Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 11 Paź, 2015 Canon S5 is czy to dobry wybór ?
Witam
Właśnie ostatecznie zajechałem wysłużonego Canona S2is
Czy S5is na jego miejsce to dobry wybór ?
Zakładając że aparatu używam rzadko , czasem mnie coś najdzie i próbuje zrobić jakieś artystyczne foto
Kryteria : tani, ruchomy wyświetlacz, na akumulatorki AA, nie musi byc to nie wiadomo co bo nie jestem gadzeciarzem , poprostu tani aparat którym zrobie łatwo ładne czyste przejżyste zdjęcie.
A już chciałem ci starego analoga zaproponować Śmiech śmiechem, ale do takich typowo artystycznych chyba nic lepszego.
aconatic, określ jeszcze ile możesz na to wydać.
Cena najmniej tu się kieruje (tzn. w granicach rozsądku), powiedzmy 500zł. +/-...
Oglądałem jakieś nowsze od S5is które miały duże zoomy , i w ogóle parametrami mocno przewyższające canona , ale w opiniach użytkowników słabo wypadały. lepiej chyba przy tym canonie zostać? tym bardziej ze s2is mam we krwi
Nie no, wiem że S5 się kupi nawet taniej, ale to 8 letni model kompakt, do tego mocno odbiegający od nawet słabych dzisiejszych kompaktów, a żywotność tego typu urządzeń jest znacznie słabsza niż 8 letnich lustrzanek. Sorry, ale zakup aparatu z matrycą 1/2.5" to dziś nieporozumienie. Przeglądałem test tego aparatu i wydaje mi się, że mój smartfon robi lepsze zdjęcia. Twoja kasa, twój wybór
PS. Za podobne pieniądze, można kupić bezlusterkowca lub lustrzankę, gdzie masz całkiem dobrą optykę (plus zawsze możesz wkręcić coś o niebo lepszego) i znacznie większą matrycę, a przekłada się to na bezpośrednio na jakość samego zdjęcia i na efektowniejsze wyciągnięcie kogoś lub czego z tła (efekt głębi ostrości).
Wiem, że to inny rynek niż polski, ale używanego w pełni kompletnego Panasonica DMC-G1 z obiektywem 14-45MM i rocznym ubezpieczeniem mogę kupić za £107.50.
I jeszcze z tymi akumulatorkami AA. Kiedyś myślałem podobnie, upierałem się na zwykłe akumulatorki. Teraz omijam taki sprzęt z daleka. Nawet najsłabsze obecne w sprzedaży aparaty mają ogniwa Li-Ion/Li-Po, a nie NiMH. Ceny całkiem dobrych zamienników to koszt od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych z przesyłką. Ogniwa są małe i naładowane, przez co nie ma problemu jak przy zwykłych akumulatorkach, że po kilku dniach czy tygodniach w torbie maja połowę energii. Wiem, ze dziś są nowe generacje akumulatorów NiMH, ale nadal sama przestrzeń jaką zajmują w porównaniu do pojemności jest mało opłacalna, a koszt podobny.
Broń boże nie podważam twojej wypowiedzi. Przedstawie tylko swoje plusy które widzę w moim rozwiązaniu . Akumulatorki , dlatego ze w razie braku zasilania gdziekolwiek mogę kupić alkaiczne , co do utraty energii w akumulatorkach gdy aparat leży w torbie to masz racje, uciążliwy temat. lustrzanki nie chce bo aparatu używam rzadko, do wczoraj s2is mi wystarczał którego samemu kilkakrotnie naprawiałem, a do lustrzanki potrzebuje (tak mi się wydaje) obiektywy większa torbę na gadzety itd. a ja potrzebuje w miare mały , gotowy do szybkiego użycia aparacik którym strzele fotkę jedna bądz 30 i na kolejne poł roku odłożę w kąt.
