Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
igorl53, jak zawsze w życiu, coś jest za coś, lub specjalizacja do konkretnego zadania. Bus do wożenia mebli na pewno będzie miał gorszy czas do setki niż samochód sportowy, za to w tym drugim nie zmieścisz kanapy z Ikei.
Nie potrzebujesz aparatu z nadmiarem pikseli – 10, 12 czy 16 mpix to bez znaczenia, liczy się jakość optyki i inne cechy. Zbliżenie optyczne też nie ma znaczenia, bo głównie będziesz pracował na szerokim kącie widzenia i to on jest kluczowy. Różnica każdego milimetra na krótkim (szerokim) końcu zakresu jest znacząca. Czyli 24 czy 28mm stanowi sporą różnicę w kątach widzenia. Zbliżyć z 24 do 28 zawsze można (jeśli w ogóle jest zoom), w drugą stronę nie da się – jeśli obiektyw zaczyna się od 28mm, to szerzej już nie będzie.
igorl53 napisał/a:
Czy faktycznie warto pokusić się na jakiś aparat za ~3 tysiące zamiast ~1,5 tysiąca zł?
Ostatni pośrednik nieruchomości jakiego widziałem (a było to 2 tygodnie temu) przyszedł z Canonem 60D i obiektywem UWA. Wiadomo, że aparat 2x droższy niekoniecznie przełoży się na 2x lepszą jakość, ale kompakty typu Panasonic LX100 są po prostu dobrze pomyślane i mają mniejszy poziom kompromisu niż te z niższej półki. Główną zaletą LX100 jest duża matryca (w sensie rozmiarów fizycznych, czyli dobra jakość), brak przepakowania megapikselami i przyzwoita optyka z ekwiwalentem 24mm, czyli dostępnym szerokim kątem widzenia.
Ostateczna jakość zdjęć i tak będzie zależała również od innych czynników - oświetlenia, pory dnia itd.
Nadaje się, ale jakość, szczególnie na skrajnych ognoskowych będzie zdecydowanie słabsza.
igorl53 napisał/a:
...Ale z kolei ogniskowa kosmiczna: 21 - 1365 mm?
Czy takego zakresu ogniskowych potrzebujesz?
igorl53 napisał/a:
Canon PowerShort G1X Mark II lub Panasonic Lumix DMC-LX100.
Zastanawia mnie tylko: zdają się mieć słabsze niektóre parametry, nawet od aparatów tańszych - czy tak musi być przy tego typu aparatach?
Cytat:
Rozdzielczość: 12,8 Mpix
Zbliżenie optyczne: 3,1 x
Czy zależy Ci bardziej na tych parametrach, czy na jakości zdjęć, którą można uzyskać?
igorl53 napisał/a:
Czy faktycznie warto pokusić się na jakiś aparat za ~3 tysiące zamiast ~1,5 tysiąca zł?
co to znaczy warto dołożyc do 3000
warto dołożyc do 10 000
przecież człowiek nie ma tak naprawdę pojecia czego potrzebuje
myśli w typie że kiedy dołoży do zooma to będzie lepiej albo pixelae dołożyć zeby lepiej
NIC nie warto dokladać
kupuje coraz gorzej i coraz uniwersalniej - tyle ze coraz drożej
warto kupc stałkę i apsc - to jest najwiecej co mozna kupić, kazde wydziwianie powoduje pogorszenie jakosci obrazka
zyskiem kombinatoryki z zoomami itp
przypadkiem niech sobie autor nie sugruje ze jak dołozy do 5 tysiecy to zrobi jakosciowo lepsze zdjecie niz z takiego za 1800
tak naprawde to
w formacie (rozmiarówce) zdjeć jakimi sie posługuja agencje czyli 1200px / 800 w grafikach na stronach internetowych czy gazetkach itp to nie ma zadnej roznicy
identyczne i to dosłownie identyczne zrobic mozna samsungiem wb2000 i to z przekadrowaniem i jeszcze zapasu zostanie
i nie mowcie o tonach ze nie uzyskam i cieni nie naświetle odpowiednio
to jest naprawdę przerazające -ludzie kupują sprzęt za grube tysiace i nie sa w stanie chocby ćwerci wykorzystać ...a wierzą ze muszą to zrobić i że wykonali konieczną sprawę
p.s
coolipx a jest tak poteżnym nadmiarem dla agenta "ruchomosci" ze to sie prawie w głowie nie mieści
trzeba mieć ostro przetrącony kregosłup moralny by wierzyc ze trzeba wydać wiecej by było ok
kup najtańsze co znajdziesz z polecanych na początku te dwa "co leżą"
najtańsze nie najdrozsze- i tak w zyciu przy takiej fotografii tego nie wykorzystasz
agencje maja fatalne zdjecia i to te najlepsze agencje- to co robią agencje to spokojnie mozna zrobić "śmietnikim" fotograficznym
moge przyjąć zaklady przeciwko samsung wb2000 kto staje do tematu grunwald agentów wb vs lx"200"?
