Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie chcę robić tu zakupowego off topa, ale prawo do zwrotu towaru przy zakupie on line {oczywiscie towar nie noszacy sladow uzytkowania itp.} a praktyka różnych sklepów to sa różne swiaty.Ale tego wątku nie ma co rozwijac.Ciekawe jak wyglada gwarancja na lornetki zakupione np. w Niemczech, Anglii , czy jest honorowana w Polsce?Mam tu na mysli np. Vortexa Vipera 6x32, ktorego jak mi powiedziano, w kraju fizycznie nie ma a jest sprzedawany w Niemczech?Opticron bga classic 7x36 czy Celestron Granite 7x33 to też u nas nieobecne {chyba, ze sie mylę}?
Masz prawo do zwrotu 14 dni, możesz otworzyć pudełko jeżeli jest to konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania produktu. Nawet jeśli sklep nie ma towaru na stanie, ale ma go w wykazie sklepowej strony internetowej z podaną ceną i sprowadza go na twoje zamówienie od producenta, to i tak masz pełne prawo do zwrotu.
"Przepisy wprowadzają nowy wyjątek, kiedy konsument nie ma możliwości odstąpienia od umowy. Jeżeli przedmiotem umowy jest towar nieprefabrykowany, czyli takich, który jest produkowany na zamówienie klienta, wówczas nie ma prawa zwrotu. Należy jednak odróżnić często mylone przez sprzedawców sprowadzenie towaru na zamówienie od jego produkcji. W przypadku sprowadzenia towaru np. z magazynu producenta z Włoch, konsument ma możliwość odstąpienia od umowy, ale jeżeli sprzedawca wyśle zamówienie klienta do fabryki, która wyprodukuje określony towar wówczas klient nie będzie mógł go zwrócić, mimo, że towar będzie standardowy i nie będzie nosił indywidualnych cech."
źródło http://blog.home.pl/2015/...awa-w-praktyce/
Czyli np jeśli sprowadzą dla Ciebie lornetkę która jest w katalogu producenta to masz prawo do zwrotu, ale jeśli np. chcesz żeby np. Zeiss zrobił dla Ciebie lornetkę w kolorze czerwonym, a są w sprzedaży tylko czarne, to jeśli sprzedawca złoży w Twoim imieniu takie zamówienie do Zeissa i Zeiss się zgodzi i zrobi dla Ciebie czerwoną lornetkę to nie masz prawa do jej zwrotu w ciągu 14 dni.
W tym segmencie lornetek jest niestety bieda i będzie tak długo jak grupa "uświadomionych" użytkowników lornetek będzie w mniejszości. Laik idąc do sklepu po pierwszą lornetkę najczęściej kieruje się powiększeniem. Nie słyszał nawet o czymś takim jak pole widzenia kątowe, liniowe, głębia ostrości itd. Często też, sprzedawcy mają taki sam poziom wiedzy jak przyszli nabywcy. Proponują duże powiększenia bo takie są w modzie i takie się najlepiej sprzedają. Takie więc lornetki produkują firmy.
Jakiś czas temu czytałem na forum opticstalk ciekawe doświadczenie opisane przez użytkownika Klamath. Podczas jednej z inauguracji nowej serii topowych lornetek pozaklejano opisy na lornetkach tak, żeby nie było widoczne powiększenie ( 7, 8, 10). Jak wiemy, większość nabywców własnie powiększeniem kieruje się najbardziej przy kupnie sprzętu. Każdej z lornetek przypisano numer. Grupa testerów po obserwacjach wypełniła ankietę, która miała odpowiedzieć na pytanie , którą lornetką wybraliby dla siebie. Co ciekawe 2/3 testerów wybrało powiększenie 7x. Docenili dużą głębię, małe drgania i komfort obserwacji. Gdy odklejono nalepki wszyscy byli w szoku.
Faktycznie............ tak jak Arek napisał....8x ma takie samo pole , a zazwyczaj lepsze. Przewagą 7x jest głębia i stabilność. Różnica 14% ana korzyść 8x jest nieistotna. Powiększenie 7x odrobi to stabilnością i tym co nasz mózg w związku z tym przetworzy. Wybierając miedzy 7x, a 8x wybieram 7 . Potem jest dopiero 10 . Jest minimalnie więcej szczegółów , ale musimy zwiększyć obiektyw, żeby zachować zrenicę.
Ja wybieram 7 i 10 X
Jakie modele lornetek o powiekszeniu 7-8x i srednicy obiektywu 30-42 mm maja najwiekszą głębię ostrosci?Porównujac swoje 7x50 do EII 8x30 to ten pierwszy góruje pod tym wzgledem zdecydowanie.Jak pod tym wzgledem sprawuja sie w praktyce lornetki typu Steiner NH 8X30 , bo z pozoru krecenie kazdym okularem w celu ustawienia ostrosci to 'gehenna",czy ustawia sie na jakąś odleglosc i głę bia do nieskonczonosci jest wystarczajaca?
andrzejek, jak oceniasz EII 8x30 w swoich zastosowaniach? Szukasz teraz lornetki o większej źrenicy tylko ze względu na tolerancję ustawienia oka, czy też Nikon okazał się zbyt ciemny?
