem na obecną chwilę, kiedy i w jakiej cenie będzie dostępny NX1.

Jeżeli macie jakieś pytania to dawajcie, postaram się na nie odpowiedzieć, lepiej wychodzi mi robienie zdjęć niż pisanie ;)

Zdjęcia zostały wykonane aparatem Samsung NX1 otrzymanym od firmy Samsung Electronics. Co, Ltd.

1 ISO3200
Spin by Daniel Kulinski, on Flickr

2
Enjoy a chess game by Daniel Kulinski, on Flickr

3 ISO1600 zdjęcia w świetle mieszanym, sztucznym.
AG-3 by Daniel Kulinski, on Flickr
4
AG-11 by Daniel Kulinski, on Flickr

5
AG-14 by Daniel Kulinski, on Flickr

6
AG-16 by Daniel Kulinski, on Flickr

7
Lens distortion by Daniel Kulinski, on Flickr

8
Food lessons by Daniel Kulinski, on Flickr

9