Ostatnio zmieniony przez tumur Pią 26 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz
tumur, no co ty kolego opowiadasz? Jakie to szczęście, że nie wszystkie agencje nieruchomości mają tak wypaczone poglądy, bo inaczej całkiem fajny rynek zleceń by się skończył. Różne firmy potrzebują różnej jakości, masz rację, spora część potrzebuje małych zdjęć i wcale nie potrzeba jej szerokich kątów, toteż potrafią przyjść, strzelić kilka foci smartfonem, nie ważne że krzywo, nieostro... ale to też jest pewien skraj. W śród klientów są również tacy, którzy potrzebują świetnych zdjęć w większych rozmiarach (dla przykładu moim standardem jest 2160p czyli natywnie 4k, a czasem klienci chcą jeszcze większych) np do katalogów, do tego dochodzą panoramy wnętrz 360' itp. Do tego nie każdą przestrzeń fotografuje się tak samo. Dam ci przykład, mój gabinet ma 2x3m, powodzenia na 24mm.
igorl53 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Musi być kompakt?
Ja bym zaproponował zestaw byle tańsza Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM + lustrzanka pod system w jakim jest ten obiektyw. Szkiełko można kupić za około 2000zł więc zostanie 1000zł na aparat.
Raczej najlepiej kompakt lub coś zbliżonego, poza tym sprzęt potrzebny jest dość szybko i nie chce mi się bawić w kompletowanie aparatu.
Co tu kompletować? Kupuje się w sklepie, czy zamawia w internecie obiektyw i aparat. Jeśli uważasz, że oprócz UWA będą ci potrzebne bardziej standardowe kąty, to kup aparat w zestawie z obiektywem 18-55mm i do tego wspomniany obiektyw Sigma. Wystarczy do tego Canon 1200D albo Nikon D3200. Jeśli nie chcesz się bawić w specjalne ustawienia, to ustawiasz aparat na auto i masz praktycznie jak duży kompakt (naciskasz, robi zdjęcie), ale nietuzinkową jakość. Ten obiektyw był testowany przez redakcję optyczne.pl, tu masz podsumowanie, a w nim przykładowe fotki.
wszystkie mają tak wypaczone poglądy...
