Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
micro 4/3 - zoom na safari
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 14 Gru, 2016   

Ja bym jednak ten obstawiał:
mua napisał/a:
Panasonic LUMIX G Vario 45-200 f/4-5,6 MEGA O.I.S. - 650

Reklama

mua 
Nowy

Dzięki za porady.
Takie krótkie podsumowanie. Chyba faktycznie pójdę w kierunku
olympusa 75-300
- używany 1600
- nowy 1900

panasonic 100-300
- 2050 nowy

Ktoś wie w co lepiej uderzyć, bo część Was mówi o olympusie część o panasonicu.

Chyba, że zwiększając budżet pchać się w coś innego ale nie widziałem za bardzo

TS
[Usunięty]

Ja tylko mówię, że wybór nie jest oczywisty :) Miałem dwa dni Olka 75-300 (wersja II) i byłem zadowolony. Z tego co PDamian linkuje, to faktycznie stabilizacja GX7 może nie dać tak dobrych wyników jak wbudowana w Panasa, poza tym 100-300 jest jaśniejszy, więc w sumie pozwoli to robić zdjęcia w gorszych warunkach. Ale Olek jest mniejszy i nieco ostrzejszy... Różnica cenowa tak mała, że bym nie zwracał na nią uwagi.

fatman 
Optyczny

Zobacz te porównania I dyskusje:
http://www.43rumors.com/h...ch-is-the-best/

https://www.dpreview.com/forums/post/51229487

PDamian 
Optyczny

mua, może używany?
z np. Niemiec http://www.ebay.pl/sch/i....300&_sacat=3323

10% Sparen mit dem Code: PWIENEU Gültig bis 23.12.16! http://www.ebay.pl/itm/Pa...6gAAOSwA3dYR9oD

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

mua,
Zwróć tylko uwagę, że Olympus ma wersję pierwszą i wersję z dwójką (II).
Ja nie miałem możliwości porównania, ale z tego co mówią, to pierwsza wersja jest nieco gorsza od Panasonika, a druga nieco lepsza ale tylko na 300 mm. Na pozostałych długościach ogniskowych to samo. Tak mówią.

Ja swego czasu wybrałem Panasonika z powodu:
- jasności, a jest o co walczyć, bo to jest różnica, czy mogę mieć jeszcze ISO 600, czy już muszę mieć 800, albo czy mogę mieć czas 1/640 s, czy już muszę mieć 1/500;
- stabilizacji w obiektywie, która nie wiem czy jest lepsza w momencie naciśnięcia spustu migawki, ale na pewno jest lepsza, bo działająca, podczas celowania;
- osłony przeciwsłonecznej i pokrowca w komplecie, co nie jest dodatkiem za grosze;
- zachowania stadnego, czyli tego, że fatman już miał i powiedział, że może być.

Ale wybór należy do Ciebie i dla ciebie decydujące może być to, że Olympus jest mniejszy i lżejszy, a pozostałe różnice mogą nie mieć dla Ciebie aż takiego znaczenia. W końcu jedziesz do Afryki, jeśli dobrze rozumiem słowo "safari".

mua 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Gru, 2016   

PDamian - fajna opcja ale lecimy 25.12 :) paczka nie dojdzie.

T.B. Dzięki za wyczerpującą informację :) szukam czy jakaś używka gdzieś wskoczy jeżeli nie to chyba faktycznie skuszę się na panasonica. Często gdzieś jeździmy i brakowało mi fajnego zoom`a do robienia ludzi i zwierząt.

TS. dzięki :) .

a tak jeszcze z ciekawości używki gdzie alledrogo, olx, gumtree coś jeszcze?

PDamian 
Optyczny

Wysłany: Czw 15 Gru, 2016   

mua napisał/a:
PDamian - fajna opcja ale lecimy 25.12 :) paczka nie dojdzie.

Szacowana dostawa: w ciągu 4-5 dni roboczych od dnia zakupu http://www.ebay.pl/itm/Pa...6gAAOSwA3dYR9oD ale już się sprzedał

Do 23.12.16 to była obniżona jego cena o 10% https://translate.google.pl/#de/pl/10%25%20Sparen%20mit%20dem%20Code%3A%20PWIENEU%20G%C3%BCltig%20bis%2023.12.16!

mua 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Gru, 2016   

co myślicie znalazłem dzisiaj
olympusa 75-300 2090zł i cash back 430 czyli wychodzi 1660 za nówke dobra cena?

fatman 
Optyczny

Myślimy, żeby... iść spać :razz:
Trochę ciemno ale... za te pieniądze..."będzie Pan zadowolony, będzie Pan zadowolony" :mrgreen:

mua 
Nowy

Jak spać jak trzeba kupować :D
No to chyba faktycznie na tym się skończy :) bo 2200 do panasonica to chyba duża różnica

Odpowiedz do tematu