Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
można i tak. oba wyjścia są dobre.
ja np. cały czas rozglądam się z analogiem canona. w związku z tym kupno jakiegokolwiek ef-s jest raczej nieporozumieniem.
a kiedyś (jak to w bajce) może 5d?
MM, na początku żebyśmy się źle nie zrozumieli dziękuję za rady. Szanuję twoje doświadczenie (jest o wiele większe niż moje) i umiejętności.
24-105L na cropie też bym nie zabrał do pracy.
f/2.8 to super sprawa i warto mieć taką możliwość ale w wielu wypadkach f/4 jest dla mnie za płytko i przymykam.
Co do RAWów to na szczęcie mam ten komfort, że klient może zaczekać 30min po zakończeniu sesji na zdjęcia. Mi obróbka RAWa zajmuje niewiele dłużej niż tobie zmiana obiektywu. Po raz pierwszy gdy miałem okazję robić reportaż pod okiem profesjonalisty (choć nie reportera) Szymona Kobusińskiego to zapamiętałem 3 rady (przynajmniej tak je zrozumiałem):
1. Zdjęcia mają być inne, oryginalne, niepowtarzalne
2. Napier.. do oporu
3. Po sesji wybrać, posegregować, ułożyć, przygotować - to ty jesteś fotografem i to twoja historia
Robię zdjęcia 17-85 - jakbym nie skorygował aeracji chromatycznej to po raz drugi by mnie nie zechcieli - min. dlatego chcę go wymienić
Co do zmiany obiektywów może nie będzie takiej potrzeby - drugie body. Trudno polegać na jednym szkle. Tylko, że przy jednym aparacie w wielu sytuacjach to konieczność. Za dużo straconych ujęć w kluczowych momentach. Jeżeli chodzi o proponowane przez ciebie obiektywy to nic lepszego do głowy mi nie przyszło.
Tak na marginesie można robić doskonałe reportaże jednym obiektywem - Krzysztof Miller.
I szkoda czasu na czytanie wpisów o podbijaniu czułości o 1 EV bo co będzie, jak czułość jest 3200 i światło 2.8 to minimum?
Haha, wiedziałem, że tak będzie i MM mnie objedzie za podbijanie ISO (pewnie to jakieś barbarzyństwo).
Jest jeden doskonały sposób na obiektywy, które nie są szybkie. Niestety wiąże się z zakupem nie pełnoklatkowego Canona 5D ale Nikona D3. I po sprawie, bo tu spokojnie można sobie wejść na 6400 (albo i więcej) i będzie Pan zadooowooolooonyyyy . Jest to co prawda nieco droższe rozwiązanie, ale myślę, że skuteczne.
Tak na marginesie można robić doskonałe reportaże jednym obiektywem - Krzysztof Miller.
Doskonałe reportaże można robić nawet jedną stałką. To nie o to chodzi. Ja wszystko co pisałem robiłem z myślą o typowej fotoreporterce. Polecam jasne obiektywy bo wtedy kiedy potrzebujemy światłosiły to możemy ją wykorzystać, gdyż zwyczajnie ją MAMY. Oczywiście nie oznacza to, że cały czas będziemy robić zdjęcia przy f/2.8 lub f/4. Jeżeli będzie taka potrzeba i możliwości to można zrobić f/16.
Dwa body to komfort, którego każdemu życzę. Naprawdę to sporo ułatwia.
Polecam też gorąco przyglądać się pracy typowych fotoreporterów, technice ich pracy i szybkości działania. Fotoreporter potrzebuje jasnych obiektywów, potrzebuje 16mm i 200mm. Nie znam obiektywu o ogniskowych 16-200 i stałym świetle 2.8. Z czasem sam do tego dojdziesz.
A obiektyw 17-85 IS USM sam kiedyś miałem i choć mile go wspominam to w wielu sytuacjach jest on ograniczeniem i nie mam tutaj nawet na myśli aberracji.
Dobry fotograf potrafi sobie poradzić z niemal każdym obiektywem w większości sytuacji. Kiedy jednak dostaje adekwatne do swoich umiejętności narzędzie to wtedy nie przejmuje się ograniczeniami technicznymi i rozwija prawdziwe skrzydła. Masz kolego potencjał i nie zmarnuj tego
Miller (ten od World Press Photo), kiedyś mówił że robi tylko stałką 35mm.
Nie każdemu fotoreporterowi przylepiłbym łatkę "wzór do naśladowania". Obserwować zawsze warto, a jeszcze lepiej porozmawiać, pobawić się ich sprzętem.
16-200 2.8 - szkoda, że nie ma O aberracji pisałem z przymrużeniem oka – choć nie do końca.
Z ostatnim akapitem zgadzam się w 100% Dzięki za miłe słowa dot. potencjału
Zestaw 5D plus 35L pozwala wspaniale wykonać wiele reportaży. Znakomity zestaw. Niemniej będzie on specyficzny i do takiego typowo gazetowego będzie brakować tych 16 i tych 200mm. Mnie by nawet wystarczył jeden obiektyw mający w cudowny sposób tylko te trzy ogniskowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10