Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Swarovski Habicht 10x40 vs Nikon 10x35 E2
Autor Wiadomość
Piotr_0602 
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Lis, 2019   

Chomsky napisał/a:
Wykorzystuję Nikony EII bez oporów, żadne tam leżakowanie w szafie.
Pozdr. Ch.

Też używam 10x35 E2 "w polu" i jest w świetnym stanie.

Ale zabezpieczyłem go co nieco na takie warunki:
- odpowiednie etui zamiast tego od Nikona, w technologii przypominającej torby na aparaty (zamykanie, miękka wyściółka, ect.)
- zamiast firmowych plastikowych osłon obiektywów dwie myśliwskie osłony dla lunet (z otwieraną na zawiasie klapką), dobrane do średnicy zewnętrznej obiektywów
- a już typowo na pole, czasem, body owinięte wojskową taśmą maskującą (co ochrania od obić) - jak się ją odwinie to nówka nieśmigana, zero rys i obić
Firmowe deszczochrony na okulary są OK.

Choć gdyby wpadł do wody... to nie jest szczelny.

Reklama

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 20 Lis, 2019   

Wszystkie moje lornetki noszę w niedużych torbach foto marki Lowepro.
Pozdr. Ch.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sob 21 Gru, 2019   

Od kilku dni mam i testuję habichta 10x40 GA i jest to lornetka zdecydowanie lepsza niż nikon EII :grin: .
Najbardziej zachwycił mnie w Swarku habicht przestrzenny obraz i efekt 3D, którego jeszcze nie miałem okazji zobaczyć, naprawdę imponujący i niespotykany w dachówkach efekt (nikony EII mu nie dorównują, podobnie jak fujinony), jeżeli do tego dołożę super balans bieli (co najmniej jak w EL), prawie brak AC (minimalnie lepiej niż w EL), wysoką transmisję to mamy w zasadzie obraz z lornetki. Habicht 10x40 ma też wady, a są nimi spadek kontrastu i bliki pod światło oraz mały ER. Próbuję sobie z tymi wadami poradzić poprzez zastosowanie muszli ocznych (te od swarka pasują idealnie i zdecydowanie poprawiają jakość obserwacji) oraz planuję z przodu okularów założyć czarne tuleje przy obserwacjach pod słońce, które podobno eliminują ten efekt blików.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Gru, 2019   

A ja dziś na ebayu kupiłem Nikona 9x35 z polem 7,3* - sądzę, że to będzie fajny "ersatz" Nikona 10x35 EII za ułamek ceny.... Stay tuned!

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 23 Gru, 2019   

Fajnie :) Do klasyków poprosimy :)

goornik 
Optyczny

Arek napisał/a:

Jasne, że tak...

A Swarovskiego Habichta 10x40 trzebaby raczej porównywać z Nikonem 10x42 SE.....

koraf 
Optyczny
Koraf

goornik napisał/a:
Arek napisał/a:

Jasne, że tak...

A Swarovskiego Habichta 10x40 trzebaby raczej porównywać z Nikonem 10x42 SE.....

Teraz, gdy już mam habichta to wiem :mrgreen: , wcześniej jakoś nikt nie zauważył, że porównanie habichta i EII ta taki mały "mezalians" :roll: .

goornik 
Optyczny

To pan się łaskawie pojawi wiosną z nim w Łochowie. Ja wezmę 10x42 SE.

koraf 
Optyczny
Koraf

goornik napisał/a:
To pan się łaskawie pojawi wiosną z nim w Łochowie. Ja wezmę 10x42 SE.

Goornik, trzeba będzie zabrać chyba wszystkie 3 swarki :wink: .

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Pon 30 Gru, 2019   

opinia habicht vs e2: http://www.greatestbinocu...30e2review.html

Chomsky 
Entuzjasta

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że jestem ślepawy.
Mam i EII i Habichta obie 8x30. Nikon najnowszy kupiony w 2019, Habicht z lat 2013-2015. Dokładnie nie potrafię określić. Może Nikon wprowadził nowsze powłoki? Jednak wcale Swarek nie ma tak opisywanej wszędzie entuzjastycznie lepszej transmisji. Potwierdza to mój kolega a ma on tzw. dobre oko. Może po prostu nie mam doświadczenia w tego typu porównaniach? Patrzyłem specjalnie, w dzień, wieczorem i o zmierzchu i prawie w nocy. Jakichś różnic nie zauważyłem. Zgadzam się z opinią z linku podanego przez ppw, że Nikon ma mocno kontrastowy obraz i jest ostry, zaś Swarek delikatny, subtelny. Nie potrafię wybrać lepszej pod względem optycznym. Chyba wolę obserwować jednak przez Nikona.
Pozdr. Ch.
W tej chwili ósemki troszkę odpoczywają. Więcej chodzę z 10 x35 EII.

goornik 
Optyczny

małym druczkiem
W połowie stycznia będę sprzedawał jedną z moich 10x35 EII, nówka sztuka, komplet fabryczny, 2x wyjęta z futerału.

Jacyś chętni?

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Wto 31 Gru, 2019   

Chomsky napisał/a:
Może Nikon wprowadził nowsze powłoki?

być może, ten sam autor z greatestbinoculars.com, w innym artykule, w którym pisze o Nikon EDG 8x42 dokładnie to zauważył porównując wersje 2015 z 2019, wg tego co pisze róznica jest spektakularna, niestety nie ma rzetelnych pomiarów, trudno powiedzieć co mysleć o jego fotografowaniu tego co widać przez lornetkę, jak ktoś próbował to wie że trudno to dobrze zrobić, i do tego aby było powtarzalne, dziwne że Nikon nie zrobił dopisku + jak leica przy zmianie powłok, może Nikon nie ma takiego zwyczaju, u Fujinona też dziwnie wygląda wyróznianie modelu z nowszymi powłokami, niby sprzedawane jako FMT SX 2, a na obudowie dopisku 2 nie ma

Santre 
Entuzjasta

Mam Ell 8x30 z nowymi powłokami i jest zdecydowanie lepsza niż wcześniejsza wersja którą sprzedałem. Tzn jest lepszy kontrast oraz jest jaśniejsza. Intensywnie porównywałem z Conquest 10x32 i Nikon wygrywa bezapelacyjnie pojedynek. Conquest jest bardzo ostry w środku pola ale kolory już nie odbiegają tak znacznie jak w starszej wersji. Czyli nowe powłoki w Ell to nie mit. Jedno małe ale Conquest zabierzesz wszędzie Ell już nie. Ell pokaże piękny plastyczny obraz Conquest bardzo ostry obraz w środku bez finezyjnej otoczki 😊.

koraf 
Optyczny
Koraf

Coś musi być na rzeczy z ulepszaniem optyki i to nie tylko u Nikona, ale u Swarovskiego również, a twierdzę to po deklarowanej przez producenta Habichta 10x40 lepszej transmisji 90% vs 96% obecnie, jak również ilości ostrego obrazu (wg mnie min. 80%), ale również jak wygląda nieostrość przy samym brzegu czym byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie mam możliwości porównania powłok ze starszej wersji, ale spadek kontrastu i bliki po światło są również na przyzwoitym poziomie w wersji 2019.

Odpowiedz do tematu