ewidentnie sie nie rozumiemy, ja nie potrzebuje aparatu do ktorego musze miec jakies akcesoria typu obiektywy, zestawy do czyszczenia matryc i nie wiem co jeszcze. dam porownanie jedni wola miec osobno lawete i osobno auto ktorym ja ciogna, inni wola wola miec komputer stacjonarny do tego myszke monitor itd ja uzywam laptopa . ja chce aparat w jednej bryle miec wszystko a nie zastanawiac sie jaki obiektyw kupic i jaki zalozyc nie znam sie na lustrach nawet na kompaktach wiem ze nie znam jeszcze wszystkich mozliwosci wiec nie bede sie rzucal z motyka na slonce. to tak jak malolaty przychodza na strzelnice i chca odrazu strzelac z nie wiadomo jakiej broni bo gdzies na filmie jej nazwe slyszeli a nie potrafia z muszka i szczerbinka sie obchodzic
Ale nikt ci nie każe wykręcać obiektywu. Poza tym są systemy samooczyszczania Ja patrzę po prostu na twój budżet, a masz znacznie nowszą konstrukcję, o niebotycznie lepszej jakości niż proponowany S5, a z drugiej strony podobne wymiary.
I jeszcze co do baterii. Aparatami z akumulatorkami AA nigdy nie natrzepałem tyle fotek co na dedykowanych Li-Ion/Po.
Chcesz rady? Dałem, ale nie wiem, czy ktoś ci tu jeszcze coś odpisze w temacie, bo 500zł to po prostu za mało na sprzęt w którym forumowicze mogą mieć doświadczenie.
Za 500zł możesz szukać używanego SX50HS lub SX40. Chociaż to megazoomy (czytaj najgorsza jakość optyczna), to są zdecydowane lepsze od S5.
aconatic, Wojmistrz dobrze Ci radzi ws. zasilania. Sam kiedyś propagowałem akumulatorki AA, ale to już prehistoria, obecnie nie ma najmniejszego sensu. Część argumentów masz już podane. Co do użyteczności zastępczych ogniw alkalicznych AA, to nawet w czasach złotej przeszłości aparatów zasilanych AA była ona bardzo dyskusyjna z jednego banalnego powodu -komplet tych bateryjek alkalicznych wystarczał niekiedy na kilkanaście/kilkadziesiąt zdjęć. Na te przypadłość cierpiały zwłaszcza aparaciki zasilane 2, a nie 4 ogniwami AA. Chodziło o to, że baterie alkaliczne maja inną charakterystykę rozładowania niż akumulatory NimH i przy chwilowych dużych poborach mocy podczas pracy aparatu napięcie na zaciskach leciało poniżej limitu już przy stosunkowo niewielkim rozładowaniu.
Skoro chcesz mieć aparat z łatwo dostępnym awaryjnym zasilaniem, to pomyśl o kompaktach, które mają baterię aku Li-ion na napięcie 3.6V i są też ładowane przez USB, podobnie jak współczesne telefony komórkowe. Ładowarki, kable, adaptery dostępne za każdym rogiem + 1 szt. zapasowej baterii i masz wszystko co trzeba. To spory komfort, bo ja np. przerabiałem awarię ładowarki w podróży. Inna rzecz, że takich aparatów nie ma (chyba) za wiele, co może zawężać wybór, no i to są aparaty względnie nowe w porównaniu z takim S5S (a polujesz na używki). Z drugiej strony współcześnie aparatów z zasilaniem AA też już prawie nikt nie robi.
Pozdrawiam
-J.
Canon s5is jest dobrym aparatem i na pewno żaden smartfon nie zrobi lepszych zdjęć. Używałem go przez 4 lata dość intensywnie. Ma jasny obiektyw, szybki auto-focus choć nie zawsze celny, tryb manualny a nawet możliwość zapisu w RAW (po wgraniu odpowiedniego oprogramowania). Ogólnie aparat godny polecenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10