Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrówka z szerokokątnym obiektywem - do nieruchomości
Autor Wiadomość
igorl53 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   Cyfrówka z szerokokątnym obiektywem - do nieruchomości

Witam wszystkich,
Poszukuję aparatu cyfrowego z szerokokątnym obiektywem do fotografowania nieruchomości - z zewnątrz i w środku.

Aparat będzie obsługiwany przez osoby nie zajmujące się fotografią profesjonalnie - ważne, by był prosty w obsłudze.

Cena między 2000 a maksymalnie 3000 zł.

Uprzejmie proszę o pomoc. Z góry dzięki wszystkim i pozdrawiam :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   

Musi być kompakt?
Ja bym zaproponował zestaw byle tańsza Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM + lustrzanka pod system w jakim jest ten obiektyw. Szkiełko można kupić za około 2000zł więc zostanie 1000zł na aparat.

Sunders 

Canon PowerShort G1X Mark II lub Panasonic Lumix DMC-LX100.

tumur 
Bywalec

Czy już zapomnieliscie drodzy o nikon coolpix A ?

żadna sigma mu nie dorówna chyba ze kompakt sigma ;)
a do tego nosimy "paczke fajek" a nie "zgrzewke piwa" :)

nie ma na świecie i długo nie będzie czegoś równie dobrego (z przymrożeniem oka ale i nie za wielkim)

jak dla mnie byłby doskonały gdyby nie to stałogogniskowe28mm a 35 lub 50
ale jesli dla kogos 28 to .....

ps
do tego zostaje z budżetu na kolację przy świecach by uczcić zakup a nie odwrotnie dokladamy do budzetu

ps2
dla amatora ktory ma cel "z grubsza" to o wiele na wyrost i wystarczyłoby i cos wilekokrotnie tańszego - chyba ze dokladnie wiemy po co nam taki za 3000
"rownie" dobre zdjecia mozna zrobic uzywanym lx3 kupionym za pi razy drzwi 350 zł

mozna byc nadto zadowolonym z panasonic lx7
nikon p7800

komor 
Moderator

tumur, fotografia wnętrz, szczególnie taka z automatu to dość wymagająca od aparatu dziedzina (zakres dynamiczny i szeroki kąt). Dziś są dostępne kompakty, które mają ekwiwalent 24 mm i albo dobry zakres dynamiczny, albo funkcję HDR, którą da się skonfigurować na niezbyt nachalny efekt. W ostatnim teście Sony RX100 IV bardzo mi się podobały przykładowe HDR-y, które dawały naturalny efekt. Tutaj. Panas LX100 chyba ma je nieco gorsze, za to ma inne zalety.

No i pieniądze zaoszczędzone na służbowym sprzęcie niekoniecznie przekładają się na kolację przy świecach. :) Być może zostaną w kasie firmy albo kolację zje prezes. ;)

Sony RX100 IV HDR.png
Plik ściągnięto 6901 raz(y) 514,89 KB

Wojmistrz 
Obserwator

tumur, Coolpix A ma eq 28mm, a wspomniana Sigma to eq 12-24mm.

tumur 
Bywalec

to ze coś ma "20mm" to jak wszyscy wiemy nie znaczy ze koniecznie znaczy lepiej

jak dla mnie to 24mm znaczy gorzej niz 28 - ale to juz jak dla mnie bo wiem czego potrzebuję

ps
a o hdr to wolałbym by ta 'technologia" poszła w zapomnienie - bo jak dla mnie to paskudztwo
pomysł z piekła rodem :)

bardzo żadko dobrze wykorzystany - nie bardzo ale BARDZO

nie hdr ale nauka jak obarbiac raw - propaganda hdr jest mi obrzydliwosćią czasów o ktore modlę sie by przeminęły

w zyciu nie przyklasnę jakiemukolwiek hdr chyba ze pewnym artystycznym formom

robię wnetrza 30 mm i nie widzę wad za to widze zalety
wiem ze są i tacy ktorzy muszą miec 20 bo widzą zalety
wszystko zależy

nie jestem oredownikiem wbijania " na siłe" jak najszerszych możliwych kątów
wrecz przeciwnie :)
Ostatnio zmieniony przez tumur Czw 25 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

tumur, szukamy aparatu do fotografii użytkowej, a nie artystycznej. Wyraźnie szeroki kąt jest obiektywnie niezbędny w fotografii wnętrz na potrzeby sprzedaży/najmu nieruchomości. Co do HDR – też nie lubię, dlatego zwróciły moją uwagę HDR-y z tego Soniaka, bo wreszcie wyglądają przyzwoicie. Agent nieruchomości nie będzie raczej obrabiał RAw-ów. :)

tumur 
Bywalec

nawet 30 to jest szeroki a ze istnieje 20 to nic zmiena
nie proponuję 50 przecież

a wy co 28 juz do pieca ? ;) no nie robcie jaj

rzucacie sie jaby to sie nadawało na smietnik juz tylko
dobre 28 potrafi byc o wiele lepsze niz 24

wprowadzą 15 mm to co , wszystko co nie 15 tez do pieca ? ;)
nie dawać sie ogłupiać marketingowi

może rybie oko bo napisał ze szeroko
zdrowy rozsądek a nie ze napisał - najperw zdrowy rozsądek a pózniej ze napisał
Ostatnio zmieniony przez tumur Czw 25 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Obserwator

tumur, ile mieszkań obfotografowałeś?