zliczysz na palcach jednej reki te ktore nie mają , a jesli już nie maja to maja tez poteżne srodki by zaprezentowac te prace
95% to smietnik - wiec mozemy smiało załozyc ze "wszystkie"
to ze można zacząć walczyć na poważne temu nie zaprzeczam - ale z tego co i widac i słychac to tu chodzi o zwyczajne zdjęcia
człowiek nie napisał :chcę zacząc robic "cuda na kiju i atrakcje niespotykane" - jak dla mnie jesli tego nie napisał to wynika jasno ze potrzebuje robić "zwyczajne" zdjecia
i nie zamierza wystartowac z pracami w plebisycie dekady architekton 2016
mam znajomych ktorzy prowadza takie cuś i posrednikuja - to co widać i u nich i u konkurencji to załosc a twierdzą ze jest ok bo i jest jak na internetowe wrzuty
szkoda by wyciągac wb co by nie zrobic lepiej
wiem ze sa zawody na zdjecia architektoniczne - ale nie o tym ten wątek a jesli o tym to sie autor wybitnie nie postarał , skoro sie nie postarał to napewno nie o tym
wiec nie podchodzę do tematu z myśla jak wygrac plebiscyt w którtym nikt nie zamierza startować
podchodzę jak człowiek który chce zrobić zdjecie
gdyby temat był czym zawalczyc w plebiscycie zapewnie bym nawet nie pisał bo i nie mój konik robienie wnetrz... "i zewnetrz" archi
ps
sobie wyobrażam że to moj ojciec napisał posta i pyta o aparat sensowny bo chce obfocic chałupę i drugą tez i trzecią i w ogóle lubi chałupy
gdyby mi wjechał do domu ze sprzetem za 3k i up k bym go wyśmiał a raczej poszedł i opierdzielił doradców z media marketu
zawsze można polecić nadmiar - bardzo łatwo sie poleca nadmiar czesto gorzej ze skorzystaniem
przepraszam i pozdrawiam i prosze jak i Ty bez urazy
poproistu inaczej odpbieram posta - moze nawet całowicie inaczej
Ostatnio zmieniony przez tumur Pią 26 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz
przecież człowiek nie ma tak naprawdę pojecia czego potrzebuje
myśli w typie że kiedy dołoży do zooma to będzie lepiej albo pixelae dołożyć zeby lepiej
tumur napisał/a:
to jest naprawdę przerazające -ludzie kupują sprzęt za grube tysiace i nie sa w stanie chocby ćwerci wykorzystać ...a wierzą ze muszą to zrobić i że wykonali konieczną sprawę
Sorki kolego, ale nie pomagasz. Ze sprzętu nawet nie będę korzystał osobiście - mam wybrać model, kompletnie się na tym nie znam, więc proszę o pomoc i zadaję pytania. Obiektyw akurat jest ważny i zapewne trochę - chcąc nie chcąc - będzie kosztował. Zwykły aparat nie daje rady uchwycić w zadowalający sposób np. pomieszczeń. Takie już mamy w agencji i średnio się spisują.
Wojmistrz napisał/a:
Co tu kompletować? Kupuje się w sklepie, czy zamawia w internecie obiektyw i aparat
Oczywiście masz rację. Dopiero teraz się zorientowałem, że prawdopodobnie będzie trzeba oddzielnie kupić obiektyw - będzie tak w każdym przypadku, o którym rozmawialiśmy? Wybaczcie, ale jestem kompletnie zielony.
Pojawiło się jeszcze jedno b. ważne wymaganie: aparat musi mieć obracany wyświetlacz. Czy któraś z dotychczasowych propozycji je spełnia? (zdaje się, że np. Canon PowerShot G1X Mark II tak)
Ostatnio zmieniony przez igorl53 Pią 26 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz
niekoniecznie mi chodzi by pomóc ale bardziej by postawcic tezę do przemyslenia ..odmienną
a głownie by nie ponmagać "na zapas"
bo takie pomaganie to tez nie pomaganie
ludzie potrafią dać sie nabić tak w butlę ze zostają z ratami na 5 lat za coś czego w ogole nie potrzebują - bo im ktos bardzo pomógł
potem wystawiają na allegro tę pomoc ktora otrzymali - bo ktos miał chęc na pentax k1 wiec polecał - to nie żadkosc to standard dzisiejsztych czsów - ktos na coś choruje to poleci babci jako niezbędne a babcia wierzy
tak nieprecyzyjny i ogolnikowy post - jest bardzo nieczytelnym co tak naprawdę potrzebujesz
a jesli jest nieczytelny to jest pewien poroblem - to ozacza ze NIC potrzebujesz
tak nieprecyzyjny i ogolnikowy post - jest bardzo nieczytelnym co tak naprawdę potrzebujesz
a jesli jest nieczytelny to jest pewien poroblem - to ozacza ze NIC potrzebujesz
Jeśli są jakieś nieścisłości na tym etapie - wymień je proszę. Z początku faktycznie nie wszystko określiłem, ale teraz powinno być jasne: aparat do fotografowania nieruchomości (które bywają PRZERÓŻNE, więc ciężko coś więcej określić; wnętrza/zewnętrza), by zdjęcia były najlepsze, jak to możliwe, z obrotowym wyświetlaczem. Jeśli według ciebie aparat za mniej niż 2,5 tysiąca jest w stanie wszystkie te rzeczy spełnić, to chętnie posłucham, bo - jak mówiłem - standardowe cyfrówki słabo się spisują.
