Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Canon s5is jest dobrym aparatem i na pewno żaden smartfon nie zrobi lepszych zdjęć. Używałem go przez 4 lata dość intensywnie. Ma jasny obiektyw, szybki auto-focus choć nie zawsze celny, tryb manualny a nawet możliwość zapisu w RAW (po wgraniu odpowiedniego oprogramowania). Ogólnie aparat godny polecenia.
TomPL2 napisał/a:
Bo te współczesne zoomy (za <1000zł), to mają tylko większy zoom (i szerszy kąt) i więcej pikseli, ale czy jakość lepsza? Wątpię...
Czy ja wiem? Po tym jak kupiłem niegdyś SX50HS i zrobiłem nim kilka tysięcy zdjęć, na pewno bym nie sięgnął już po S5, bo pomimo że megazoom to coś jednak poszło (nawet mocno) do przodu z jakością. Jeśli komuś zależy na jakości obrazu, czyli znacznie mniejszej ilości szumów, znacznie większej ilości detali itd, to na samym początku już powinien szukać czegoś ze znacznie większą matrycą. To właśnie ze względu na jakość zdjęć i cenę, poleciłem jakościową przepaść za podobne pieniądze, czyli aparat w systemie m4/3. Spora część ludzi nie zmienia obiektywów przez pierwsze nawet kilka lat i nikomu nie przeszkadza fotografowanie podstawowym zestawem.
wojmistrz ale ty jesteś nierozumny, ja pytam tylko i jedynie o kompakta a ty o lustrzance , gdybyś miał komis samochodowy i przyszedł by do ciebie klijent chcący kupić roadstera to wciskał byś mu na sile terenówkę bo ty lubisz terenówki ? naucz się czytać prośby o doradztwo ze zrozumieniem zanim zaczniesz ludziom radzić. ja chce kompakta i tylko kompakta, chce pstrykać fotki raz do czasu , i gdy będę chciał zrobić szybko zdjęcie ustawić auto i pstryknąć, gdy będę chciał żeby ktoś zrobił mi foto to nie mam zamiaru mu tłumaczyć co zrobić zanim naciśnie spust tylko dać mu aparat i na tym zakończyć temat. gdy będę miał ochotę postawić aparat na pulce podczas imprezy i ustawić żeby co minute pstrykał zdjęcie to tak zrobić . rozumiesz? chce kompakta, jestem mniej niż amatorem i aparatu nie używam na codzień, a przedewszystkim jestem na tyle dojrzały że wiem ze mam za małą wiedzę na lustrzankę i nie jest mi przedewszystkim to potrzebne———
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 14 Paź, 2015, w całości zmieniany 1 raz
aconatic, spokojnie. Nie jestem przekonany, czy akurat koniecznie trzeba w tej sytuacji doradzać lustrzankę czy bezlusterkowca, ale sam fakt, że Wojmistrz sugeruje coś takiego nie oznacza, że chce Cię wpakować w terenówkę zamiast roadstera. Liczy się cena, rozmiar i możliwości, a te aparat systemu Mikro 4/3 spełnia. Lustrzanki i bezlusterkowce też mają tryby auto, a przy okazji znacznie lepszą jakość zdjęć. Też nie trzeba koniecznie coś ustawiać, znać się itd. Naciskasz spust migawki i koniec.
aconatic, cóż, a ja raczej bym to określił. Jeśli przyjechał byś po roadstera, to ja zaproponowałbym ci dzisiejsze sportowe auta dwuosobowe jak mazda MX-5, czy BMW Z4 ze składanym dachem o zintegrowanej konstrukcji, bo prawdziwych roadsterów już nikt nie produkuje. Z definicji, roadster ma mieć odpinany dach, nie będący częścią konstrukcji. To samo jest np z twoimi bateriami AA, tego po prostu już nikt nie produkuje. O ile w samochodach, jak ciebie stać, to ktoś ci wykona takie auto, tak marne szanse, że ktoś ci zrobi specjalnie jeszcze taki aparat.
Powinieneś chyba jednak odrobinę prześledzić rynek fotograficzny. Od czasów kiedy zwykli śmiertelnicy kupowali kompakty, a profesjonaliści i pasjonaci lustrzanki, wiele się zmieniło. Dziś mamy wiele rozwiązań pomiędzy tymi grupami aparatów, jak właśnie bezlusterkowce, które przez jakiś czas nazywane były aparatami kompaktowymi z wymienną optyką. Świat fotograficzny stanął na głowie by dogodzić znacznej części klientów, tylko klient to ktoś kto ma kasę a nie drobne "na waciki". Dziś mieliśmy premierę kolejnego pełnoklatkowego KOMPAKTU od Sony, Pentaxy serii Q (właśnie z wymienną optyką) posiadają matryce 1/2.3", czyli jak najtańsze G z supermarketów, coraz więcej firm buduje aparaty bezkorpusowe, gdzie matryca jest wbita w obiektyw, a sterowanie jest w telefonie, same telefony potrafią robić super jakościowe zdjęcia i mieć więcej pikseli niż większość aparatów (np Nokia Lumia 1020), a Ricoh ma modele modułowe, gdzie do "rączki" dokładasz sobie moduły matrycy i obiektywu itd. Wskazałem ci aparat, który może mieścić się w twoim budżecie, oprócz baterii AA ma to co sobie życzyłeś i wiele więcej możliwości. Co kupisz, to nie moja sprawa.
Miałem kiedyś Canona A60. Po 3 latach padła matryca I tyle w temacie.
Takiemu S5 wkróce też padnie i do elektrośmieci pójdzie razem z obiektywem.
Biednych nie stać na tanie rzeczy.
Co do samej konstrukcji to zoom 35 mm jest za wąsko dla wnętrz.
Poszukaj Samsunga EX1 EX2 lub Panasa LX5 - mają świało F1,8 a EX2 nawet F1,4 sa to znacznie nowsze konstrukcje z większymi matrycami I nie boją się pracy nawet w wieczornej scenerii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10