Jak pod tym wzgledem sprawuja sie w praktyce lornetki typu Steiner NH 8X30
Zależy od zdolności akomodacji Twojego oka. Ale jeśli jest dobra, to dla jednego ustawienia możesz mieć obraz ostry od niespełna 10 merów do nieskończoności.
andrzejek, jak oceniasz EII 8x30 w swoich zastosowaniach? Szukasz teraz lornetki o większej źrenicy tylko ze względu na tolerancję ustawienia oka, czy też Nikon okazał się zbyt ciemny?
EII jest lepszy, niż sie spodziewalem, powoli nauczyłem sie przez niego patrzeć i raczej nie powinien byc za ciemny.Po przesiadce z 7x50 "krytyczna" pozycja oka w EII była niemiłym zaskoczeniem { lornetki uzywalem raz na pare lat dotychczas}i stąd zmiana kierunku z małych o małej zrenicy wyjsciowej na większe zrenice a to juz wieksze gabaryty.7x32-42mm {ewentualnie 8x42}z różnych względów jak dla mnie wydaje sie optymalna opcją.Troche pogmerałem w sieci i choc na 7x35 jest "posucha" to chwalona jest 7x36 Opticrona classic czy też Habicht 7x42 lub sic! opticron porro czyli hr wp 8x42, ktora to dala lepszy obraz , niz 3krotnie drozsze "dachowce".Niestety te porro to wiekowe projekty i maja waskie pole widzenia 112-114m.Gdyby nikon EIII mial parametry 7x35 i waga ok. 600-650g z polem 130m w cenie2-4 kzl to brałbym w ciemno jako głowną lornetke , ale nie ma.
[ Dodano: Czw 24 Gru, 2015 11:34 ]
Wczoraj założyłem pasek na Nikona EII , powiesiłem na szyję i chcialem sobie troche pospacerowac ,ale pozycja lornetki jest niewygodna, obraca sie okularami na zewnatrz zaś ranty obiektywu opieraja sie o klatkę piersiową.Rant obiektywu bedzie sie stale obijał i wycieral, moze tez szorowac o materiał szkło obiektywuCzy sa jakieś sposoby by lornetke "spionizowac" i by swobodnie zwisala przylegajac na dlugosci?Rozumiem juz stwierdzenia tych, którzy mowia, ze jest "za piękna" by ja tachac w teren}} Optycznie dla mnie jest az nadto dobra, natomiast moje oczy niezbyt sie do tych okularów dopasowują .Gabaryty i masa sa w porzadku i nie czuję potrzeby na nic mniejszego, tym bardziej jesli wezmie sie pod uwage mniejsza srednice okularu i zrenicy wyjsciowej.EII dołączy do "ostatniego Mohicanina" jakim jest FM3a {aparat foto} i beda stanowic ladną parę wymarłej precyzyjnej mechaniki.Nastepna na celowniku bedzie raczej 7x,choc wybór mizerny, od ciężko i drogo po taniej i gorzej .
Ta Meopta 7x42 jest dobrze oceniana, ale waga blisko 890 g na spacer to przeciwienstwo tego, czego oczekuję.Na te szorujace ranty obiektywów wyjsciem prowizorycznym może byc założenie dwoch gumowych {z dętki rowerowej) O-ringów albo oklejenie paskiem tasmy {brrrr..}, tak przyszło mi na mysl.Jesli gumowe dekielki nie beda sie zssuwać i chronic beda obiektywy to byloby swietnie, jeszcze lepiej, gdyby byly polaczone "sznureczkiem" z mostkiem, by sie nie zgubiły.Marlut napisz cos wiecej o Zen Ray 9x36 {ergonomia, optyka, wrazenia z uzytkowania, porównanie do np. EII} w watku o ZR , jesli mozesz.http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_razz.gif
http://www.amazon.co.uk/O...k/dp/B00I3ZZZOA
Z tego co pamietam ( dalem takie koledze) srednica byla idealna, jedynie tubusy obiektywow eII sa bardzo krotkie i bylo troszke przerwy po zalozeniu, ale to moze i nawet lepiej gdyz lepiej chronia podczas np gwaltownego odkladania/ stawiania na obiektywach.
7-ka powinna Cię zadowolić.
W weekend byłem z 7x36 nad Zegrzem i w lesie, dziś po 16:00 w Łazienkach - sprawdza się bardzo dobrze w słońcu i o zmroku - wreszcie namierzyłem puszczyka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9