Odpowiadając na pytania Sundersa
Cytat:
Czy takego zakresu ogniskowych potrzebujesz?
Chyba nie, pytam bo zdziwiła mnie różnica.
Cytat:
Czy zależy Ci bardziej na tych parametrach, czy na jakości zdjęć, którą można uzyskać?
Jeśli juz nie ma na tym etapie nieścisłości to bardzo dobrze o to właśnie mi chodzi, by ich nie było, najważnejsze byś wiedział co robisz i po co to robisz ...sam był odpowiedzialny za swój wybór i zakup przed sobą a nie polecający
ps
standardowe cyfrówki to tez o wiele za mała jasnośc, co sobie nie radzi?- standardowy olympus fe 300 czy moze standardowy nikon p330 czy olympus xz1- to co tu jest polecane to tez standardowe cyfrówki
nie wiadomo w czym sobie nie radzi, co sobie nie radzi, gdzie sa boleści ktore Cie dotykają - NIC wiadomo
Wojmistrzu jako ze to Ty jestes fachowcem od tego typu kadru to polece Tobie nie autorowi przemysl i ewentualnie rozważ czy warto sie tym zając o ile sprawa będzie tego wymagała- mysle ze ma to pewne zalety moze niebagatelne a moze wrecz przeciwnie
Co do Pentaxa i twojego pytania, to zaznaczmy, że nie jestem fachowcem, bo nie jest to moja typowa dziedzina fotografii, a jedynie czasem z doskoku lub zastępstwie. Zasadniczo każda lustrzanka jest OK, ale akurat do tego typu fotografii, używam statywu i w większości światła zastanego, więc stabilizacja i tak musi iść na OFF. Co do szkiełka, to prawdopodobnie zacne szkło, o czym ma świadczyć "Limited", a jego ekwiwalent 22,5mm to zawsze lepiej niż 24mm. Akurat na UWA, każdy milimetr to całkiem odczuwalny kąt widzenia. Przy okazji, dlaczego nie Pentax DA 14mm f/2.8?
bo kosztuje o 200 S za duzo i nie ma ltd
a głębia i tak sie nie przyda, bedzie tylko paproszyła jesli sie "przypadkiem" wbije
zresztą jak dla mnie to kazdy milimetr w gore to pożytek ucieczka od walenia sie scian i ceregieli różnych - może i strata gdzie indziej
akurat obracanego wyswietlacza napewno miec nie musi - to foch i należałoby go wybic z głowy (dodatkowo kolejny element do szybkiego serwisowania)
to co powinno być napisane w zamówieniu jesli już, to dobry wizjer a nie obracany wyświetlacz - ja tam traktuje to jako pomyłkę lub błąd w sztuce zamawiania
Pojawiło się jeszcze jedno b. ważne wymaganie: aparat musi mieć obracany wyświetlacz.
igorl53 napisał/a:
Oczywiście jakości
igorl53 napisał/a:
Jeśli według ciebie aparat za mniej niż 2,5 tysiąca jest w stanie wszystkie te rzeczy spełnić, to chętnie posłucham, bo - jak mówiłem - standardowe cyfrówki słabo się spisują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 13