tumur 
Bywalec

wystarczająco
- dobra nie robię oftopu musicie mieć 20 zeby robic mieszkania
na zdrowie - kazdemu wg uznania

p.s.
komor napisał/a:

No i pieniądze zaoszczędzone na służbowym sprzęcie niekoniecznie przekładają się na kolację przy świecach. :) Być może zostaną w kasie firmy albo kolację zje prezes. ;)

co do tego to jestem rownież przeciwnego zdania - skoro ogspodaruje się nie swoimi pieniędzmi to powinno sie gospodarowac 2x oszczędniej niz własnymi
odpowiedzialnosć za powierzone jest 2 razy większa niż za własne

wiec jesli ma "zjeść prezes" to wydam nie 1800 a 1200 jesli taki wydatek w zupełności wystarczy

ale wiemy i przyjmujemy ze to żart był i tak go tez traktuję -dobry ale troche naciagany ;)

[ Dodano: Czw 25 Lut, 2016 14:16 ]
Moderatorze Komor
to własnie jest w pewniej mierze bardzo zastanawiające co napisałeś ze agent nie bedzie siedział nad rawem

jest to dla mnie nierzoumiałe jak po macoszemu własnie sie traktuje owo "siedzenie"
calkiem niczym by to wymafgało doktoratu

moga siedziec nad zmniejszaniem i postkadrowaniem a nad wywoałaniem rawuu to juz niebardzo

przeciez to sekudny a ludzie do nich podchpodza jakby mieli wyjśc polowac na słonie :)

trzeba pracować nad mentalnościa i podkesjciem bo jest ghdzieś wypaczone

[ Dodano: Czw 25 Lut, 2016 14:19 ]
upss
przepraszam za totalne literówki i błedy - poprawiam dotychczas
w trybie edytuj a tak pisze jak palce lecą ;) a tu tryb edytuj sie skończył bo czas minął a posty sie połączyły automatycznie

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Tak samo jak można focić wnętrza 30mm, tak samo można wybrać się na fotografowanie ptaszków z 50mm ;) niby się da, ale po co. Jeśli w zasięgu budżetu jest cos szerszego, to czemu ładować się w półśrodki?

tumur 
Bywalec

to nie sa półsrodki tylko innej jakości fotofgrafia - wcale nie powiedziane ze gorsza
czesto lepsza

to ze cos objeło o "metr" wiecej wcale nie znaczy ze tak byc powinno i to własnie jest najlepszym co tylko można
ten metr więcej tak samo psuje jak poprawia - zależy od wizji i sposobu

jakosc zdjęcia i jego atrakcyjność nie zlależy od tego czy tam bedzie 2mm wiecej w szerokim - absolutnie nie od tego zależy

porównywanie abstrakcyjnych 50mm do ptaszków
z róznicami 28 24 to jakies żarty i to niesmaczne :p

p.s
wiec skoro potrzeba "szerokiego" to pisz ze musi kupic rybie oko bo inaczej sie nie da
potrzebuje rybiego oka i koniec dyskusji

rybie oko jest the best :)
a kto nie robi wnetrz rybim okiem ten fee i nie wie co dobre ;)

mnie sie nie podobają zdjecia 24 i coz trudno i darmo ;)
a pozostaje jeszcze nie tylko wnetrze ale i otoczenie z zewnatrz -okolica i nie wiem po co ją masakrować tylko dlatego ze ktoś lubi beczki i powypaczane senne mary ;)

Wojmistrz 
Obserwator

tumur, nie 24 a 28 tylko 12-24mm a 28mm, czyli także 12mm.

igorl53 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Lut, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Musi być kompakt?
Ja bym zaproponował zestaw byle tańsza Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM + lustrzanka pod system w jakim jest ten obiektyw. Szkiełko można kupić za około 2000zł więc zostanie 1000zł na aparat.

Raczej najlepiej kompakt lub coś zbliżonego, poza tym sprzęt potrzebny jest dość szybko i nie chce mi się bawić w kompletowanie aparatu.

Dzięki za odpowiedzi, póki co najbardziej podobają mi się propozycje Sundersa:

Cytat:
Canon PowerShort G1X Mark II lub Panasonic Lumix DMC-LX100.

Zastanawia mnie tylko: zdają się mieć słabsze niektóre parametry, nawet od aparatów tańszych - czy tak musi być przy tego typu aparatach?
Cytat:
Rozdzielczość: 12,8 Mpix
Zbliżenie optyczne: 3,1 x

Co myślicie o tych? Jeśli totalnie się nie nadają, to sorry - zielony jestem :lol: :
1. http://www.euro.com.pl/ap...t-sx60-hs.bhtml

Tutaj np. wcześniejsze parametry:
Cytat:
Rozdzielczość: 16,1 Mpix
Zbliżenie optyczne: 65 x

...Ale z kolei ogniskowa kosmiczna: 21 - 1365 mm?

2. http://www.euro.com.pl/ap...shot-g5-x.bhtml
3. http://www.euro.com.pl/ap...dsc-hx300.bhtml

Czy faktycznie warto pokusić się na jakiś aparat za ~3 tysiące zamiast ~1,5 tysiąca zł? (O ile w ogóle coś się nadaje w tej cenie :lol: )

Odpowiedz do tematu